612
Κτίριο της Google στα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια | REUTERS/Mike Blake

Η Google απέλυσε υπάλληλο για τα σεξιστικά του σχόλια

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2017, 11:30
Κτίριο της Google στα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια
|REUTERS/Mike Blake

Η Google απέλυσε υπάλληλο για τα σεξιστικά του σχόλια

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2017, 11:30

Μετά από έντονη συζήτηση και σχολιασμό στον Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα, η Google προχώρησε στην απόλυση υπαλλήλου της για τα  σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει για τις γυναίκες και τις διαφορές των δύο φύλων στον κλάδο της πληροφορικής.

Προ ημερών είχε διαρρεύσει στον Τύπο ένα εσωτερικό σημείωμα που είχε συντάξει υπάλληλος της εταιρείας και στο οποίο ανέφερε ότι στην εταιρεία εργάζονται λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες λόγω των βιολογικών διαφορών τους.

Συντάκτης του σημειώματος ήταν, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, ήταν ο μηχανικός Τζέιμς Ντέιμορ, που δήλωσε ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά για να αποζημιωθεί.

Τι υποστήριζε ο συντάκτης

Ο Ντέιμορ υποστήριζε ότι «οι ικανότητες ανδρών και γυναικών διαφέρουν εν μέρει λόγω βιολογικών αιτιών και αυτές οι διαφορές μπορεί να εξηγήσουν γιατί δεν βλέπουμε ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην τεχνολογία και στις ηγετικές θέσεις». Προσθέτει ότι «πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι οι διαφορές των δύο φύλων υποδηλώνουν σεξισμό». Εξηγούσε ακόμη ότι οι γυναίκες προτιμούν δουλειές στον τομέα των κοινωνικών επιστημών ή της τέχνης, ενώ οι άνδρες προτιμούν τον προγραμματισμό.

Στο 10 σελίδων σημείωμα ο συντάκτης του έβαζε σειρά ζητημάτων για την εταιρική κουλτούρα της Google.

Όπως έγραφε η τάση στην εταιρεία είναι να αποσιωπώνται διάφορες αντιλήψεις. Οι πολιτικές προκαταλήψεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία στην εταιρεία μιας «ιδεολογικής φυσαλίδας» όπου κάποιες ιδέες «είναι υπερβολικά ιερές για να συζητηθούν».

Στην Google η ιδεολογική κλίση προς τα αριστερά έχει δημιουργήσει μια «πολιτικά ορθή μονοκαλλιέργεια», λέει ακόμη, η οποία διατηρείται «οδηγώντας τους αντιφρονούντες στην σιωπή μέσα από την ντροπή». Με τη σειρά της αυτή η σιωπή αφαιρεί κάθε έλεγχο έναντι στην εξτρεμιστικές ή απολυταρχικές πολιτικές που όλο και επεκτείνονται.

Συνεχίζει μιλώντας για το πώς οι διαφορές ανδρών και γυναικών, για τις οποίες θεωρεί ότι έχουν κάποια βιολογική και ψυχολογική βάση. Υποστηρίζει ότι επειδή οι διευθυντικές θέσεις είναι θέσεις κύρους και επειδή «μετράμε τους άνδρες πάνω στη βάση τους στάτους  τους», θα βλέπουμε σε αυτές πιο πολλούς άνδρες.

Προχωρά σε προτάσεις για το πώς η εταιρεία θα εξαλείψει την δυσανεξία που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχει η εταιρεία σε κάποιες απόψεις. Ένα από αυτά είναι «να σταματήσουμε να αποξενώνουμε τους συντηρητικούς» υπαλλήλους.

Η αντίδραση της Google

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιτσάϊ σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό, το σημείωμα με τις επίμαχες αναφορές αντιβαίνει στον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας.

Ο Πιτσάι πρόσθεσε ότι οι αντιλήψεις στο σημείωμα «προωθούν επιβλαβή στερεότυπα για το φύλο στο εργασιακό περιβάλλον μας». Τόνισε ότι η Google προστατεύει την ελευθερία του λόγου στο εσωτερικό της και πρόσθεσε ότι «πολλά από αυτά που περιέχει το υπηρεσιακό σημείωμα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, άσχετα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων μας διαφωνούν με αυτά».

Επισήμανε όμως ότι «το να λες πως οι συνάδελφοί μας έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν βιολογικά λιγότερο κατάλληλους για τη δουλειά τους, αυτό είναι προσβλητικό και δεν είναι ΟΚ. Είναι αντίθετο στις κεντρικές αξίες μας και στον κώδικα συμπεριφοράς μας, ο οποίος περιμένει από κάθε εργαζόμενο στη Google να κάνει το παν, ώστε να δημιουργήσει μια εργασιακή κουλτούρα, που θα είναι ελεύθερη από παρενόχληση, εκφοβισμό, προκατάληψη και παράνομες διακρίσεις».

Πολλοί εργαζόμενοι της Google εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την απόλυση του συναδέλφου τους, σύμφωνα με την υπεύθυνη αντιπρόεδρο της εταιρείας για θέματα ισότητας, Ντανιέλ Μπράουν. Ο Ντέιμορ είχε υποστηρίξει από την πλευρά του ότι είχε ακούσει και σχόλια επιδοκιμασίας για τις θέσεις του.

Πάντως, το θέμα της αναλογικά μικρότερης παρουσίας των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης και διαμάχης στη Σίλικον Βάλεϊ και πέρα από αυτήν.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της εταιρείας, το 69% είναι άνδρες και το 56% λευκοί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Google που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Οι γυναίκες κατέχουν το 25% των θέσεων επικεφαλής ομάδων και αποτελούν το 20% των προγραμματιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...