1025
H 59χρονη Τσάουϊ Ινγκ-Βεν | REUTERS/Pichi Chuang

Ο θηλυκός «Βούδας» της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2016, 19:44
H 59χρονη Τσάουϊ Ινγκ-Βεν
|REUTERS/Pichi Chuang

Ο θηλυκός «Βούδας» της Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2016, 19:44

«Σας ευχαριστώ που βοηθήσατε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα να σταθεί στα πόδια του ξανά και που μας εμπιστευτήκατε να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα». Αυτή η φράση θα περάσει στην ιστορία. Οχι τόσο για την πρωτοτυπία της, έχουν ειπωθεί αρκετά πιο ευφάνταστες ατάκες για μετεκλογικούς θριάμβους. Αλλά γιατί την είπε η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν, η πρώτη πρόεδρος στην ιστορία της Ταϊβάν.

Την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν δεν έχει ολοκληρώσει τον θρίαμβό της. Κι αυτό γιατί δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη όλες οι ψήφοι των εκλογών που έγιναν πριν λίγες ώρες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και στην άλλη άκρη του κόσμου έχουν αρχίσει οι πανηγυρισμοί, οι οποίοι αυξάνονται όσο η διαδικασία καταμέτρησης οδεύει προς ολοκλήρωση.

Είναι 59 ετών και δεσμεύεται μόνο για μετριοπάθεια και περιορισμό της πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της. Και έχει όλα τα φόντα να υλοποιήσει την υπόσχεσή της

Η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται για τη θέση του προέδρου της Ταϊβάν και καλείται να φέρει μία νέα εποχή στην πολιτική, στα ήθη κι έθιμα της χώρας, αλλά και να αλλάξει τις ισορροπίες στη διπλωματική σκακιέρα. Οχι μόνο όσον αφορά με την Κίνα, αλλά γενικότερα στην περιοχή. Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) σάρωσε στις εκλογές και καταπόντισε το Εθνικιστικό Κόμμα (KMT). Ηδη, ο Ερικ Τσου, ο ηγέτης του ΚΜΤ έχει προχωρήσει σε δηλώσεις, στις οποίες παραδέχθηκε την ήττα του. Κι όπως αναφέραμε, οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των νικητών συνεχίζονται, με περισσότερους από 20.000 ψηφοφόρους να μαζεύονται στα γραφεία του DPP στην Ταϊπέι για να γιορτάσουν την ιστορική νίκη τους.

Η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν δεν είναι νέα στην πολιτική ζωή της Ταϊβάν. Είχε διεκδικήσει το συγκεκριμένο αξίωμα και πριν τέσσερα χρόνια, αλλά χωρίς το ίδιο με τώρα αποτέλεσμα. Και σίγουρα δεν προέρχεται από τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Κόρη επιχειρηματία με αρκετά εύπορο background, έφυγε στα νιάτα της και σπούδασε στην Ευρώπη, σε μέρος που είτε χτίζονται πολιτικές καριέρες, είτε οικονομικές σταδιοδρομίες. Στο Λονδίνο, στο London School of Economics. Και να φανταστείτε πως η ίδια παραλίγο να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα πριν λίγα χρόνια. Το 2012, μετά την ήττα της στις εκλογές, είχε βρεθεί «μια ανάσα» από τα αμφιθέατρα, αλλά αποφάσισε να ξαναπροσπαθήσει στην πολιτική. Κι αυτή τη φορά τα κατάφερε.

Και τα κατάφερε στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα της και το κόμμα της. Το ΚΜΤ κυβερνά την Ταϊβάν τα οχτώ τελευταία χρόνια συνεχόμενα και ο απερχόμενος πρόεδρος Μα Γινγκ-Τζέου έβλεπε για καιρό τα ποσοστά του να κατρακυλούν. Η οικονομία της χώρας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, τουλάχιστον σε σχέση με την πορεία της τα προηγούμενα χρόνια. Και τα πράγματα με την Κίνα πήγαιναν χειρότερα από ποτέ. Στα προηγούμενα οχτώ χρόνια, η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις θύμιζε κάτι από παλιά, κάτι από περασμένες δεκαετίες, όταν το Πεκίνο ήθελε να εξουσιάζει την Ταϊπέι και η Ταϊπέι σήκωνε ψηλά τη σημαία της αυτονομίας. Ούτε η τουριστική βιομηχανία, ούτε το συνεχώς αναπτυσσόμενο εμπόριο κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων κι ο αυταρχισμός του ΚΜΤ, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες καταγγελίες για διαφθορά, έφεραν μια άνετη νίκη για την Τσάουϊ Ινγκ-Βεν.

«Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια γύριζα συνεχώς σε όλη τη χώρα και έβλεπα πόσο υπέφερε ο κόσμος. Σας άκουσα να ζητάτε αλλαγή. Τώρα έφτασε η ώρα να τα κάνουμε πράξη μαζί όλα αυτά», λέει η νέα πρόεδρος

Η ίδια η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν είναι σαφώς επηρεασμένη από τη Δύση και τον δυτικό τρόπο σκέψης στην πολιτική. Θαυμάζει τον Μπαράκ Ομπάμα και ακολουθεί πιστά τη ρητορική του. Περιοδεύει συχνά σε όλη τη χώρα και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο, κάτι που της επιτρέπει να το επικαλείται συχνά-πυκνά στις ομιλίες της.

Ωστόσο, τα πράγματα για τη νέα πρόεδρο μόνο εύκολα δεν είναι. Η κατάσταση που παραλαμβάνει δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Το Πεκίνο εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Κίνας και κάνει τα πάντα για να το δείχνει αυτό. Με κάθε τρόπο.

Διπλωματικός πυρετός

Από το 1949, όταν και η Ταϊβάν μπήκε σε καθεστώς αυτονομίας, η Κίνα δεν σταμάτησε ποτέ να επιδιώκει να προσεταιριστεί ξανά το νησί. Η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν είδε όλους τους λογαριασμούς της στα social media και γενικά στο διαδίκτυο να μπλοκάρονται λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των καλπών, με το περιβάλλον της να τονίζει πως πίσω από την κυβερνοεπίθεση βρίσκονται άτομα από το Πεκίνο. Το ίδιο έγινε και το βράδυ του Σαββάτου. Οι Global Times, εφημερίδα που βρίσκεται κοντά στις πολιτικές θέσεις του DPP, έγραφαν όλο το προηγούμενο διάστημα πως το «αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της Ταϊβάν, τόσο σε σχέση με την ηπειρωτική Κίνα, όσο και σε σχέση με τους συσχετισμούς δυνάμεων στα θαλάσσια περάσματα».

Το κόμμα της Τσάουϊ Ινγκ-Βεν εδώ και χρόνια υποστηρίζει την «πλήρη κι επίσημη ανεξαρτησία» της Ταϊβάν, αν και η ίδια η 59χρονη πολιτικός απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει το ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτήν την στιγμή, αυτό που ισχύει είναι η «de facto ανεξαρτησία», ενώ η Κίνα έχει προειδοποιήσει με στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που το DPP κάνει πράξη τις εξαγγελίες του. Δεν το αγνοείς και εύκολα αυτό. Το Πεκίνο έχει 1.000 βαλιστικούς πυραύλους στην περιοχή.

china-taiwan-map.001
Πώς ακριβώς είναι η περιοχή

Η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάιο και, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian στο πλήρες αφιέρωμά της, οι διεθνείς αναλυτές παραμένουν ψύχραιμοι, τόσο για τα βήματα που θα κάνει η ίδια, όσο και για την αντίδραση του Πεκίνου. «Δεν πιστεύω πως οι διμερείς συνομιλίες και τα διπλωματικά ζητήματα θα είναι το νούμερο ένα στην ατζέντα της», δηλώνει ο Νέιθαν Μπάτο, πολιτικός αναλυτής στο Taipei Academia Sinica. Τι θα είναι; «Η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα και, γενικά, πράγματα της εσωτερικής πολιτικής, όπως τα κοινωνικά προγράμματα και η Δικαιοσύνη».

Η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν έχει να διοικήσει μία χώρα που –βασικά- είναι περισσότερο προορισμός τουριστικός και εμπορικός, παρά μία ανεξάρτητη χώρα γνωστή σε όλον τον κόσμο για κάτι αποκλειστικά δικό της. Τα πάντα θα θυμίζουν Κίνα, ωστόσο η νέα πρόεδρος δεν ενοχλείται από αυτό. Θέλει να συνεχίσει να εισρέει το εισόδημα των ξένων στην Ταϊβάν και σταδιακά να μεγαλώνει η οικονομία του κράτους. «Τα υπόλοιπα έπονται», συμπληρώνει ο Μπάτο.

Υπομονή ως τον Μάιο για να δούμε τα πρώτα δείγματα. Τότε αναλαμβάνει επίσημα την προεδρία η Τσάουϊ Ινγκ-Βεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...