538
Ο Χουάν Λουίς Σεμπριάν. Αριστερά, το ιστορικό εξώφυλλο της El Pais μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 1981 και, δεξιά, πρόσφατο εξώφυλλο μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία | CreativeProtagon/El Pais

Χουάν Λουίς Σεμπριάν: Αποσύρεται ο δημοσιογράφος που διηγήθηκε τη σύγχρονη Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 15:55
Ο Χουάν Λουίς Σεμπριάν. Αριστερά, το ιστορικό εξώφυλλο της El Pais μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 1981 και, δεξιά, πρόσφατο εξώφυλλο μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία
|CreativeProtagon/El Pais

Χουάν Λουίς Σεμπριάν: Αποσύρεται ο δημοσιογράφος που διηγήθηκε τη σύγχρονη Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 15:55

Αποχωρεί από τον κόσμο της δημοσιογραφίας ο Χουάν Λουίς Σεμπριάν, ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους των ισπανικών ΜΜΕ ο οποίος από τη θέση του πρώτου  διευθυντή της El Pais, από το 1976 έως το 1988, είδε και συνέβαλε στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μετά την δικτατορία του Φράνκο, στην κατάκτηση της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές του Φελίπε Γκονζάλες και στην είσοδο της πατρίδας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ο Σεμπριάν, που στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπήρξε επίσης μέλος του ΔΣ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ήταν η εποχή που ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης συζητούσε την είσοδο των Ισπανών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ), εγκατέλειψε σήμερα τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του ομίλου Prisa, που εκδίδει (και) την El Pais . Ο 72χρονος δημοσιογράφος συνδιοικούσε ντε φάκτο την Prisa για διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών. Αφότου διηύθυνε την El Pais, ο Σεμπριάν ανέλαβε χρέη συμβούλου στον όμιλο, εκτελεστικού διευθυντή στη συνέχεια και, τέλος, προέδρου από το 2012 έως σήμερα.

Δημοσιογράφοι διαβάζουν την ειδική εκδοση της El Pais μετά το πραξικόπημα, έξω από το Palace Hotel (Ricardo Martin/El Pais)
Δημοσιογράφοι διαβάζουν την έκτακτη εκδοση της El Pais μετά το πραξικόπημα, έξω από το Palace Hotel στη Μαδρίτη (Ricardo Martin/El Pais)

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ο Σεμπριάν πέρα από όλα τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ισπανική ιστορία, βίωσε στο πετσί του, την προσπάθεια μιας εφημερίδας να καθιερωθεί μεταξύ των αναγνωστών και να γράψει τη δική της ιστορία στην Ισπανία, στην Ευρώπη αλλά και στη Λατινική Αμερική.

Όταν ο Χεζούς Πολάνκο, ιδιοκτήτης του εκδοτικού ομίλου, εμπιστεύτηκε στον Σεμπριάν το τιμόνι της νέας εφημερίδας που ιδρύθηκε για να στηρίξει τη δημοκρατία και να κερδίσει τα μέλη της φιλελεύθερης αστικής τάξης που ήθελαν να απαλλαγούν από τα απόνερα του φασισμού, ο νεαρός τότε δημοσιογράφος ήταν μόλις 32 ετών.

Στη Μαδρίτη έλεγαν ότι ο Σεμπριάν γεννήθηκε φορώντας τo κοστούμι του διευθυντή. Αλλά όταν ήταν μικρός εκείνος ήθελε να γίνει ιερέας και να ακολουθήσει καριέρα στους κόλπους της Εκκλησίας. Ευτυχώς για τους Ισπανούς, τον κέρδισε,τελικά, η δημοσιογραφία.

Με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, το 1978 (Marisa Florez/El Pais)
Με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, το 1978 (Marisa Florez/El Pais)

Ο Σεμπριάν εστίασε και συνέλαβε στη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής Ισπανίας ενώ η El Pais κατέληξε να είναι η πιο έγκυρη και με τις υψηλότερες πωλήσεις εφημερίδα της χώρας. Κάποιες άστοχες κινήσεις, όπως η απόπειρα ίδρυσης ενός τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και η κρίση που έπληξε τα τελευταία χρόνια την έντυπη δημοσιογραφία, σίγουρα δεν αμαυρώνουν την επική και ένδοξη – όπως τη χαρακτηρίζει η ιταλική La Repubblica – πορεία του. Εως το αίτημα για την αποχώρησή του που κατέθεσαν οι εταίροι της Prisa – η Telefonica, η Banca Sabadell και η Caixa-Bank – οι οποίοι δεσμεύτηκαν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για την απόσβεση των χρεών του ομίλου.

Η αποχώρηση του Σεμπριάν συμπίπτει με την πιο σοβαρή θεσμική κρίση που βιώνει η Ισπανία από την επιστροφή της στη δημοκρατία: την επιδίωξη της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί. Και, σίγουρα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στη χώρα επιδρά και στα ΜΜΕ. Την Πέμπτη, για παράδειγμα, η El Pais διέκοψε τη συνεργασία της με τον αιρετικό βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζον Κάρλιν, που αρθρογραφεί σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η αιτία ήταν τα άκρως επικριτικά άρθρα του Κάρλιν για την καταλανική κρίση στα οποία επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην «υπεροψία του Ραχόι και της Μαδρίτης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...