648
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σε παλαιότερο Eurogroup. Τώρα από τη Σόφια το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Και ο Μοσκοβισί χαλάει το αφήγημα Τσίπρα: απαραίτητη η εποπτεία της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 10:04
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σε παλαιότερο Eurogroup. Τώρα από τη Σόφια το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Και ο Μοσκοβισί χαλάει το αφήγημα Τσίπρα: απαραίτητη η εποπτεία της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 10:04

Τόσο καιρό, αν είχε έναν σύμμαχο η κυβέρνηση στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αυτός ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος Οικονομικών παρακολούθησε από την αρχή την ασύμμετρη στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στην Ευρώπη, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της αλησμόνητης περήφανης διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη έως και τώρα· ήταν πάντα ανεξήγητα αισιόδοξος και ουδέποτε έπαψε να μιλά με κολακευτικό τρόπο για τον Αλέξη Τσίπρα περιγράφοντας μια εξωραϊσμένη εικόνα που οι υπόλοιποι μάλλον δεν έβλεπαν ούτε και βλέπουν. Ομως ακόμα και αυτός ο Μοσκοβισί με τις καλές κουβέντες για τον κ. Τσίπρα πάντα έτοιμες, ήρθε να χαλάσει την εικόνα που φιλοτεχνεί το Μαξίμου για την έξοδο από τα μνημόνια.

Προσερχόμενος το πρωί της Παρασκευής στο Eurogroup της Σόφιας, ο Μοσκοβισί εξέφρασε τη θέση ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις τηρούνται.

Παράλληλα, ο γάλλος Επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».

Σε συνδυασμό και με τα όσα δήλωσε στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που χάλασε τη φιέστα Τσίπρα – Γιούνκερ μιλώντας για πρόγραμμα τεσσάρων αξιολογήσεων ανά έτος στη μεταμνημονιακή περίοδο (περισσότερες δηλαδή και από τώρα που οι αξιολογήσεις είναι εξαμηνιαίες), γίνεται κατανοητό ότι το αφήγημα του κ. Τσίπρα τσαλακώνεται. Ετσι ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπεύσει να περιγράψουν μια περίοδο χωρίς μνημόνια κατά την οποία η κυβέρνηση «δεν θα χρειάζεται να ψηφίσει νέα μέτρα», εννοώντας προφανώς ότι οι μειώσεις στο αφορολόγητο και οι περικοπές συντάξεων που έχουν ψηφιστεί για 2019 και 2020 θα ισχύσουν μια χαρά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου.

2018-04-26T110822Z_1724171763_RC184A93FCE0_RTRMADP_3_BULGARIA-EUROZONE
O Βάλντις Ντομπρόφσκις (δεξιά) στη Σόφια με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ (Reuters)

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ως βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους περαιτέρω όρους που πρέπει να τεθούν για να εφαρμοστεί.

Ο βασικός σκοπός είναι να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία που θα ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη μία, ώστε να συμμετάσχει με πλήρη χρηματοδότηση σε ένα νέο πρόγραμμα που θα υπογράψει με την Αθήνα, και να μειωθεί το χάσμα με το Βερολίνο και τις χώρες του Βορρά που πιέζουν για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέονται με αυστηρή εποπτεία. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι σημαντική όχι μόνον γιατί κάποιες χώρες και κυρίως η Γερμανία θέλουν να το έχουν ενεργό στην τελευταία εκταμίευση, ώστε να ικανοποιήσουν και τις πιο σκληρές ομάδες των κοινοβουλίων τους, αλλά και για να υπάρχει και η επιβεβαίωση στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τη «σφραγίδα του ΔΝΤ».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Γερμανοί αλλά και μία σειρά από χώρες του Βορρά όπως οι Φινλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Αυστρία θέλουν ο μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να έχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, χαμήλωσε τον πήχη στο αφήγημα για «καθαρή έξοδο». Δήλωσε την Πέμπτη στους Financial Τimes ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας από τους Θεσμούς θα είναι πιθανόν πιο συχνή από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.

«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσακαλώτος, γνωρίζοντας ποιες είναι οι συζητήσεις που εξελίσσονται τώρα, όσον αφορά τη μεταμνημονιακή σχέση της χώρας με τους εταίρους της, κάνει μία προσπάθεια να χαμηλώσει τις προσδοκίες τη στιγμή που άλλα μέλη της κυβέρνησης τις ανεβάζουν μιλώντας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που δεν το συζητάει κανένας στις Βρυξέλλες.

Αναλυτές προεξοφλούν ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν είχαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...