272
Οι τρεις βραβευθέντες, από αριστερά ο Τζέρι Χολ, ο Μαικλ Ρόσμπας και ο Μάικλ Γιανγκ | nobelprize.org

Νομπέλ Ιατρικής στους Αμερικανούς που αποκρυπτογράφησαν το βιολογικό ρολόι

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 12:57
Οι τρεις βραβευθέντες, από αριστερά ο Τζέρι Χολ, ο Μαικλ Ρόσμπας και ο Μάικλ Γιανγκ
|nobelprize.org

Νομπέλ Ιατρικής στους Αμερικανούς που αποκρυπτογράφησαν το βιολογικό ρολόι

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 12:57

Σε τρεις αμερικανούς επιστήμονες, τον Τζέρι Χολ, τον Μαικλ Ρόσμπας και τον Μάικλ Γιανγκ απονεμήθηκε τη Δευτέρα το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας για το 2017, για την έρευνά τους πάνω στους κιρκαδιανούς ρυθμούς των φυτών και των ζώων.

Πρόκειται για το φυσικό ρολόι του οργανισμού που προσαρμόζει την δραστηριότητά του ανάλογα με τον αν είναι ημέρα ή νύχτα. Ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον ύπνο, τη λήψη τροφής, την έκκριση ορμονών και την πίεση του αίματος.

Η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη και ο κύκλος φωτός-σκότους έχει μεγάλη βιολογική σημασία. Φανταστείτε όταν αλλάζουμε περιοχή που έχει ακόμη και δύο ώρες διαφορά από τον τόπο διαμονής μας, και ξυπνάμε και κοιμόμαστε διαφορετική ώρα.

Ακόμη περισσότερο γίνεται αισθητός ο κιρκαδιανός ρυθμός από το τζετ λαγκ, που συμβαίνει όταν επισκεπτόμαστε χώρες με διαφορά πάνω από έξι ώρες. Αυτό συμβαίνει διότι απορρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι.

Οι τρεις επιστήμονες κατάφεραν να δουν μέσα στα «γρανάζια» του και να εξηγήσουν ακριβώς πώς λειτουργεί. Τα περισσότερα ζώα κοιμούνται τη νύχτα, τα φυτά παράγουν οξυγόνο μόνο την ημέρα. Οι ανακαλύψεις τους ρίχνουν φως στον γονιδιακό μηχανισμό που προσαρμόζει τον βιολογικό του ρυθμό.

Η λατινικής προέλευσης λέξη «κιρκαδιανός» σημαίνει «περίπου μία ημέρα», γιατί ο κύκλος που κάνει αυτό το βιολογικό ρολόι έχει διάρκεια περίπου 24 ώρες.

Πέρυσι το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι για το έργο του πάνω στην αυτοφαγία, ένα μηχανισμό θανάτου των κυττάρων.

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν κατά σειρά οι βραβευθέντες με το Νομπέλ Φυσικής την Τρίτη, το Νομπέλ Χημείας την Τετάρτη, το Νομπέλ Ειρήνης την Παρασκευή και το Νομπέλ για την Οικονομική Επιστήμη την προσεχή Δευτέρα.

Μέσα στον Οκτώβριο σε ημερομηνία που δεν έχει ανακοινωθεί, θα απονεμηθεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...