300
Το ζήτημα είναι ότι οι χάκερ δεν αφήνουν ποτέ το κυβερνοαποτύπωμά τους και είναι αδύνατο να εντοπιστούν | flickr

Οι χάκερ ζουν και βασιλεύουν στη Ρωσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 19:49
Το ζήτημα είναι ότι οι χάκερ δεν αφήνουν ποτέ το κυβερνοαποτύπωμά τους και είναι αδύνατο να εντοπιστούν
|flickr

Οι χάκερ ζουν και βασιλεύουν στη Ρωσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 19:49

Κατά τη διάρκεια του 2017 οι ρωσικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 116 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ), από κυβερνοεπιθέσεις, γράφει η εφημερίδα RBK επικαλούμενη τα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών (ΕΙΟΕ).

Αυτό σημαίνει ότι μια στις πέντε ρωσικές επιχειρήσεις πλήττεται από χάκερ και όπως λένε οι ειδήμονες οι ρώσοι επιχειρηματίες υποτιμούν, προς το παρόν, τη σοβαρότητα της απειλής αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΟΕ, την πρώτη θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πλήττονται από κυβερνοεπιθέσεις κατέχουν οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 62%. Συνήθως από τις επιθέσεις μολύνονται με ιούς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των συνεργατών των επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες σχετίζονται με εκβιασμούς με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ( σε ποσοστό 20%), με την παραβίαση των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (12%) και με δολιοφθορές στην ιστοσελίδα τη εταιρείας (σε ποσοστό10%).

Οικονομικές απώλειες υπέστησαν το 22% των επιχειρήσεων που δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό των απωλειών αυτών έφθασε και το 39%. Ο μέσος όρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε στα 850.000 ρούβλια (12000 ευρώ) ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις σα 30.000 ρούβλια (50 ευρω).

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ρωσικού ΕΙΟΕ, παρότι όλοι σχεδόν οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες σε ποσοστό 99% είναι ενήμεροι για τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων από τους χάκερ, οι περισσότεροι υποτιμούν τους κινδύνους αυτούς. Η πλειοψηφία (60%) θεωρεί ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ελάχιστοι για τις επιχειρήσεις τους.

Τον Νοέμβριο του 2017 ο υποδιοικητής της ρωσικής τράπεζας Sberbank (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας), Στανοσλάβ Κουνζεντσόφ είχε δηλώσει ότι οι ετήσιες απώλειες της ρωσικής οικονομίας από τις επιθέσεις των χάκερ φθάνουν τα 600-650 δισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Group-IB, Αντόν Φίσμαν, οι ρωσικές εταιρείες δαπανούν για τα συστήματα προστασίας από τις κυβερνοεπιθέσεις κατά μέσο όρο το 4-8% του ΙΤ προϋπολογισμού που διαθέτουν, αλλά θεωρεί ότι δεν επαρκεί για την ασφάλειά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...