720
Λίγα λεπτά μετά την επίθεση στο θέατρο Μπαταλκάν στο Παρίσι | Reuters

Οι τζιχαντιστές ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 22:43
Λίγα λεπτά μετά την επίθεση στο θέατρο Μπαταλκάν στο Παρίσι
|Reuters

Οι τζιχαντιστές ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 22:43

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, το 10ο και 11ο διαμέρισμα στο Παρίσι, καθώς και το προάστιο Σεν-Ντενί, δέχθηκαν ασύμμετρη επίθεση από τους φανατικούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Το λουτρό αίματος που επακολούθησε των στυγνών επιθέσεων, χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως η «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης». Ευλογοφανής σύγκριση, αλλά αποδεικνύεται πως δεν είναι πραγματική. Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Γερμανίας διατείνονται τώρα πως η Ευρώπη δεν έχουν γνωρίσει ακόμη αυτή την ημέρα «αποκάλυψης» που βίωσε η Νέα Υόρκη πριν από 14 χρόνια.

Ειδικοί των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών έχουν προειδοποιήσει πως οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν μια «γενική πρόβα» των τρομοκρατών του ISIS, έτσι ώστε να φτάσουν σε εκείνο το επιχειρησιακό επίπεδο όπου θα μπορούν να πλήξουν την Ευρώπη με τέτοιο τρόπο που το «χτύπημα» θα φέρνει στο νου μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για επίθεση από Γερμανούς – μέλη του ISIS. Η έκθεση προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και σημειώνει πως οι επίδοξοι δράστες θα είναι άνθρωποι που επέστρεψαν στη Γερμανία από τα πολεμικά πεδία της Συρίας.

paris-attacks-437810
Το ρεστοράν «Le Carillon» στο Παρίσι ήταν ένα από τα σημεία που χτύπησαν οι τζιχαντιστές

Φυσικά, όλα τούτα δεν είναι ανακοινώσιμα αλλά προέρχονται από εμπιστευτικά κείμενα που διέρρευσαν στον γερμανικό Τύπο. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Express, η εν λόγω έκθεση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Γερμανία έχει κηρυχθεί πραγματικός στόχος των τζιχαντιστών. Κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει μορφή βίας εναντίον του κράτους, ιδρυμάτων, υπαλλήλων και πολιτών». Αυτό σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές θα επιδιώξουν να μιμηθούν το μακελειό του Παρισιού και να προκαλέσουν νέο λουτρό αίματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 850 Γερμανοί έφυγαν από τη χώρα τους με κατεύθυνση τη Συρία και το Ιράκ. Ο σκοπός τους προφανής: να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και να εκπαιδευτούν αναλόγως. Περίπου 300 από αυτούς έχουν επιστρέψει στη χώρα και σύμφωνα με τους ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών θεωρούνται σκληροπυρηνικοί και έτοιμοι να προκαλέσουν μακελειό.

asr-437848
Οι τζιχαντιστές θα θελήσουν να κάνουν συντονισμένα χτυπήματα την ίδια στιγμή σε διαφορετικά μέρη

Η τωρινή αποκάλυψη στη Γερμανία έρχεται να προστεθεί σε εκείνη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που θεωρούν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν μια πρόβα τζενεράλε γι’ αυτά που θα επακολουθήσουν το 2016. Σύμφωνα με τους γάλλους πράκτορες, η Ευρώπη αναμένεται να γνωρίσει πολύ πιο επαγγελματικές και οργανωμένες επιθέσεις μέσα στη χρονιά, οι οποίες δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα γνώρισε στο Charlie Hebdo και στις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών παραδέχεται ευθαρσώς: «Δυστυχώς, πιστεύω ότι το 2015 δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που θα ζήσουμε το 2016. Προσεγγίζουμε την ευρωπαϊκή 11 Σεπτεμβρίου. Θα πρόκειται για χτυπήματα που θα έχουν σχέση μεταξύ τους και θα αναπτυχθούν την ίδια ακριβώς στιγμή σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικά σημεία. Ολα, όμως, θα έχουν ένα κεντρικό σημείο οργάνωσης. Γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες δουλεύουν πάνω σε αυτό το σχέδιο».

«Δυστυχώς, πιστεύω ότι το 2015 δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που θα ζήσουμε το 2016. Προσεγγίζουμε την ευρωπαϊκή 11 Σεπτεμβρίου. Θα πρόκειται για χτυπήματα που έχουν σχέση μεταξύ τους»

Ο Ιβ Τροτινιόν, πρώην μέλος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, σημειώνει πως οι επιθέσεις του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου στο Παρίσι ήταν κατά κύριο λόγο «ερασιτεχνικές», παρά το γεγονός ότι οδήγησαν στο θάνατο πάρα πολλών ανθρώπων. Θεωρεί ότι από τακτικής απόψης οι τζιχαντιστές υπέπεσαν σε σημαντικά λάθη και φέρνει το παράδειγμα της επίθεσης στο Μπατακλάν όπου θα μπορούσε να είναι μια πραγματική εκατόμβη, αν οι δράστες δεν είχαν ξεμείνει από σφαίρες, ενώ στο Σταντ ντε Φρανς η αποτυχία τους ήταν πλήρης, καθώς δεν κατάφεραν καν να εισέλθουν στο γήπεδο.

Αν αυτή είναι η «θετική» πλευρά, υπάρχει και η αρνητική. Ο κ. Τροτινιόν επισημαίνει: «Οι τρομοκράτες μαθαίνουν από τα λάθη τους. Είναι αρκετά μυστικοπαθείς. Δεν χρησιμοποιούν κινητά ή το ίντερνετ για να επικοινωνούν και δεν κρατούν στοιχεία που μπορούν να τους ενοχοποιήσουν στα σπίτια που διαμένουν».
Κι ο ίδιος θεωρεί πως οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας προετοιμάζονται για ακόμη σκληρότερα χτυπήματα μέσα στο 2016. Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία είναι σωστή από ανθρωπιστικής πλευράς, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο αμυντικό πλάνο της χώρας για να αναχαιτίσει τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...