274
Ο 10 εκατοστών «Ενθρονισμένος Δίας», χρονολογίας 100 π.Χ. θα επιστρέψει στη Νάπολη |

Το Getty επιστρέφει έναν μικρό Δία στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 20:15
Ο 10 εκατοστών «Ενθρονισμένος Δίας», χρονολογίας 100 π.Χ. θα επιστρέψει στη Νάπολη |

Το Getty επιστρέφει έναν μικρό Δία στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 20:15

Εθελοντικά αποφάσισε το μουσείο J. Paul Getty, στην Καλιφόρνια, να επιστρέψει ένα άγαλμα, τον «Ενθρονισμένο Δία» στην πατρίδα του, την Ιταλία.

Χρονολογείται περί το 100 π.Χ., έχει ύψος σχεδόν 10 εκατοστά και περιήλθε στην κατοχή του Getty το 1992. Πρόκειται για αντίγραφο του μεγάλου χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία στην Ολυμπία, το οποίο ήταν ένα από τα  Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι ήταν λατρευτικό άγαλμα σε οικία πλούσιου Ελληνα ή Ρωμαίου αλλά βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως, η πρωτοβουλία να επαναπατριστεί ο μικρός Δίας ήταν της Ιταλίας. Οι ιταλικές Αρχές προσέγγισαν το αμερικανικό μουσείο το 2014, παρουσιάζοντάς τους ένα θραύσμα που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, το οποίο, υποστήριζαν, ότι ήταν μέρος του μικρού αγάλματος.

Τελικά αποδείχθηκε ότι πράγματι το εύρημα ανήκε στο αγαλματίδιο.

«Ολες οι ενδείξεις φανέρωναν ότι το θραύσμα ήταν μέρος του γλυπτού που είχαμε», δήλωσε σε συνέντευξη ο διευθυντής του μουσείου, Τίμοθι Ποτς. «Εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, οπότε αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο προήλθε από εκεί».

Επιπλέον δεν υπήρχε κανένα αρχείο που να δείχνει ότι η φιγούρα μεταφέρθηκε εκτός Ιταλίας. Με άλλα λόγια, είχε κλαπεί.

Ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και ο εισαγγελέας της Νάπολης Νούντσιο Φραλιάσο δήλωσαν ευχαριστημένοι από την εξέλιξη. Οπως είπε ο Φραλιάσο, το αρχαίο θα μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

«Το Getty σέβεται σε μεγάλο βαθμό τις συνεργασίες του με ιταλούς συναδέλφους σε μουσεία και άλλα πολιτισμικά κέντρα», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Getty, την Τρίτη. «Η απόφαση να επιστραφεί το αντικείμενο είναι συνέχεια της συνεργασίας μας με το υπουργείο (Πολιτισμικής Κληρονομιάς) ώστε να διευθετηθούν ζητήματα ιδιοκτησίας έργων της συλλογής μας, σε συντονισμό με την ανάδυση νέων πληροφοριών». 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...