1435
Παρά την επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών, ο Τζορτζ Μπερνς, άφησε παράθυρο εκτόνωσης της κρίσης | SOOC

Μετωπική Eldorado Gold – κυβέρνησης για την επένδυση στη Χαλκιδική

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 12:27
Παρά την επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών, ο Τζορτζ Μπερνς, άφησε παράθυρο εκτόνωσης της κρίσης
|SOOC

Μετωπική Eldorado Gold – κυβέρνησης για την επένδυση στη Χαλκιδική

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 12:27

Σε ανοιχτή σύγκρουση της Eldorado Gold (μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός) με την κυβέρνηση εξελίσσεται το σίριαλ της επένδυσης της καναδικής εταιρείας στη Χαλκιδική, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να απαντά σε υψηλούς τόνους στην απόφαση της διοίκησης της εταιρείας για αναστολή κάθε επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Τζορτζ Μπερνς, το πρωί της Δευτέρας στο Hilton.

Μάλιστα, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία απειλεί με αποχώρηση από τη χώρα μας, είναι η πρώτη φορά που ο Τζορτζ Μπερνς μίλησε συγκεκριμένα -με τέσσερις αναφορές- σε απολύσεις: ένα μήνυμα προς τους 2.400 εργαζόμενους αλλά και την κυβέρνηση.

Από την άλλη, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο έναντι της εταιρείας ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Καρανίκα, συμβούλου στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, που -μέσω facebook- έστειλε «στα τσακίδια» την καναδική εταιρεία! Είναι προφανές ότι το Μαξίμου βρέθηκε εν μια νυκτί με ακυρωμένο το βασικό αφήγημα του Πρωθυπουργού ο οποίος από τη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο είχε περιγράψει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Η εμπρηστική ανάρτηση από τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού δεν έμεινε ασχολίαστη από την τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη που έγραψε στο twitter:

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, επαναλαμβάνοντας πως αν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου, θα σταματήσει κάθε επένδυση στη χώρα μας.

Ο κ. Μπερνς κατήγγειλε ότι «για άγνωστους γραφειοκρατικούς λόγους» η εταιρεία δεν έχει λάβει -ως όφειλε- τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να συνεχίσει να εκθέτει τα κεφάλαιά της σε ένα σαθρό περιβάλλον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Υποστήριξε επίσης ότι η  Eldorado Gold έχει συμμορφωθεί απολύτως με τις κείμενες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της και μάλιστα έχει προχωρήσει και σε εργασίες για την προστασία του περιβάλλοντος οι οποίες δεν περιέχονταν στις αρχικές της δεσμεύσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Μπερνς άφησε ωστόσο παράθυρο εκτόνωσης της κρίσης, δηλώνοντας ανοιχτός σε μία ύστατη συζήτηση τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να δοθεί μία ικανοποιητική -όπως είπε- λύση στο όλο ζήτημα.

Ο  διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας κάλεσε όμως, την κυβέρνηση να σκεφθεί «τους χιλιάδες έλληνες εργαζομένους αλλά και τη χώρα», ενώ υποστήριξε πως για το θέμα έχει αποστείλει επιστολές και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, οι οποίες όμως, ουδέποτε απαντήθηκαν!

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπερνς είπε πως είναι δυσάρεστη η παρούσα κατάσταση αλλά είναι αδύνατο για μία επένδυση του μεγέθους της Eldorado να διακινδυνεύει κεφάλαια χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο.

Ο  Τζορτζ Μπερνς είχε εμφανιστεί αρκετά πιο επιθετικός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως  αν μπλοκάρει οριστικά την επένδυση στη Χαλκιδική «θα είναι νομικά εκτεθειμένη απέναντι» στην εταιρεία και θα ακολουθήσουν αγωγές.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη οδό για να πάρουμε τις απαραίτητες άδειες και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε», είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Μπερνς, ξεκαθάρισε ωστόσο πως αν τελικά δεν καταστεί δυνατό να επιλυθεί το ζήτημα με φιλικό τρόπο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων της.

«Κάθε φορά που βλέπω τον κ. Σταθάκη μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να προχωρήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι τα λόγια του δεν είναι συνεπή με τις πράξεις. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ατζέντα του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί δημοσίως και σθεναρά να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Μπερνς, κατηγορώντας προσωπικά τον υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση για εκούσια διάσταση λόγων και πράξεων.

Οι δηλώσεις του κ. Μπερνς και η ανακοίνωση της Εldorado για την αναστολή των επενδύσεών της στη χώρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος σε επίσημη δήλωσή του κάνει λόγο για πρωτοφανές γεγονός, όπου ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε καυστικά για την εταιρεία πως «δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες», ενώ ειδικά για τις κατηγορίες περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του στο υπουργείο (νυν υπουργός Εσωτερικών), Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για «αλλεργία της Eldorado Gold στα συμπεφωνημένα» και χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι η επένδυση μπλόκαρε εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος. Τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha.

Στη δήλωσή του για την απόφαση της Εldorado, o  Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

«Εκ των πραγμάτων», εξηγεί ο υπουργός, «το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη για την επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το υπουργείο και με τη σειρά του εκείνο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Απαντώντας τέλος στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης -αφού σημειώνει ότι έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας- αναφέρει ότι «οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας».

Πρόκειται, διευκρινίζει, για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

«Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη», σημειώνει με νόημα ο κ. Σταθάκης με αφορμή τις αναφορές του Τζορτζα Μπερνς στους εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός» και καταλήγει: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Στη Βουλή το θέμα – Ερώτηση προς τον Πρωθπουργό από τον Γ.Μανιάτη

Με ερώτησή του προς τον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, φέρνει το θέμα στη Βουλή. «Δυόμιση χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει την επένδυση προ του αξεπέραστου κινδύνου αποχώρησης του επενδυτή. Εδώ και δύο μήνες μαθαίνουμε ότι σκοπεύετε να οδηγήσετε σε διαιτησία πτυχές της υπόθεσης, ενώ στελέχη της εταιρείας διευκρινίζουν με συνεντεύξεις τους πως αγνοούν το ακριβές θέμα της διαιτησίας», σημειώνει ο κ. Λοβέρδρος στην ερώτησή του προς τον κ. Σταθάκη  και του απευθύνει τα ακόλουθα ερωτήματα: «Τελικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αντίθετη με την επένδυση ή όχι; Εάν δεν είναι αντίθετη, υπάρχει διαφωνία ή συμφωνία με τους επενδυτές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα;»

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης. Αφού τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για την επαπειλούμενη απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας στη Χαλκιδική, ο βουλευτής Αργολίδος και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καλεί τον Πρωθυπουργό να έρθει -έστω και την ύστατη ώρα- σε απευθείας επαφή με τους επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, «ώστε να μην καταστραφεί η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας».

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Η ανακοίνωση της εταιρείας για το πάγωμα της επένδυσης έπεσε σαν βόμβα στα εργοτάξια της Χαλκιδικής.  «Φάγαμε έναν καταπέλτη, δεν υπάρχει καμία διάθεση για δουλειά, αγωνιούμε για τις οικογένειές μας», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ένας εξ αυτών, για να σημειώσει ότι το θέμα αφορά  2.400 εργαζόμενους και άλλες 1.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας που θα άνοιγαν στο άμεσο μέλλον.  «Είναι μία δουλειά που δεν σηκώνει μικροπολιτικά παιχνίδια και καταστάσεις ομηρίας των εργαζομένων», υπογράμμισαν και ζήτησαν εκ νέου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...