Το Quartz για τον νέο πυρετό των φαν του «Πολέμου των Αστρων» / Το Fatto Quotidiano για τη διαρροή (και) των «ώριμων εγκεφάλων» / O διεθνής Τύπος για τη δολοφονία μιας κοπέλας που έκανε τον γύρο του κόσμου / Και το Gizmodo…
  • Quartz

    Μανία / Μα ποιος είναι ο τελευταίος Τζεντάι;

    Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί εκατομμύρια φαν του «Πολέμου των άστρων» μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Lucasfilm ότι το όγδοο επεισόδιο θα τιτλοφορείται ακριβώς έτσι: «Ο τελευταίος Τζεντάι». Κι αμέσως μετά, γράφει το Quartz, άρχισαν οι υποθέσεις:

    1. Είναι ο Λουκ Σκάιγουοκερ. Αυτή η υπόθεση είναι και η πιο προφανής. Δεν ήταν ο Γιόντα που του είχε πει λίγο πριν πεθάνει «Luke, when gone am I, the last of the Jedi will you be»; Υπάρχει όμως και μια μικρή ένσταση: είμαστε σίγουροι ότι ο ήρωας της αυθεντικής τριλογίας ήταν πραγματικός Τζεντάι; Γιατί εδώ που τα λέμε τυπικά δεν είχε εκπαιδευτεί ποτέ.

    2. Είναι η Λέια. Η Δύναμη περισσεύει στην οικογένεια και η αδελφή του Λουκ έχει κάμποση από αυτή. Αλλά οι πιθανότητες ο τελευταίος Τζεντάι να είναι το πρόσωπο που ερμήνευσε η μακαρίτισσα Κάρι Φίσερ, η οποία γύρισε τις σκηνές της στο όγδοο επεισόδιο πριν πεθάνει και δεν θα αναπαραχθεί ψηφιακά στο ένατο επεισόδιο, δεν είναι και πολλές.

    3. Είναι η Ρέι. Αφήσαμε την ηρωίδα του επεισοδίου «Η Δύναμη Ξυπνά» στην τελευταία σκηνή να βρίσκει τον Λουκ κρατώντας στο χέρι το ιστορικό φωτόσπαθο. Οπως ο Ανακιν και ο Λουκ μεγάλωσε σε έναν μακρινό και αμμώδη πλανήτη, ενώ είναι και ταλαντούχα πιλότος. Κι επίσης υπάρχει η αίσθηση (προσοχή: όχι η βεβαιότητα) ότι είναι κόρη του Λουκ.

    4. Είναι ο Κάιλο Ρεν. Ο γιος του Χαν Σόλο και της Λέια πήγε με τους κακούς πρώτα σκοτώνοντας τους μαθητευόμενους Τζεντάι και στη συνέχεια και τον ίδιο του τον πατέρα. Αλλά εάν, σαν τον παππού του, τον Ανακιν, αναζητήσει κι αυτός τη λύτρωση;

    5. Είναι ο Φιν. Ο stormtrooper που συμπρωταγωνιστούσε στο τελευταίο επεισόδιο θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Στα υπέρ του: είναι ορφανός όπως ο Ανακιν, ο Λουκ και η Ρέι.

    6. Δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Η υπόθεση βασίζεται στο γεγονός ότι η λέξη Τζεντάι δεν κλίνεται στον πληθυντικό.

    Και μια τελευταία απορία: γιατί το περίγραμμα του τίτλου στο όγδοο επεισόδιο είναι κόκκινο και όχι λευκό ή κίτρινο όπως σε όλα τα προηγούμενα; Γιατί θα χυθεί πολύ αίμα, υποθέτουν κάποιοι στα σόσιαλ μίντια. Αντε, υπομονή μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο…

    Φωτό: Ο Μαρκ Χάμιλ στον ρόλο του Λουκ Σκάιγουκερ στην προηγούμενη ταινία της σειράς. Πηγή: lucasfilm.com
  • Fatto Quotidiano (έκδοση με συνδρομή)

    O Tempora / Καμιά πατρίδα για τους συνταξιούχους

    Είναι μόνο από τη «διαρροή εγκεφάλων» των νέων που υποφέρουν οι χώρες σε κρίση; Όχι, απαντά το Fatto Quotidiano που επέλεξε να αφιερώσει την πρώτη του σελίδα στη διαρροή των «ώριμων εγκεφάλων». Στους συνταξιούχους, δηλαδή, που κάθε χρόνο αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ιταλία) για να ζήσουν σε μέρη όπου η σύνταξή τους αξίζει περισσότερο είτε επειδή το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο είτε επειδή είναι μικρότεροι οι φόροι.

    «Καμιά πατρίδα για τους γέρους» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που αντλεί την έμπνευσή του από την ταινία των αδελφών Κοέν «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους». Η μέση σύνταξη το 2016, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, είναι 839 ευρώ, ενώ το 60% των συνταξιούχων δεν παίρνει περισσότερα από 750 ευρώ. «Με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς ειδικά στον ιταλικό βορρά ή στις πόλεις της κεντρικής Ιταλίας όπου, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, το όριο φτώχειας είναι τα 770 ευρώ».

    Η Πορτογαλία φαίνεται να είναι μια επιλογή για τους ιταλούς συνταξιούχους, όπως και η Ταϊλάνδη. Να λοιπόν που αυτοί βρήκαν ένα φιλόξενο μέρος στην Ιβηρική και άλλο ένα στη νοτιοανατολική Ασία. Και οι έλληνες συνταξιούχοι; Ποιος ξέρει. Ισως μετά τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανακαλύψουν κι αυτοί στη Βουλγαρία όχι μια πατρίδα αλλά μια χώρα όπου θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς.

    Φωτό: Βόλτα στη φθινοπωρινή Τοσκάνη. Δεν είναι τόσο ειδυλλιακά όσο φαίνεται. Πηγή: metropolinotizie.it
  • ΝΥΤ, Guardian, Corriere della Sera

    Ενα τοπικό έγκλημα που απασχολεί τον πλανήτη

    Γιατί ένα έγκλημα στην Ισλανδία καταλήγει για να γίνει θέμα σε πολλές ξένες εφημερίδες μεταξύ των οποίων η Corriere della Sera, o Guardian και οι New York Times; Επειδή μιλάμε για μια χώρα όπου τα εγκλήματα είναι κάτι παραπάνω από σπάνια. Επειδή το βιβλίο «Εθιμα ταφής» της Αυστραλέζας Χαν Κεντ με θέμα ένα άλλο έγκλημα που είχε σοκάρει την Ισλανδία τον 19o αιώνα (στα ελληνικά από τις εκδ. Ικαρος) έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Κι επειδή αυτό το έγκλημα έκανε εκατοντάδες Ισλανδούς να ψάχνουν εδώ και μέρες στο πολικό ψύχος την 20χρονη Μπίρνα.

    Στις έρευνες συμμετείχαν 725 εθελοντές επιστρατεύοντας κάθε μέσο: ελικόπτερα και drones, σκυλιά και προσωπική έρευνα. Η μητέρα της Μπίρνα δε άφησε πόρτα που να μην χτυπήσει στην παραθαλάσσια περιοχή όπου μια κάμερα έπιασε την κοπέλα να περπατά μόνη στις 5 τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου. Είχε μόλις βγει από ένα μπαρ χωρίς τους φίλους της και είχε σταματήσει για να φάει ένα κεμπάπ πριν επιστρέψει στο σπίτι της. Την επόμενη ημέρα χτύπησε συναγερμός. Η Μπίρνα Μπργιανσντότιρ, 20 χρονών, μαλλιά καστανόξανθα, γαλάζια μάτια, ύψος 1.70, κιλά 70, είχε εξαφανιστεί. Το βράδυ της εξαφάνισης φορούσε γκρι πουλόβερ, μαύρο παντελόνι, μαύρο μπουφάν και μαύρα μποτάκια.

    «Η κόρη μου είναι πολύ κοινωνική, της αρέσει να κάνει παρέα με τους τουρίστες. Ισως μπήκε στο αυτοκίνητο κάποιου από αυτούς» ήλπιζε η μητέρα της τις πρώτες ώρες της εξαφάνισης. Το πτώμα της Μπίρνα βρέθηκε προχθές, κι έπειτα από δέκα ολόκληρες ημέρες, στις βραχώδεις ακτές του Σελβογκσβίτι, εξήντα χιλιόμετρα από την πόλη της, το Ρέκιαβικ. Η αστυνομία δεν έχει καμία αμφιβολία: η Μπίρνα δολοφονήθηκε. Οι ύποπτοι έχουν στο μεταξύ εντοπιστεί , είναι δύο ναυτικοί. Η Ισλανδία θα βρει μάλλον τους ενόχους. Αλλά θα έχει χάσει την αθωότητά της.

    Φωτό: Η Μπίρνα ήταν μόλις 20 χρονών. Η Ισλανδία θα κάνει πολλές δεκαετίες να την ξεχάσει. Πηγή: CdS
  • Gizmodo

    Ανακαλύψεις / Ο Οτζι έτρωγε προσούτο

    Εντάξει, δεν θα συνόδευε τον μεζέ και με κανένα εκλεκτό κρασί. Όπως πάντως ανακάλυψαν οι ειδικοί, ο Οτζι, ο άνθρωπος των πάγων που έζησε πριν 5.300 χρόνια και πρόσφατα εντοπίστηκε ως μούμια, απολάμβανε ένα είδος επεξεργασμένου κρέατος που δεν διαφέρει και π0λύ από το προσούτο.

    Η ανακάλυψη των γαστρονομικών προτιμήσεων του Οτζι, οφείλεται στον ερευνητή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Μπολτζάνο Αλμπερτ Τζίνκ. Ο ειδικός στις μούμιες ερευνητής, γράφει το Gizmodo, μελετούσε επί πολλά χρόνια ευρήματα που βρέθηκαν στο στομάχι του Οτζι. Το 2011 είχε εντοπίσει ίχνη από Ιμπεξ, το οποίο είναι ένα είδος αγριοκάτσικου που ζούσε στα βουνά των Αλπεων. Από την επεξεργασία εκείνων των ευρημάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Οτζι και οι σύγχρονοί του επεξεργάζονταν το κρέας με τον τρόπο που οι αλλαντοποιοί φτιάχνουν σήμερα το μπέικον και το προσούτο.

    Η μούμια του Οτζι βρέθηκε θαμμένη στον πάγο από μια ομάδα γερμανών ορειβατών το 1991 κάπου στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία. Ηταν μια από τις σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία των φυσικών επιστημών καθώς αποδείχθηκε ένας πραγματικός θησαυρός πληροφοριών για τη ζωή της χαλκολιθικής περιόδου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ειδικοί μπόρεσαν να αναπαράγουν ψηφιακά τη φωνή του. Ε, όπου να ‘ναι θα τον ακούσουμε να παραγγέλνει και τον μεζέ του.

    Φωτό: Μάλλον θα του έχει λείψει η γεύση του προσούτο. Πηγή: gizmodo.com



text
  • Είναι κρίμα που δεν θα γίνει debate. Να περιμένουμε τρία χρόνια αλλά ποιον θα έχει απέναντι ο Κυριάκος;


    20 Απριλίου 2024, 13:30