359
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά την επιθεώρηση της ανώτατης διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων στις 15 Αυγούστου. | KCNA/via REUTERS

Επαινοι Τραμπ για Κιμ Γιονγκ-Ουν!

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 15:58
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά την επιθεώρηση της ανώτατης διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων στις 15 Αυγούστου.
| KCNA/via REUTERS

Επαινοι Τραμπ για Κιμ Γιονγκ-Ουν!

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 15:58

Υστερα από εβδομάδες αντεγκλήσεων και απειλών ακόμα και για πυρηνικό ολοκαύτωμα, φαίνεται ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πιονγιάν εισέρχονται σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Αυτό καταδεικνύει η πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαίνεσε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, επειδή ανέβαλε την απόφασή του να εκτοξεύσει πυραύλους κοντά στο Γκουάμ, το νησί του Ειρηνικού που αποτελεί μέρος της αμερικανικής επικράτειας.

«Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν της Βόρειας Κορέας έλαβε μια πολύ συνετή και εύλογη απόφαση», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. «Η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και απαράδεκτη!», συμπλήρωσε.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση από πλευράς Πιονγιάνγκ ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πάγωσε τα σχέδια για μια πυραυλική δοκιμή με στόχο τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Γκουάμ.

Το ΚCNA, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, ενημέρωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση και επιθεώρηση τη διοίκηση του στρατού τη Δευτέρα,  εξετάζοντας το σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων που έχουν στόχο να πέσουν κοντά στο Γκουάμ. Ωστόσο δεν κατέστησε σαφές αν και πότε θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο.

Ολα αυτά θεωρήθηκαν ως μια κάποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Οχι ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προετοιμαστεί για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ και ειδικοί προειδοποίησαν ότι εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ με τα προκλητικά σχέδιά της.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε ότι «εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η τελευταία θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί», ανέφερε το KCNA.

Το σχέδιο εκτόξευσης ανέβασε τους τόνους στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης εάν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο υιοθέτησαν έναν ηπιότερο τόνο τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όταν ερωτήθηκε χθες για την αναβολή των σχεδίων εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι εναπόκειται στον Κιμ να αποφασίσει εάν θέλει να μιλήσει στις ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση μιάς οδού προς τον διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν», είπε σε δημοσιογράφους ο Τίλερσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...