2509
Μέρος του εργοταξίου της Eldorado Golds στη Χαλκιδική | INTIMEnews /

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 07:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/09/2017, 10:00
Μέρος του εργοταξίου της Eldorado Golds στη Χαλκιδική
|INTIMEnews /

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 07:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/09/2017, 10:00

Το βράδυ του Σαββάτου, από το βήμα της 82ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας εισήγαγε τον όρο «Grinvest» (σε αντιδιαστολή με το «Grexit») για να καταδείξει ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Περίπου 36 ώρες μετά, η καναδική εταιρεία Eldorado Gold γνωστοποίησε το πρωί της Δευτέρας ότι προχωρά σε αναστολή όλων επενδύσεων της στην Ελλάδα, που περιλαμβάνουν ενεργά μεταλλεία στη Χαλκιδική και άλλα αναπτυξιακά και ερευνητικά έργα. Μια αποεπένδυση τεραστίων διαστάσεων, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από εκεί όπου ο Πρωθυπουργός μιλούσε για ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων…

Στην ανακοίνωσή της, η καναδική εταιρεία επιρρίπτει άμεσα ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική συνεχίζονται».

Η εταιρεία εξηγεί ότι αυτές οι καθυστερήσεις «επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado».

Προσθέτει ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου τα μεταλλεία θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης και η αναστολή και παύση των εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Η Eldorado επισημαίνει επιπλέον ότι «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Η απάντηση Σταθάκη

Η ενέργεια της Eldorado Gold προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο για πρωτοφανές γεγονός, όπου «ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα» και καταλογίζει στην εταιρεία πως δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ειδικά για τις κατηγορίες περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Στη δήλωσή του ο υπουργός επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

«Εκ των πραγμάτων», προσθέτει ο υπουργός, «το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθάκης στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το υπουργείο. Το υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Απαντώντας τέλος στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης -αφού σημειώνει ότι έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας- αναφέρει ότι «οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας».

Πρόκειται, διευκρινίζει, για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

«Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη», σημειώνει με νόημα ο κ. Σταθάκης και καταλήγει: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Εκκληση ΣΕΒ στον Πρωθυπουργό

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ  «πολύ αρνητική εξέλιξη» την αποχώρηση της εταιρείας  και απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει ακόμη και τώρα. Ο ίδιος είπε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει εκ νέου σε επαφή τις δύο πλευρές -εταιρεία και κυβέρνηση. Σημείωσε όμως ότι από τα όσα έχει καταλάβει για την κυβέρνηση είναι «δύσκολα πολιτικά διαχειριζόμενο θέμα» και είπε ότι «μια συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ» δεν θέλει την επένδυση. «Η τοπική κοινωνία είναι διαιρεμένη» παρατήρησε ο κ. Φέσσας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξελίξεις που στέλνουν «ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της», τονίζει και δεσμεύεται ότι «η δική μου Κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές» και «οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του και πως η κυβέρνηση θέτει και προσκόμματα σε επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού. Η ΝΔ, τόνισε ακόμη ο κ. Κικίλιας, «στηρίζει καθαρά και χωρίς αστερίσκους» μια επένδυση όπως αυτή της Eldorado που στηρίζει την ελληνική οικονομία και φέρνει δουλειές. Για την κυβέρνηση είπε ακόμη ότι «έχουν σοβαρό πρόβλημα με την ιδιωτική οικονομία» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν, δεν ξέρουν και δεν θέλουν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωση του στην ΕΡΤ για την αναστολή επενδύσεων της «Ελληνικός χρυσός»,  επισήμανε ότι «οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Εσωτερικών και γνώστης του θέματος από την προηγούμενη θέση του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είπε στον Alpha 9.89 ότι «πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης εν όψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο». Εκανε μάλιστα λόγο για «αλλεργία» της εταιρείας στα συμπεφωνημένα.

Καμμένος: «Είναι λυπηρό…»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας και προέδρου των Ανεξ. Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος επίσης μέσω ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός να φεύγουν επενδύσεις από τη χώρα. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση» είπε ο υπ. Αμυνας. Είναι ο ίδιος που πριν από έναν μήνα, στο ίδιο κανάλι, έλεγε ότι η εταιρεία αυτή κάνει ξέπλυμα χρήματος, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της Eldorado Gold.

«Δεν πείθουν οι διακηρύξεις και τα ευχολόγια για τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση και να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές», ήταν η θέση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

«Προσωπικά υπεύθυνο και ένοχο» θεωρεί τον Πρωθυπουργό για την υπόθεση της Eldorado θεωρεί ο υπεύθυνος της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια Γιάννης Μανιάτης.

Σε δήλωσή του σημειώνει ότι «ο υποκριτής πρωθυπουργός της χώρας Α. Τσίπρας, είναι  προσωπικά υπεύθυνος κι ένοχος για την αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, της ELDORADO, των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Τα ψέματά του στη ΔΕΘ δεν άντεξαν ούτε για 24 ώρες. Η σημερινή ανακοίνωση της Eldorado Gold για την αναστολή εργασιών κι επενδύσεων είναι η απάντηση της πραγματικής οικονομίας  στους θεατρινισμούς του “Gr-invest”.

» Μια επένδυση των 3 δισ. ευρώ, που εμείς αδειοδοτήσαμε το 2011 με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, που επί ΣΥΡΙΖΑ δέχεται συνεχή πόλεμο δολιοφθοράς, που έχει δικαιωθεί 18 φορές στο Συμβούλιο Επικρατείας, που απασχολεί 2.500 εργαζόμενους.

» Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να καταλάβει ότι ο ορυκτός μας πλούτος με τις 100.000 θέσεις εργασίας, το 3.4% του ΑΕΠ, τα 2 δις ευρώ το χρόνο εξαγωγές, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα του κλάδου στην εθνική οικονομία. Πέραν της εμπάθειας, άγνοιας και ιδεοληψίας του, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να κατανοήσει την πολυπλοκότητα μιας μεγάλης επένδυσης.

» Εκεί που σταματάει η κοινή λογική αρχίζει η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και είναι πολιτική καταστροφής, φτώχειας κι αδιεξόδων.Καταθλιπτικά ιδεοληπτικοί, επαγγελματικά  ανίκανοι, πανικόβλητοι ψεύτες, αγκαλιασμένοι οι Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος καταστρέφουν τη χώρα.

» Αντί να φεύγουν οι επενδυτές πρέπει να φύγει η κυβέρνηση! Είναι πλέον η ουσιαστικότερη  προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” ή “Εταιρεία”) ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

Ο Τζορτζ Μπερνς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις  δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.»

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...