348
Η κεντρική σελίδα των WikiLeaks με τη φωτογραφία του ιδρυτή τους, Τζούλιαν Ασάνζ | Shutterstock

«Αθλιο σκουλήκι» χαρακτηρίζει τον Ασάνζ ο βρετανός υφ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 21:47
Η κεντρική σελίδα των WikiLeaks με τη φωτογραφία του ιδρυτή τους, Τζούλιαν Ασάνζ
|Shutterstock

«Αθλιο σκουλήκι» χαρακτηρίζει τον Ασάνζ ο βρετανός υφ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 21:47

«Αθλιο σκουλήκι» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Αλαν Ντάνκαν, τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καλώντας τον να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζει εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες αρνείται μέχρι και σήμερα.

Η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές πέρσι τον Μάιο, αλλά ο Ασάνζ εξακολουθεί να κινδυνεύει με σύλληψη από τη βρετανική αστυνομία επειδή είχε το 2012 είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους παραβίασε όταν ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία.

«Είναι πολύ λυπηρό που ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού», είπε ο Ντάνκαν όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στη διάρκεια συνεδρίασης με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ηρθε ο καιρός αυτό το άθλιο σκουλήκι να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Αιχμή για τη στάση των δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ασάνζ είχε αναρτήσει μια σειρά από μηνύματα στο Twitter σχολιάζοντας τη χρονική συγκυρία της απέλασης ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες «12 ώρες έπειτα από μια από τις χειρότερες πυρκαγιές σε κτίρια στη μετασοβιετική ιστορία» σε ένα εμπορικό κέντρο της Σιβηρίας.

Υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του στη Σουηδία ήταν αβάσιμες και ότι η πραγματική αιτία για την περιπέτειά του με τον νόμο ήταν το γεγονός ότι το WikiLeaks είχε δημοσιεύσει απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά αμερικανικά έγγραφα. Φοβάται ότι, αν παραδοθεί, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, βρετανός δικαστής αρνήθηκε να αναστείλει τη δίωξη σε βάρος του Ασάνζ επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέλει να «επιβάλλει τους δικούς του όρους στη δικαιοσύνη».

Η βρετανική αστυνομία διέκοψε από τον Οκτώβριο του 2015 τη μόνιμη φρούρηση της πρεσβείας του Ισημερινού, σημειώνοντας όμως ότι ο Ασάνζ θα συλληφθεί αν επιχειρήσει να βγει έξω. Εκείνη την εποχή οι Aρχές είχαν ήδη δαπανήσει 12,6 εκατομμύρια λίρες στις επιχειρήσεις παρακολούθησης της πρεσβείας για να συλλάβουν τον Ασάνζ αν έβγαινε από το κτίριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News