1260
H Μόνα Νέμερ ποζάρει μπροστά στον τοίχο με τους τίτλους της Λίβερπουλ | Facebook

Η γυναίκα που έκανε τη Λίβερπουλ… νόστιμη

Sportscaster Sportscaster 30 Δεκεμβρίου 2016, 14:44
H Μόνα Νέμερ ποζάρει μπροστά στον τοίχο με τους τίτλους της Λίβερπουλ
|Facebook

Η γυναίκα που έκανε τη Λίβερπουλ… νόστιμη

Sportscaster Sportscaster 30 Δεκεμβρίου 2016, 14:44

Το περασμένο καλοκαίρι η Λίβερπουλ ξόδεψε 78.800.000 ευρώ για νέους παίκτες. Πήρε τον Βαϊνάλντουμ, τον Μανέ, τον Ματίπ, τον Λορίς Κάριους… Αλλά, η μετεγγραφή του Γιούργκεν Κλοπ που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στην αναγέννηση της ομάδας, είναι μια γυναίκα. Τη λένε Μόνα Νέμερ, και δεν θα τη δείτε στον αγωνιστικό χώρο ή στα αποδυτήρια. Παίζει μπάλα στην κουζίνα.

Ο Κλοπ είχε βάλει στο μάτι τη γοητευτική διατροφολόγο εδώ και πολύ καιρό. Η εξαιρετική δουλειά της στην Μπάγερν Μονάχου, δίπλα στον Πεπ Γκουαρντιόλα επί μια τριετία, αλλά και την προηγούμενη πενταετία στις εθνικές ομάδες της Γερμανίας, «μιλούσε» γι’ αυτήν με τα καλύτερα λόγια. Οταν ο καταλανός τεχνικός εγκατέλειψε τη Βαυαρία -τον Μάιο- για να αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι, ο προπονητής της Λίβερπουλ δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί. Της ζήτησε ένα ραντεβού, κοντά στο παλιό του σπίτι στο Ντόρτμουντ, και άρχισε να την πολιορκεί.

Το επίμονο φλερτ του Κλοπ τη συγκίνησε, όμως δεν ήταν αρκετό για να πει το «ναι». Οι Βαυαροί την εκτιμούσαν και την καλοπλήρωναν – γιατί να φύγει; Τότε ο πολυμήχανος Γερμανός σκαρφίστηκε ένα «κόλπο», για να τη… ρίξει: έβγαλε δυο αεροπορικά εισιτήρια και τη συνόδευσε στη Βοστώνη, για να συναντήσουν μαζί τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ. Η κυρία Νέμερ εντυπωσιάστηκε από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για το τμήμα που της πρότειναν να αναλάβει και -κυρίως- από το ποσό που ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν γι’ αυτό το project. Ακόμη και οι πλουσιότεροι σύλλογοι της Ευρώπης προσλαμβάνουν διατροφολόγους ως συμβούλους, για μια χαλαρή εποπτεία μακρόθεν. Η Λίβερπουλ της προσέφερε την προοπτική να δουλέψει full-time, επικεφαλής μιας ομάδας συνεργατών που η ίδια θα διάλεγε.

2016-12-27T171949Z_125860789_MT1ACI14711859_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-LIV-STK
O ξεχωριστός κ. Κλοπ που έκανε τα πάντα για να φέρει την Νέμερ στο Λίβερπουλ (Reuters)

Η Νέμερ έπιασε δουλειά τον Ιούλιο. Οταν έφτασε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάλο Αλτο, στην Καλιφόρνια, όπου η Λίβερπουλ πραγματοποίησε την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν, ο Κλοπ απέφυγε να τη συστήσει στους παίκτες του. Ετσι κι αλλιώς, οι ποδοσφαιριστές δεν θα χαιρόντουσαν για τη γνωριμία – απεχθάνονται όσους τους επιβάλλουν τι να τρώνε και πότε. Αφησε να περάσουν δυο 24ωρα, παρατηρώντας τις κινήσεις τους.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μέλγουντ (εκεί εδρεύει το αθλητικό κέντρο της Λίβερπουλ), ήθελε να διαπιστώσει αν η νέα διατροφολόγος θα κέρδιζε τη συμπάθειά τους με τις ιδέες της. Το «πείραμα» είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι παίκτες, οι οποίοι στη διάρκεια της προετοιμασίας συνηθίζουν να τρώνε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να αποχωρούν αμέσως από την τραπεζαρία, έμειναν για πολλή ώρα στα τραπέζια τους και σχημάτισαν «ουρές» μπροστά από τον μπουφέ με τις σαλάτες. Εδειχναν να απολαμβάνουν τα γεύματά τους τόσο, που ξέχασαν να ασχοληθούν με τα κινητά τους. Τη δεύτερη μέρα κάποιοι άρχισαν να ρωτάνε, αν ο σύλλογος άλλαξε σεφ.

Σχεδόν έξι μήνες μετά, η δουλειά της κυρίας Νέμερ δεν φαίνεται μόνο στη χαρούμενη διάθεση που επικρατεί στο εστιατόριο, αλλά και στην ενέργεια που οι ποδοσφαιριστές «βγάζουν», στους αγώνες και τις προπονήσεις. Η Λίβερπουλ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έχει προσπεράσει τις αντιπάλους της στην Premier League σε όλους τους τομείς που μετρά η Στατιστική και σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, την ταχυδύναμη και την αντοχή.

Για τον Κλοπ, η επιτυχία περνάει (και) από το στομάχι. Και, όπως λέει ο ίδιος, «για λίγα πράγματα είμαι τόσο περήφανος, όσο για το διατροφικό μας τμήμα»

Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η μεταμόρφωση οφείλεται στον νέο γυμναστή, τον Αντρέας Κορμάγιερ, τον οποίο -επίσης- ο Κλοπ «άρπαξε» από την Μπάγερν το περασμένο καλοκαίρι. Την πιστώνεται, όμως, και η ευεξία που η 32χρονη διατροφολόγος σερβίρει στους παίκτες. Ο ίδιος ο γερμανός τεχνικός περηφανεύεται για τις επιστημονικές μεθόδους της, που «δεν εφαρμόζονται σε κανένα άλλο ποδοσφαιρικό κλαμπ του Κόσμου». Ποιες είναι αυτές;

Κατ’ αρχάς, τα μενού είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ατομικές ανάγκες κάθε παίκτη ξεχωριστά, ανάλογα με τον σωματότυπό του, τον μεταβολισμό του, τη θέση στην οποία αγωνίζεται, ακόμη και την εθνικότητά του. Οι τερματοφύλακες δεν τρέχουν όσο οι χαφ, και οι Βραζιλιάνοι έχουν συνηθίσει σε πρωινό εντελώς διαφορετικό από εκείνο των Αγγλων. Συνυπολογίζονται τα πάντα, ακόμη και οι αγαπημένες γεύσεις του ποδοσφαιριστή. Τίποτα δεν απαγορεύεται – ούτε, καν, τα τηγανητά φαγητά, που οι διατροφολόγοι τα έχουν στη μαύρη λίστα τους. Η ποικιλία των επιλογών θυμίζει κανονικό εστιατόριο.

Τα γεύματα μέσα στην ημέρα είναι -υποχρεωτικώς- τέσσερα, μα εντελώς διαφορετικά για κάθε περίσταση. Αλλα στο προπονητικό κέντρο, άλλα στο «Ανφιλντ», το γήπεδο της Λίβερπουλ και άλλα στο πούλμαν της ομάδας. Αλλα τις συνηθισμένες ημέρες και άλλα λίγο πριν από τους αγώνες – επειδή η πρωτεΐνη χωνεύεται δύσκολα. Και, μεταξύ των δυο ημιχρόνων, στα αποδυτήρια, όπου οι παίκτες της Λίβερπουλ συνήθιζαν να τρώνε γλυκά, τώρα ένα μηχάνημα που βγάζει χυμό μήλου αναμεμιγμένο με καφεΐνη φροντίζει για την άμεση αναπλήρωση της ενέργειας που σπατάλησαν. Αμέσως μετά τα παιχνίδια, η κουζίνα που -πλέον- λειτουργεί στο γήπεδο, σερβίρει φρέσκα ζυμαρικά με αγνές, χειροποίητες σάλτσες, για ταχεία αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Μέλγουντ, η καφετέρια με τα ροφήματα και ο μπουφές με τις σαλάτες έχουν κάνει τους ποδοσφαιριστές ευτυχισμένους.

nemmerkitchen
Η διατροφολόγος της Λίβερπουλ παρουσιάζει τις αγαπημένες τις τροφές σε τηλεοπτική εκπομπή

Για να προετοιμάσει τα μενού, μελετά μια ντάνα έγγραφα: το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων, το πλάνο των προπονήσεων, τα ταξίδια που έχει μπροστά της η ομάδα, τις ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών, ακόμη και τις εκθέσεις των ψυχολόγων. Μια άλλη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων δεν πρόκειται να αγωνιστούν προσεχώς, επειδή είναι τραυματίες, τιμωρημένοι ή δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια του προπονητή. Για όσους δεν παίζουν, το διαιτολόγιο είναι διαφορετικό. Τέλος, κάθε παίκτης έχει συμπληρώσει ένα πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο που αποκαλύπτει τις αγαπημένες του διατροφικές συνήθειες.

Τα υλικά για τα φαγητά και τους χυμούς τα διαλέγει η ίδια η κυρία Νέμερ, ταξιδεύοντας σε όλη τη Βρετανία, μαζί με τους σεφ: στη Σκωτία για ψάρια και θαλασσινά, στο Τσέστερ για κρέας, στο Νόρφολκ για κυνήγι, στο Λονδίνο για αρτοσκευάσματα. Η σχολαστική αναζήτηση φτάνει μέχρι το ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα και το αλάτι, που δεν πρέπει να έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Με τα σωστά συστατικά, καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη. Ούτε, καν, τα σοκολατένια γλυκά. Εννοείται, πως η νεαρή διατροφολόγος ακολουθεί τις αποστολές της ομάδας παντού, και συνεργάζεται με τους σεφ των ξενοδοχείων στα οποία καταλύει.

Δεν είναι αυτή ακριβώς, η επαγγελματική διαδρομή που σκεπτόταν να ακολουθήσει. Σπούδασε διατροφολογία, όμως έπειτα φοίτησε σε μια σχολή μαγειρικής. Αναζητούσε έναν τρόπο να δοκιμάσει στην πράξη όσα είχε μάθει στη θεωρία. Οταν οι εθνικές ομάδες Νέων της Γερμανίας επρόκειτο να ταξιδέψουν σε κάποιες «μυστήριες» χώρες όπως η Νιγηρία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έκρινε σκόπιμο να μην εμπιστευτεί το catering των νεαρών παικτών σε ξένα χέρια. Τα προσόντα της Νέμερ ταίριαζαν «γάντι» στις απαιτήσεις της θέσης. Προσελήφθη το 2009 και, έτσι, βρήκε τον δρόμο της. Μελέτησε, πειραματίστηκε, προήχθη στην εθνική των Ανδρών, απέκτησε φήμη και -το 2013- πήγε στην Μπάγερν του Γκουαρντιόλα.

Πλέον, ο Κλοπ δεν χρειάζεται να πιέσει τους παίκτες του να τρώνε όλα τα γεύματα, όλοι μαζί, στο εστιατόριο του συλλόγου. Οχι μόνον το απολαμβάνουν, αλλά και ζητούν να παίρνουν φαγητό σε πακέτο, για τις ημέρες που έχουν ρεπό. «Λέμε να ανοίξουμε ένα delivery», αστειεύτηκε ο γερμανός προπονητής. Αλλά μιλούσε πολύ σοβαρά, όταν εξηγούσε ποια είναι τα επόμενα βήματα: «Εχουμε ένα τρελό όνειρο, να ανοίξουμε ένα κατάστημα ή να εκδώσουμε έναν τσελεμεντέ υγιεινής διατροφής. Επίσης, να παραδίδουμε μαθήματα μαγειρικής στις συζύγους και στις συντρόφους των ποδοσφαιριστών μας, για να τους ετοιμάζουν τα σωστά πιάτα στο σπίτι ή στις διακοπές».

Για τον Κλοπ, η επιτυχία περνάει (και) από το στομάχι. Και, όπως λέει ο ίδιος, «για λίγα πράγματα είμαι τόσο περήφανος, όσο για το διατροφικό μας τμήμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...