1301
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο 1ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Κεντρικό σύνθημα: «Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: «Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2017, 16:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2017, 19:05
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο 1ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Κεντρικό σύνθημα: «Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: «Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές»

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2017, 16:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2017, 19:05

Τη νέα στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παύει ουσιαστικά να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζει τη δική της πολιτική ατζέντα και κυβερνητική πρόταση παρουσίασε την Κυριακή από τη Νίκαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 1ο Προσυνέδριο της ΝΔ. Το σύνθημα άλλωστε δεν άφηνε απορίες: «Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα».

Αντικείμενο του 1ου Προσυνεδρίου, από μια σειρά που θα οδηγήσει στο συνέδριο θέσεων του κόμματος τον Δεκέμβριου, ήταν αυτό της αύξησης της απασχόλησης. Τίτλος του: «Για τους Εργαζόμενους και τους Ανέργους». Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της ΝΔ.

Πρώτος πυλώνας οι «νέες και καλύτερες δουλειές μέσα από μια μεγάλη επενδυτική έκρηξη», δεύτερος «η εκπαίδευση και η κατάρτιση με ευκαιρίες για όλους» και τρίτος «η κοινωνική συμμαχία εργοδοτών και εργαζομένων».

«Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επεσήμανε ότι «θέλουμε και μπορούμε να το πετύχουμε: 120.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο».

Όπως είπε, «εργατοπατέρες με μαξιμαλιστικές λογικές και άβουλοι υπουργοί οδηγούσαν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Τους αφήνουμε στο χθες».

«Εμείς, έχουμε παρουσιάσει ένα πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων που στηρίζουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Δεν θα τις επαναλάβω όλες σήμερα, αλλά δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών. Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις με μεγάλες αποσβέσεις, με υπεραποσβέσεις, με ένα λογιστικό εργαλείο το οποίο καθιστά αυτού του είδους τις επενδύσεις πιο ελκυστικές για τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να απλοποιήσουμε το κανονιστικό περιβάλλον, το αδειοδοτικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις, για τις οποίες μας μίλησαν σήμερα, είναι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας και από τη φύση τους δεν υποβάλλονται σε βαριές αδειοδοτικές διαδικασίες» τόνισε μεταξύ αλλων ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει με νόημα:

244681
«Αλλά για πηγαίνετε και μιλήστε λίγο στους Έλληνες βιομήχανους, σε αυτές τις τολμηρές επιχειρήσεις, που παρά την κρίση εξακολουθούν και επενδύουν σήμερα στη χώρα μας, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν με τις αδειοδοτήσεις τους. Είχα την ευκαιρία – πριν από λίγες μέρες – να βρεθώ στις Σέρρες και στο Κιλκίς. Σε μία επιχείρηση που επισκέφτηκα, ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι ήταν πρόθεσή του να δρομολογήσει μία καινούρια γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και μετά από τεσσεράμισι χρόνια αδειοδοτικής ταλαιπωρίας έκανε την επένδυση στην Ιταλία»…

Και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:

«Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν πια ανεκτά. Όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα θα ξέρει ότι θα έχει απέναντί του ένα κράτος φιλικό. Θα υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες και όταν οι προθεσμίες αυτές δεν τηρούνται τότε η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μία υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού, έτσι ώστε να μην περιπλέκουμε σε αυτόν τον αδειοδοτικό κυκεώνα ο οποίος τελικά καταλήγει στο να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις από το να επενδύουν. Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα είναι φιλικό προς τους επιχειρηματίες. Τα ελληνικά και τα ξένα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και αυτό είναι στον πυρήνα του προγραμματικού μας λόγου.

» Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές» τόνισε χαρακτηριστικά o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτό θα κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων. Και ναι, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας πρέπει να είναι η ανεργία να πλησιάσει πια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εικόνα η οποία μας παρουσιάστηκε σε μια από τις τελευταίες διαφάνειες είναι μια εικόνα καταστροφική. Το ποσοστό απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας είναι 52%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 67%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Και μόνο μια έκρηξη επενδύσεων, περίπου 100 δις τα επόμενα 5 με 6 χρόνια, θα μπορέσει να αντιστρέψει αυτήν την εικόνα και να δώσει πραγματική προοπτική στους νέους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα αγωνιούν – και ανησυχούν δικαιολογημένα – για το μέλλον τους. Αυτός είναι ο πρώτος τομέας για τον οποίο μιλήσαμε σήμερα. Νέες, καλές δουλειές σε κλάδους όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα».

244654
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση με επιχειρηματίες

Νωρίτερα την Κυριακή, στην παρέμβαση του μετά την τοποθέτηση τριών εκπροσώπων επιτυχημένων επιχειρήσεων (Μάρκος Βερέμης της Upstream, Σπύρος Μαγιάτης της Workable και Μανώλης Βλάχος της Filora Organics), ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «κόντρα στην απαισιοδοξία και στην μαυρίλα που επικρατεί οι άνθρωποι αυτοί δεν συμβιβάστηκαν με την μετριότητα και στόχευσαν στην παγκόσμια αγορά».

Σημείωσε ότι ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή να δημιουργηθούν «επιχειρήσεις εξωστρεφείς, με νέους εργαζόμενους που αξιοποιούν το υψηλό δυναμικό των πανεπιστημίων, πληρώνουν καλά και προσφέρουν καλό περιβάλλον και ομαδικότητα».

«Πρέπει να αποτελεί κεντρική επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης η στήριξη τέτοιων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

» Είναι σημαντικές επενδύσεις, αλλά πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα γενιά που να αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα με τους όρους που αναφέραμε. Η υγιής νέα επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί με φορολογικά κίνητρα, με κατάρτιση και διευκόλυνση της πρόσβασης σε καλύτερο στελεχικό δυναμικό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμη την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ ρώτησε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που μετείχαν στο πάνελ, αν έχουν πρόβλημα απώλειας εργαζομένων τα χρόνια της κρίσης και γιατί κάποιοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό.

Η απάντηση που πήρε είναι ότι πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχαν παλαιότερα, το άφθονο και υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό.

Πριν από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη, αντιπροέδρου της ΝΔ, ο οποίοις στάθηκε σε τέσσερα σημεία:

«1. Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να σταλθεί από αυτό το συνέδριο είναι ότι οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για δουλειές. Δουλειές που φέρνουν μεροκάματο στο σπίτι. Δουλειές που δίνουν εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Όταν μιλάμε, βέβαια, για επενδύσεις, μιλάμε κυρίως για ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τις πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η χώρα μας.

» 2. Όπως δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις με εργαζομένους στα κεραμίδια. Για αυτό τον λόγο μιλάμε για την υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με το οποίο εργοδότες, εργαζόμενοι και – όπου χρειάζεται – η κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης.

244644
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του στο 1ο Προσυνέδριο (INTIMENEWS)

» 3. Μιλάμε για τη δημιουργία μιας μεγάλης πατριωτικής μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα το οποίο θέλει να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτή τη συμμαχία χωράνε όλοι οι Έλληνες που νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου:

» Οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που μαραζώνουν χωρίς καμία προοπτική. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν μπορούν να θεωρούν τύχη ότι απλώς δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διψούν για ουσιαστική επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν να παιδιά και τα εγγόνια τους να προκόβουν και να μην στηρίζονται στο δικό τους χαρτζιλίκι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν ένα κράτος το οποίο δεν θα αρκείται μόνο στο να τους φορολογεί, αλλά θα τους επιτρέπει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

» Δεν χωράνε, όμως, σε αυτή τη συμμαχία όσοι θέλουν να είναι η εξαίρεση στην αξιολόγηση γιατί εχθρεύονται την αξιοκρατία και την πρόοδο. Δεν χωράνε επίσης οι επιχειρηματίες που φεσώνουν τους εργαζομένους τους και κατόπιν κάνουν μεγάλη ζωή.

» 4. Στη Νέα Δημοκρατία, καθώς διαμορφώνουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις για να μεταβούμε σε ένα μοντέλο εξωστρέφειας, καινοτομίας και νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το μέλλον για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό θα είναι πολύ καλύτερο αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία της στροφής από τη μοιρασιά της φτώχιας στην παραγωγή νέου εισοδήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...