639
Αριστερά ο Χατζισαφί και δεξιά ο Μασούντ | IntimeSports

Η περιπέτεια των Ιρανών του Πανιωνίου στους New York Times

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2017, 12:39
Αριστερά ο Χατζισαφί και δεξιά ο Μασούντ
|IntimeSports

Η περιπέτεια των Ιρανών του Πανιωνίου στους New York Times

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2017, 12:39

Οταν η κληρωτίδα του Europa League έφερε τον Πανιώνιο απέναντι στην ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, άπαντες στην Νέα Σμύρνη γνώριζαν ότι ένα σημαντικό ζήτημα είχε προκύψει.

Δύο από τους αστέρες της ελληνικής ομάδας, οι Ιρανοί Σοτζέι Μασούντ και Εχσάν Χατζισαφί, μπήκαν αυτομάτως σε ένα σημαντικό δίλημμά. Θα τιμούσαν τα συμβόλαιο με την ομάδα τους και θα αγωνίζονταν κανονικά απέναντι στους Ισραηλινούς ή θα ακολουθούσαν το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και θέλει τους αθλητές από το Ιράν να μην αγωνίζονται κόντρα σε Ισραηλινούς και φυσικά να μην πατούν το πόδι τους στα «παλαιστινιακά εδάφη»;

Στον πρώτο αγώνα με την Μακάμπι στο Ισραήλ, οι δύο Ιρανοί δεν ακολούθησαν την αποστολή και ο Πανιώνιος ηττήθηκε με 1-0. Τα πράγματα στην ρεβάνς όμως ήταν διαφορετικά. Η διοίκηση του Πανιωνίου και ο προπονητής της ομάδας ουσιαστικά κάλεσαν τους δύο ποδοσφαιριστές να σεβαστούν τα συμβόλαιά τους και να αγωνιστούν κανονικά στην Αθήνα. Πίεση ασκήθηκε και από τους φίλους της ομάδας που ζήτησαν από τους ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν την ομάδα. Ετσι, Μασούντ και Χατζισαφί πήραν την μεγάλη απόφαση να αγωνιστούν κανονικά.

1727392
Φίλοι του Πανιωνίου αποθεώνουν τον Μασούντ κατά την άφιξη του στην Νέα Σμύρνη πριν τον αγώνα με την Μακάμπι

Ο Πανιώνιος ηττήθηκε και πάλι με 1-0 όμως τα προβλήματα για τους δύο Ιρανούς άρχισαν μετά τη λήξη του αγώνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού του Ιράν, Μοχάμαντ Ρέζα Νταβάρζ Τανί, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των διεθνών ποδοσφαιριστών από την εθνική ομάδα της χώρας λόγω της συμμετοχής τους στη ρεβάνς του Πανιωνίου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, δηλώνοντας: «Οι Μασούντ και Χατζισαφί διέσχισαν την κόκκινη γραμμή και δεν ανήκουν πλέον στην εθνική ομάδα του Ιράν. Εδώ και 38 χρόνια κανείς αθλητής δεν δέχτηκε να αντιμετωπίσει αντίπαλο από το Ισραήλ, ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, δύο ποδοσφαιριστές έκαναν το αντίθετο λόγω δέσμευσης με τον σύλλογό τους. Τί γίνεται, όμως, με την δέσμευσή τους απέναντι στο σπουδαίο ιρανικό έθνος».

Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις και έφτασε μέχρι τους New York Times που δημοσίευσαν σχετικό ρεπορτάζ με την ιστορία των δύο ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην χώρα μας. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η ιρανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και ουσιαστικά απαγορεύει στους αθλητές της χώρας να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις με Ισραηλινούς.

Μασούντ και Χατζισαφί πάντως φαίνεται να βρίσκουν συμπαράσταση από πολλούς συμπατριώτες τους. Πρώτος, ο άλλοτε παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, Αλί Καρίμι, που δημοσίευσε φωτογραφία των Μασούντ και Χατζισαφί στο instagram, γράφοντας: «Δείξατε αφοσίωση στο κλαμπ που ανήκετε και στο συμβόλαιό σας». Θέση πήρε και ο Μεχντί Ταρεμί, ο διεθνής Ιρανός φορ, ο οποίος ανέβασε story στο instagram, γράφοντας: «Αδέρφια, ξέρω ότι δεν χαρήκατε που παίξατε σε αυτό το παιχνίδι, αλλά έχετε συμβόλαιο και καταλαβαίνουμε ότι έπρεπε να το σεβαστείτε αυτό».

1718665
Ο Μασούντ που εκτός των άλλων είναι και αρχηγός του Ιράν

Το θέμα φυσικά ξεπερνά τα στενά όρια του αθλητισμού. Οι δύο ιρανοί αθλητές αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζονται ουσιαστικά σαν «προδότες» από τους ακραίους κύκλους στην πατρίδα τους ενώ δέχονται τα συγχαρητήρια του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, που έγραψε στο Twitters: «Μπράβο στους Μασούντ και Χατζισαφί που έσπασαν το ταμπού κατά των Ισραηλινών αθλητών».

Για πάνω από 20 χρόνια, αθλητές από το Ιράν δεν αντιμετώπιζαν αθλητές από το Ισραήλ. Μέχρι που τον Ιούλιο του 2000, η Στουρμ Γκρατζ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Χάποελ Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο προκριματικών του Champions League. Η ομάδα της Αυστρίας είχε στο δυναμικό της τον ιρανό, Μεχρντάντ Μιναβάντ. Στο πρώτο παιχνίδι, ο Μιναβάντ χρησιμοποιήθηκε και στα 90 λεπτά του εντός έδρας ματς. Μετά τον αγώνα είχε υποστηρίξει πως «η χώρα μου και η κυβέρνηση ποτέ δεν με πίεσαν να μην αγωνιστώ. Ούτε η οικογένειά μου».

Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια στην περιπέτεια των δύο ποδοσφαιριστών και πόσο θα πληρώσουν την απόφασή τους να αγωνιστούν σε έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...