913
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από την ομιλία του στο Στρασβούργο. Μετά μίλησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ | REUTERS/Christian Hartmann

Γιούνκερ: «Το δυσκολότερο θέμα που αντιμετώπισα ήταν η Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2017, 09:21
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από την ομιλία του στο Στρασβούργο. Μετά μίλησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ
|REUTERS/Christian Hartmann

Γιούνκερ: «Το δυσκολότερο θέμα που αντιμετώπισα ήταν η Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2017, 09:21

«Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα… όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη». Αυτό εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες μετά την εκφώνηση της ετήσιας ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ενωσης.

Μετά την ομιλία κατά την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γιούνκερ έδωσε μια κλειστή συνέντευξη σε έξι ΜΜΕ (Le Monde και Liberation από τη Γαλλία, De Standard από την Αυστρία, Le Soir από το Βέλγιο, Tagblat από το Λουξεμβούργο και ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ελλάδα)

Σύμφωνα λοιπόν με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής ερωτήθηκε για τη σχέση δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και πώς μπορεί αυτή η τελευταία να έρθει στην Ελλάδα χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Εκεί ο ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις ευκαιρίες που δίνονται.

«Προσέφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση. Οι Ελληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει. Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση», είπε για να ερωτηθεί έπειτα αν ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα του.

«Ναι», απάντησε ο πρόεδρος.

Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ θύμισε δηλώσεις του άλλοτε προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ ο οποίος όταν είχε ερωτηθεί το 1992 αν το κοινό νόμισμα θα δεχόταν ποτέ τη δραχμή είχε πει: «Ναι, αλλά θα πρέπει να σφίξουν οι Ελληνες το ζωνάρι και να κάνουν θυσίες». Και είπε στον Γιούνκερ ότι σήμερα που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης «δεν ζητάνε από τους Έλληνες απλά να σφίξουν μόνο το ζωνάρι αλλά και να ξεντυθούν». Πότε λοιπόν θα τελειώσει η λιτότητα;

«Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας», απάντησε ο Γιούνκερ για να συμπληρώσει: «Οταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε δριμύτατη κριτική στην Τουρκία. Τόνισε ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί πολύ από την ΕΕ και επανέλαβε ότι
«οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης».

Σχολιάζοντας την στάση του Ερντογάν ο Γιούνκερ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προκλήσεις:

«Δεν θα δεχθώ ποτέ από ορισμένους πολιτικούς, σημείωσε να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές» είπε για να συμπληρώσει:

«Εχω την αίσθηση ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Εκπλήσσομαι γιατί έχω καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, ούτε και ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε ο Γιούνκερ.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο πρόεδρος της Κομισιόν:

– Υπεραμύνθηκε της θέσης του για κατάργηση του βέτο και την λήψη των αποφάσεων με πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι έλλειψη δημοκρατίας αλλά θα βοηθήσει την ΕΕ να προχωρήσει. «Είμαι σθεναρά υπέρ της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τη δίκαια φορολογία για την ψηφιακή βιομηχανία και για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».

– Μίλησε για τις αλλαγές που θα επιθυμούσε σε θεσμικό επίπεδο στην Ευρωζώνη. «Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών: έναν ευρωπαίο υπουργό που θα προωθήσει και να στηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας».
«Δεν χρειαζόμαστε παράλληλες δομές», είπε απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται ειδικός προϋπολογισμός και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. «Το κοινοβούλιο της ζώνης του ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στα θέματα δημοκρατίας που θίγει.
«Εχω πολύ “Μακρόν” στις προτάσεις μου» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην ζώνη του ευρώ αφήνοντας ανοιχτό ότι θα πρέπει να προσχωρήσουν και άλλες χώρες.

Μιλάμε πολύ για τον γαλλο-γερμανικό άξονα παρατήρησε εξάλλου ο Γιούνκερ. «Με ενδιαφέρει και έχω εμπειρία τόνισε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όντως, είναι η Γαλλία και η Γερμανία, η κινητήρια δύναμη, αλλά το μοτέρ δεν θα λειτουργήσει να πάει μπροστά το αυτοκίνητο χωρίς τη θέληση και των άλλων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε: «Αν η κυρία Λεπέν είχε κερδίσει τις γαλλικές εκλογές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και θέλω να πω κάτι. Δεν νομίζω ότι το θέμα της ακροδεξιάς έχει ξεπεραστεί. Η Λεπέν συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια ψήφους, Δεν είναι λίγοι. Το δεύτερο κόμμα στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Αρα πιστεύω ότι η παρτίδα δεν έχει ακόμη κερδηθεί από τους ευρωπαϊστές και ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί».

Τέλος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε όσα είπε στην ομιλία του.

«Η Ευρώπη θα λειτουργούσε καλύτερα, αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα πρόσωπο (…) Η Ευρώπη θα ήταν πιο εύκολα κατανοητή, αν ένας καπετάνιος κυβερνούσε το πλοίο».