637
Δυστυχώς οι χάκερ μπορούν να απλώσουν τα χέρια τους πλέον και στα αυτοκίνητα μας | Youtube.com

Και τα αυτοκίνητα στο έλεος των χάκερ – Πώς τα κλέβουν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 16:05
Δυστυχώς οι χάκερ μπορούν να απλώσουν τα χέρια τους πλέον και στα αυτοκίνητα μας
|Youtube.com

Και τα αυτοκίνητα στο έλεος των χάκερ – Πώς τα κλέβουν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 16:05

Ηταν γνωστό ότι τα καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων που βασίζουν την λειτουργία τους σε ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν (θεωρητικώς) να πέσουν θύματα χάκερ. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν δοκιμές όπου επετεύχθη η απόκτηση του ελέγχου ενός αυτοκινήτου που βρισκόταν σε κίνηση, από κάποιον που βρισκόταν μπροστά σε υπολογιστή.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν τον κίνδυνο και προσπαθούν το λογισμικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα των νέων μοντέλων αυτοκινήτων, να είναι προστατευμένο με διάφορες δικλείδες ασφαλείας. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος είτε να βρεθεί κάποιος ευφυής χάκερ που θα εντοπίσει κενό στα συστήματα προστασίας είτε να έχει στην διάθεσή του τους κωδικούς που θα του δίνουν πρόσβαση σε κάποιο όχημα. Τα πράγματα όμως, όπως φαίνεται, είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο ίσως πίστευαν οι περισσότεροι.

Ενας χάκερ που εργαζόταν για λογαριασμό της NSA κάνει μια επίδειξη αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου από τον φορητό του υπολογιστή:

https://www.youtube.com/watch?v=MeXfCNwMG64

Ενας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς, σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων, ο καθηγητής Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης περιέγραψε μια πραγματικά εφιαλτική εικόνα. Ο Κάπος υποστηρίζει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, οι χάκερ κάποιας εχθρικής χώρας ή κακόβουλοι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να πάρουν μαζικά τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους δρόμους μια πόλης, προκαλώντας αναπόφευκτα εκατομμύρια θανάτους.

Ο Κάπος λέει στη λονδρέζικη The Times ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει κατασκευασθεί μετά το 2005, διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό τον οποίο οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευθούν ως «κερκόπορτα» και να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ακόμη και μερικά παλαιότερα οχήματα, που έχουν κατασκευασθεί μετά το 2000, είναι δυνατό να έχουν την ίδια τύχη. Ο καθηγητής χαρακτηρίζει το ζήτημα «επείγον» από άποψη εθνικής ασφαλείας πλέον. Γι’ αυτό, καλεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το ταχύτερο δυνατό, να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό των αυτοκινήτων τους. Ο Κάπος μάλιστα, θεωρεί πιθανό ότι ήδη οι χάκερ πειραματίζονται προκαλώντας εξ αποστάσεως τέτοια τροχαία ατυχήματα, χωρίς κανείς να παίρνει είδηση ότι κάποιος «δάκτυλος» κρύβεται από πίσω.

Η κλοπή

Την ίδια στιγμή που ο Τζάστιν Κάπος προειδοποιούσε για τους επικίνδυνους χάκερ, στο Διαδίκτυο γινόταν viral ένα βίντεο στο οποίο δύο hitech κλέφτες, σε διάστημα 60 δευτερολέπτων, κατάφεραν να κλέψουν μια καινούργια Μερσέντες χωρίς να κάνουν κυριολεκτικά καμία κίνηση! Οι δύο κλέφτες είδαν τη Μερσέντες παρκαρισμένη μπροστά στο σπίτι του ιδιοκτήτη της. Κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους και ο καθένας κρατούσε στα χέρια από ένα μικρό μηχάνημα (relay box) που επιτρέπει το άνοιγμα/κλείσιμο κυκλωμάτων με ηλεκτρομηχανικό ή ηλεκτρονικό τρόπο. Ο ένας κλέφτης πλησίασε την πόρτα της κατοικίας ενώ ο άλλος βρισκόταν δίπλα στη Μερσέντες.

Δείτε το βίντεο της κλοπή της Μερσέντες:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Metro το μηχάνημα που βρισκόταν κοντά στην πόρτα υπέκλεψε το σήμα του κλειδιού του αυτοκινήτου. Στην συνέχεια, μετέδωσε το σήμα στο άλλο μηχάνημα που βρισκόταν κοντά στο αυτοκίνητο. Το δεύτερο μηχάνημα έστειλε το σήμα στο όχημα το οποίο «πίστεψε» ότι πρόκειται για το κλειδί και έτσι άνοιξε τις πόρτες. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να υποκλέπτουν το σήμα του κλειδιού ενός αυτοκινήτου μέσα από τοίχους, πόρτες και παράθυρα. Οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά από τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που αγοράζει ένα αυτοκίνητο είναι να διασφαλίσει ότι αυτό διαθέτει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας του λογισμικού του και να φροντίζει να κάνει συχνά αυτό τον έλεγχο.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να θυμάται να απενεργοποιεί το σήμα από το κλειδί του αυτοκινήτου όταν βγαίνει από αυτό.

Μία τρίτη κίνηση που μπορεί να κάνει είναι να φροντίζει να τοποθετεί το κλειδί μακριά από τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και, ιδανικά, να το βάζει σε ένα κουτί μπροστά από το οποίο να υπάρχει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο ώστε να εμποδίζεται η μετάδοση του σήματος. Αν μετά από όλα αυτά ο κάτοχος ενός οχήματος φοβάται ότι μπορεί να πέσει θύμα κλοπής μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο συμβατικά μέτρα όπως το να κλειδώνει το τιμόνι με ένα από τα ειδικά «μπαστούνια» που υπάρχουν για αυτόν τον σκοπό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...