447
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Κιμ Γιουν Ουν στο Πεκίνο | CCTV via Reuters TV

Ο Κιμ πράγματι επισκέφτηκε την Κίνα, επιβεβαιώνει το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 07:42
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Κιμ Γιουν Ουν στο Πεκίνο
|CCTV via Reuters TV

Ο Κιμ πράγματι επισκέφτηκε την Κίνα, επιβεβαιώνει το Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 07:42

Αυτός ήταν λοιπόν. Το τεθωρακισμένο τρένο και τα παράλογα μέτρα ασφαλείας ήταν για τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν που επισκέφθηκε το Πεκίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Την επιβεβαίωση, αφού έφυγε ο υψηλός επισκέπτης έκανε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις φήμες περί της επίσκεψης που κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα.

Το ίδιο μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι ο Κιμ επισκέφθηκε την Κίνα από την Κυριακή ως την Τετάρτη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011.

Το Νέα Κίνα συνόδευσε τα τηλεγραφήματά του με μια φωτογραφία του Κιμ και του Σι Τζινπίνγκ,  καθώς οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους. Σε άλλες φωτογραφίες εικονίζονται με τις συζύγους τους.

2018-03-28T035257Z_179196510_RC1392C2DE00_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-CHINA
(CCTV via Reuters TV)
2018-03-28T040322Z_627631349_RC1F52D031F0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-CHINA
Εγκάρδιο το κλίμα της συνάντησης (CCTV via Reuters TV)

Η επίσκεψη, σύμφωνα με αναλυτές, είχε σκοπό την προετοιμασία ενόψει της συνόδου κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας και -αμέσως μετά- τη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, ο Κιμ δήλωσε ότι είχε «καρποφόρες συνομιλίες σε βάθος» με τον Σι, ότι είναι έτοιμος για τη σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης).

Ο Κιμ ανέφερε ακόμη, σύμφωνα πάντα με το Νέα Κίνα, ότι η Πιονγκγιάνγκ «δεσμεύεται για την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Χαρακτήρισε «καθήκον» του την επίσκεψη στην Κίνα.

Το Πεκίνο είναι εδώ και δεκαετίες ο κυριότερος –αν όχι και μοναδικός- σύμμαχος του μυστικοπαθούς καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις είχαν επιδεινωθεί εξαιτίας της εντατικοποίησης των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη του Πεκίνου στις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβληθούν σε αντίδραση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια επίσκεψη-μυστήριο

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η σεναριολογία περί επίσκεψης του Κιμ στο Πεκίνο έδινε κι έπαιρνε. Στην κινεζική πρωτεύουσα είχε φτάσει ένα τρένο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, , αλλά και τις μετακινήσεις μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής με τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.

Το Yonhap επικαλέστηκε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ διευκρίνισε πως ο κινέζος πρόεδρος Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ-iλ είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν στο Πεκίνο το 2000, λίγο πριν από τη διακορεατική σύνοδο τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Η συνάντησή τους είχε χαρακτηριστεί τότε μια επαναβεβαίωση της στενής διμερούς σχέσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...