251
Ο Πουτιν και η Μέρκελ γελάνε. Πιθανότατα μαζί μας... | Reuters

Ρωσόφιλοι που… ανήκομεν εις την Δύσιν

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2017, 14:06
Ο Πουτιν και η Μέρκελ γελάνε. Πιθανότατα μαζί μας...
|Reuters

Ρωσόφιλοι που… ανήκομεν εις την Δύσιν

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2017, 14:06

«Ανήκομεν εις την Δύσιν», το ξέρουμε, το έχει διατυπώσει εδώ και δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ελάχιστοι τότε διαφώνησαν. Αλλά ονειρευόμαστε τη Μόσχα. Αυτήν την διαχρονική αντιφατικότητα στον εθνικό μας προσανατολισμό -που ενώ βασιζόμαστε στους Ευρωπαίους, πάντα ελπίζουμε στη Μεγάλη Ρωσία να έρθει να μας σώσει (ασχέτως αν ποτέ δεν έρχεται)- καταδεικνύει και η τελευταία δημοσκόπηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Στην έρευνα που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες). Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).

Το ερώτημα λοιπόν, είμαστε ευρωπαϊστές ή ρωσόφιλοι έχει μια δύσκολη απάντηση, όσο δύσκολη είναι και η παραδοσιακή ελληνική καχυποψία σε οτιδήποτε ξένο.

poutin_ee2

Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά για τον Πούτιν, όχι απλώς με όρους συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.

Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η εικόνα του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...