445
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και η Κίρα Νάιτλι, από τις διασημότητες που υπογράφουν κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. | Reuters

Η αφρόκρεμα των βρετανών καλλιτεχνών λέει «όχι» στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2016, 15:38
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και η Κίρα Νάιτλι, από τις διασημότητες που υπογράφουν κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
|Reuters

Η αφρόκρεμα των βρετανών καλλιτεχνών λέει «όχι» στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2016, 15:38

«Από την πιο μικρή γκαλερί έως τις ταινίες μπλοκμπάστερ, πολλοί από εμάς έχουμε δουλέψει σε πράγματα που ποτέ δεν έπαιρναν σάρκα και οστά δίχως τη ζωτική χρηματοδότηση της ΕΕ ή τη συνδιαλλαγή πέραν των συνόρων». Είναι μόλις μια μικρή παράγραφος το συνολικό κείμενο-επιστολή που υπέγραψαν 250 βρετανοί άνθρωποι της Τέχνης σε μια προσπάθεια να πείσουν τους συμπατριώτες τους να γυρίσουν την πλάτη τους στο Brexit.

Γράφουν μεταξύ άλλων: «Η Βρετανία δεν είναι δυνατότερη στην Ευρώπη, είναι πιο δημιουργική και πιο ευρηματική και η παγκόσμια επιτυχία μας θα μειωθεί δραστικά αν αποχωρίσουμε».

Προσωπικότητες όπως οι Κίρα Νάιτλι, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Ντόμινικ Γουέστ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, Παλόμα Φέιθ, η σχεδιάστρια Βιβιέν Γουέστγουντ, το συγκρότημα των Pulp και ο συγγραφέας Τζον Λε Καρέ,  προειδοποιούν ότι η Βρετανία θα μείνει στο περιθώριο, εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν ένα Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία φιλοξενεί και την επιστολή των 250 καλλιτεχνών, πρόκειται για μία επίσημη εκστρατεία υπέρ του «ναι» με την κυβέρνηση να συμμετέχει ενεργά.

8821
O συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι πολιτικά και οικονομικά, μεταξύ των οποίων και όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας, προειδοποιώντας σχετικά με τις οικονομικές παγίδες, ενός Brexit.

Ο στόχος είναι αυτές οι προσωπικότητες που είναι κοινά αποδεκτές από την κοινή γνώμη της Βρετανίας έτσι ώστε να επηρεάσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις καταστάσεις.

Από την άλλη βέβαια, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος όλη αυτή η έκθεση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ να λειτουργήσει αντίστροφα και να οδηγήσει αρκετό κόσμο στην όχθη του Brexit.

Πάντως, υπάρχουν καλλιτέχνες που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Μόνο που είναι λιγότεροι – ίσως διότι πολλοί από αυτούς αρνούνται να μιλήσουν δημόσια υπό το φόβο ότι αυτό θα κάνει κακό στην καριέρα τους. Από τους ελάχιστους που έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι επιθυμούν η Βρετανία να αποχωρήσει είναι ο βετεράνος ηθοποιός σερ Μάικλ Κέιν, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Who, Ρότζερ Ντάλτρι και ο άγγλος παίκτης του κρίκετ, Ιαν Μπόθαμ. Επίσης ο Μικ Τζάγκερ έχει προειδοποιήσει ότι τα πρώτα χρόνια εκτός ΕΕ θα είναι πολύ δύσκολα για τη Βρετανία, αλλά μακροπρόθεσμα ίσως να είναι καλύτερα.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, όσες φορές φημισμένοι καλλιτέχνες προσπάθησαν να επηρεάσουν καταστάσεις στη Βρετανία, έσπασαν τα μούτρα τους. Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλιγκ δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική, στα όρια της επίθεσης, όταν προσπάθησε να πείσει τους Σκωτσέζους να απορρίψουν την ιδέα της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του 2014. Ο κωμικός ηθοποιός Ράσελ Μπραντ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Εντ Μίλιμπαντ και τους Εργατικούς, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι η επίδρασή του δεν ήταν μεγάλη.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...