334
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/Files

Ο Ζάκερμπεργκ θέλει έναν… Τζάρβις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 11:09
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/Files

Ο Ζάκερμπεργκ θέλει έναν… Τζάρβις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 11:09

Ενα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για να φτιάξει ένα προγραμματιστής κάτι νέο λένε πως είναι ότι και ο ίδιος έχει μια δική του αγωνία που τον τρώει. Αυτό λειτουργεί σαν πρόκληση και από αυτό βγαίνουν πολλά καλά πράγματα. Αυτό θέλησε ίσως να ξαναθυμηθεί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook που ανακοίνωσε ότι φιλοδοξία του για το 2016 είναι να φτιάξει έναν εικονικό βοηθό που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα του κάνει κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού και στη δική του εργασία.

«Θα είναι κάτι σαν τον Τζάρβις, τον βοηθό του Iron Man», γράφει σε ένα σύντομο σημείωμα στο Facebook και αναφερόμενος στον βοηθό του κινηματογραφικού υπερήρωα που στη μεγάλη οθόνη ενσαρκώνει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Από όσα αναφέρει, φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων με «έξυπνες» λειτουργίες, παρά για ένα ρομπότ.

Προγραμματιστής και ο ίδιος, ο Ζάκερμπεργκ θα εξετάσει πρώτα πώς θα αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες. «Θα είναι μια διασκεδαστική διανοητική πρόκληση να το προγραμματίσω μόνος μου» λέει και υπόσχεται να μοιράζεται με τους αναγνώστες του τα αποτελέσματα.

Ο εικονικός βοηθός του δημιουργού του Facebook θα μάθει να αναγνωρίζει τη φωνή του ιδιοκτήτη του και να εκτελεί τις εντολές που θα του δίνει να ρυθμίζει τα φώτα, να βάζει μουσική και τη θερμοκρασία. Θα μάθει επίσης να αναγνωρίζει τους φίλους και να τους ανοίγει την πόρτα, αλλά και να οπτικοποιεί δεδομένα που θα βοηθούν τον Ζάκερμπεργκ στη δουλειά του. Και φυσικά να ελέγχει αν όλα πάνε καλά στο δωμάτιο της Μαξ, της νεογέννητης κόρης του Ζάκερμπεργκ και της συζύγου του.

Στο σημείωμα προσθέτει ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι να συζητά με τεχνικούς και προγραμματιστές για περίπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες των συστημάτων του Facebook και όχι μόνο. Προσθέτει πάντως ότι ο φετινός του στόχος είναι ο βοηθός γιατί είναι «μια διαφορετικού είδους ανταμοιβή να κατασκευάζεις μόνος σου πράγματα».

Ο περσινός του στόχος ήταν δύο βιβλία το μήνα, τα οποία ήταν κυρίως βιβλία επιστήμης και θεωρίας. Παλαιότερα είχε βάλει στόχο να μάθει μανδαρίνικα κινεζικά και να γνωρίσει ένα καινούργιο άνθρωπο κάθε ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...