731
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε πρωτοετείς φοιτητές | Γρ. Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης: «Η ΝΔ θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 08:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/09/2017 17:50
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε πρωτοετείς φοιτητές
|Γρ. Τύπου ΝΔ

Μητσοτάκης: «Η ΝΔ θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων»

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 08:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/09/2017 17:50

«Συμβιβαζόμαστε, αργά αλλά σταθερά, με ένα συνολικό επίπεδο ζωής και εκπαίδευσης που δεν μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει. Δεν σας αξίζει». Ηταν ίσως τα πιο δυνατά λόγια που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας απέναντί του το βράδυ της Τρίτης σε αθηναϊκό βιβλιοπωλείο, μια σειρά από πρωτοετείς φοιτητές.

Οχι, δεν ήταν μόνο απαισιόδοξος ο πρόεδρος της ΝΔ, τουναντίον. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της νέας γενιάς να προοδεύσει και να διαμορφώσει μια καλύτερη ελληνική κοινωνία. Ηταν ωστόσο ιδιαίτερα προβληματισμένος για την κατεύθυνση στην οποία βαδίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Χάνει -μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις- αρκετούς βαθμούς αυτονομίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που θέλει. Ελέγχεται πολύ αυστηρά από το υπουργείο Παιδείας. Και δεν έχει τη διασύνδεση με την πραγματική οικονομία, με την αγορά», εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ στους νεαρούς συνομιλητές του, στους οποίους και τόνισε πως «πρέπει να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια».

_DIM7404
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με πρωτοετείς φοιτητές. Στο μέσον διακρίνεται η Νίκη Κεραμέως, τομεάρχης Παιδείας στη ΝΔ

«Να ανοίξουμε τα ιδρύματα. Ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τους. Και να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε πρακτική ενώ, μέσα από την έρευνα, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία start ups» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του πανεπιστημίου, ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο.

Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία με τα «ράβε – ξήλωνε» και τα «μπρος – πίσω» στην Παιδεία «παίζει με την αγωνία των παιδιών και των γονέων» ενώ συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχουμε διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί «να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης» και συνέχισε: «Οχι μόνο δεν θα εξάγουμε φοιτητές, αλλά θα εισάγουμε. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στον κόσμο».

Αναφερόμενος στο άσυλο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί ασυλία η προστασία παράνομης δραστηριότητας» ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν νοείται» είπε ο κ. Μητσοτάκης «να υπάρχει βία στα πανεπιστήμια. Εάν το ανεχόμαστε έχουμε συμβιβαστεί με κάτι που δεν είναι κανονικό. Δεν νοείται να υπάρχουν προπηλακισμοί, μολότοφ και ναρκωτικά. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν εντός του πανεπιστημίου. Είναι και αυτό δημόσιος χώρος».

Γαβρόγλου: «Τι σημαίνει “θα ιδρύσω”; Υπάρχει Σύνταγμα»

Η απάντηση από την κυβερνητική πλευρά ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχολιάζοντας την δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπογράμμισε προς δημοσιογράφους:

«Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο να μιλάς με φοιτητές δημόσιου πανεπιστημίου και το πρώτο που τους λες να είναι “θα ιδρύσω ιδιωτικά”; Υπάρχει, ξέρετε, κι ένα θέμα ψυχολογίας. Μιλάς με αυτούς τους φοιτητές οι οποίοι έχουν δώσει το παν για να είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, έχουν πάει εκεί που θέλουν να πάνε και έρχεσαι και τους λες: “παιδιά, εκεί έχει παραβατικότητα, πρέπει να συνδεθεί και με την αγορά εργασίας και θα ιδρύσω και ιδιωτικά πανεπιστήμια”. Tι σημαίνει “θα ιδρύσω ιδιωτικά πανεπιστήμια”; Υπάρχει κι ένα Σύνταγμα, ξέρετε. Θα “ιδρύσω”; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Τη σύνδεση με την κοινωνία, την εξωστρέφεια, είναι πράγματα που τα έχουμε πει τόσες φορές και τα εντάξαμε στον Νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ψηφίσαμε. Αλλά ξέρετε, δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να απεμπολήσουν τη δυνατότητα της γνώσης ως κάτι αυτοτελές.

»Αυτό το “ιδιωτικά πανεπιστήμια με όρους και προϋποθέσεις”, ξέρετε πόσα χρόνια το ακούω; Δεκαετίες τώρα.

»Υπάρχουν και ορισμένα θέματα τάξης, πολιτικής τάξης και πολιτικής κουλτούρας. Υπάρχει μία πολύ σοβαρή πρόκληση κι αυτή είναι η εξής: θα διεκδικήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο; Αυτό που υπερηφανευόμαστε ότι είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη; Αυτό που με τόσα λίγα χρήματα κατάφερε να σταθεί στα χρόνια της κρίσης; Που παίρνουν τα ερευνητικά προγράμματα και που βγάζουν αυτούς τους επιστήμονες; Πως γίνονται όλα αυτά; Μεταφυσικά γίνονται;

Εγώ λέω να διεκδικήσουμε τη βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και αν ο κύριος Μητσοτάκης μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα και του επιτραπεί να κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει, προφανώς δεν θα του απαγορεύσει κανείς να τα κάνει. Αλλά εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και πάρα πολύς κόσμος σε αυτήν την κοινωνία είναι υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Ας το υπερασπιστούμε κι ας μην το πετροβολάμε». 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...