348
Ενα τροχόσπιτο μέσα στην καταστροφή που άφησε ο Χάρβεϊ στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας | REUTERS/Brian Thevenot

Αστεγους χωρίς ελπίδα και εγκαταλελειμμένα ζώα άφησε ο Χάρβεϊ στο Τέξας

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 10:28
Ενα τροχόσπιτο μέσα στην καταστροφή που άφησε ο Χάρβεϊ στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας
|REUTERS/Brian Thevenot

Αστεγους χωρίς ελπίδα και εγκαταλελειμμένα ζώα άφησε ο Χάρβεϊ στο Τέξας

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 10:28

Το 2005 η τεράστια καταστροφή που άφησε πίσω του ο τυφώνας Κατρίνα που σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη γρήγορα αποδείχτηκε ότι χτύπησε με τον χειρότερο τρόπο ανθρώπους που ζουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης.

Οι αρχές σχεδόν τους άφησαν στη μοίρα τους την ώρα της καταστροφής ή αβοήθητους αμέσως μόλις υποχώρησαν τα φαινόμενα για να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα.

Αν και σαφώς μικρότερη σε μέγεθος, η καταστροφή από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που σαρώνει το Τέξας –και από την Κυριακή με ιδιαίτερη ένταση το Χιούστον- ξαναφέρνει στην επιφάνεια το ίδιο πρόβλημα. Οι αδύναμοι είναι και οι πιο ευάλωτοι και απροστάτευτοι από τις δομές.

Οι άστεγοι της πόλης και όσοι ζουν σε τροχόσπιτα –όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών με πολύ χαμηλά εισοδήματα- χτυπήθηκαν άσχημα από την καταιγίδα, γράφει το BBC.

Κάποιοι  είναι σχετικά τυχεροί, όπως μια γυναίκα που μιλά στο BBC και λέει ότι έσπασαν μόνο δυο παράθυρα του τροχόσπιτου – πέρασε όμως μια άυπνη νύχτα ενώ η καταιγίδα την χτυπούσε από όλες τις πλευρές. Χτυπημένοι άσχημα είναι και όσοι ζούσαν σε βάρκες στο Ρόκπορτ, μια από τις πρώτες πόλεις που χτύπησε ο Χάρβεϊ ήδη από το Σάββατο όταν ήταν στην κατηγορία 3 (έχει πλέον υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1).

Το Ροκπορτ ήταν -και είναι- μια φτωχή περιοχή, όπως και πολλές από τις πόλεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο πληθυσμός του είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία λευκός και συντηρητικός, ψήφισαν εξάλλου τον Ντόναλντ Τραμπ (αν και σε αυτές τις συνθήκες αυτό δεν σημαίνει και τίποτα).

Για άλλους οι ζημιές είναι τεράστιες, έχουν χάσει σχεδόν όλο το (έστω και ελάχιστο) βιος τους. Κανένας πάντως δεν έχει πού αλλού να πάει Εγκατέλειψαν το ερειπωμένο τροχόσπιτο με ό,τι μπόρεσαν να περισώσουν.

Αρκετοί, γράφει η Daily Mail, άφησαν πίσω τους τα κατοικίδια τους. Ο φωτογράφος της εφημερίδας Ρούαριντ Κόνελαν είδε πολλά σκυλάκια εγκαταλειμμένα, δεμένα  σε στύλους ενώ γύρω τους όλα ήταν πλημμυρισμένα. Ακόμη και αγελάδες από φάρμες αφέθηκαν μόνες στα νερά.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ο φωτογράφος φρόντισε να μεταφερθούν οι σκύλοι σε ασφαλές σημείο.

Τυπικά ο πολιτειακός νόμος τιμωρεί την εγκατάλειψη ζώου μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – αλλά σε αυτές τις περιστάσεις ποιος τον θυμάται και ποιος θα τον τηρήσει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...