330
Στην κεντρική Αυστραλία ο μεγαλύτερος φράχτης του κόσμου ορθώνεται για να ξεχωρίσει τις αγριόγατες από τα θηράματά τους | Australian Wildlife Conservancy (AWC)

Ο μεγαλύτερος φράχτης του κόσμου για την προστασία της πανίδας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 21:16
Στην κεντρική Αυστραλία ο μεγαλύτερος φράχτης του κόσμου ορθώνεται για να ξεχωρίσει τις αγριόγατες από τα θηράματά τους
|Australian Wildlife Conservancy (AWC)

Ο μεγαλύτερος φράχτης του κόσμου για την προστασία της πανίδας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 21:16

Στην κεντρική Αυστραλία ολοκληρώνεται η κατασκευή και η ύψωση του μεγαλύτερου φράχτη του κόσμου, ο οποίος δεν ορθώνεται για να συγκρατήσει ροές μεταναστών και προσφύγων, ούτε για να διαχωρίσει λαούς – αντιθέτως, έχει καλό σκοπό: την προστασία διαφόρων εντοπίων και υπό εξαφάνιση ειδών (μαρσιποφόρων και μη) από τις ενδημούσες και επιθετικές αγριόγατες.

Οι Αυστραλοί, γράφει ο Guardian, δημιουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα πραγματικό καταφύγιο, μια ασφαλή περιοχή 94 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου όλα αυτά τα ζώα θα διαβιούν και θα αναπαράγονται δίχως να απειλούνται. Μάλιστα αυτή η προστατευμένη περιοχή θα είναι η μεγαλύτερη χωρίς αγριόγατες σε όλη την Αυστραλία – και αυτή η πληροφορία έχει τη σημασία της, αφού τα άγρια αιλουροειδή είναι ένα ζώο που απαντάται παντού στην τεράστια χώρα-ήπειρο.

Ο φράχτης είναι μήκους 44 χλμ. κατασκευασμένος από 85.000 πασσάλους και συρματόπλεγμα και περικλείει το καταφύγιο Νιουχέβεν, μια έκταση όπου παλιότερα βοσκούσαν, στάθμευαν και σταβλίζονταν κοπάδια βοοειδών, αλλά πλέον ανήκει στην αυστραλιανή Υπηρεσία Προστασίας της Αγριας Ζωής (AWC). Στο πρόγραμμα, δε, της Υπηρεσίας υπάρχει και η πρόβλεψη επέκτασης του φράχτη στα 70-100 τετραγωνικά χλμ.

Laying ground netting for the new feral predator-proof conservation fence being built November 2017-March 2018 on Newhaven Wildlife Sanctuary for endangered marsupial species recovery by the Australian Wildlife Conservancy.
Στιγμιότυπο από τις εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου φράχτη του κόσμου (Credit: Australian Wildlife Conservancy)

Οι αγριόγατες σκοτώνουν ένα εκατομμύριο γηγενή πτηνά κάθε νύχτα σε όλη την τεράστια χώρα και ευθύνονται για τον αφανισμό είκοσι εντοπίων ειδών. Κατά τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις των ειδικών της AWC, οι αγριόγατες έχουν σκοτώσει περί τα 73.000 θηλαστικά, ερπετά και πουλιά στο διάστημα ενός έτους στην υπό περίφραξη περιοχή!

Οι υπεύθυνοι της AWC εκτιμούν ότι η αναπαραγωγή των προστατευμένων ειδών θα είναι εξασφαλισμένη εντός του καταφυγίου -θα πολλαπλασιαστούν σαν κουνέλια, λένε, στον απαλλαγμένο από αγριόγατες και αλεπούδες χώρο- και ότι το ίδιο το καταφύγιο με τη σειρά του θα εξαλείψει τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η κεντρική Αυστραλία είναι ο ιδανικός τόπος για την εξολόθρευση των θηλαστικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...