602
Γιώργος Καμίνης, Φώφη Γεννηματά, Κώστας Λαλιώτης. Ολοι συνδέονται με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά που ξαφνικά επιταχύνθηκαν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ο Καμίνης, η Φώφη, ο Λαλιώτης και οι άλλοι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 8 Αυγούστου 2017, 07:15
Γιώργος Καμίνης, Φώφη Γεννηματά, Κώστας Λαλιώτης. Ολοι συνδέονται με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά που ξαφνικά επιταχύνθηκαν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ο Καμίνης, η Φώφη, ο Λαλιώτης και οι άλλοι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 8 Αυγούστου 2017, 07:15

Εν μέσω του παρατεταμένου θερινού καύσωνα, όλοι σχεδόν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς βάλθηκαν να διαψεύσουν τον μακαρίτη Ουμπέρτο Εκο που μας έλεγε ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Και όχι μόνο αυτό αλλά γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες τροφοδοτούν έντονο διάλογο, πρωτίστως στα κοινωνικά δίκτυα, από τις παραλίες και του τόπους διακοπών των κορυφαίων παραγόντων του χώρου και των υποστηρικτών τους.

Δύο είναι τα βασικά γεγονότα των τελευταίων ημερών που πυροδότησαν και κλιμάκωσαν τις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις καθιστώντας αναμφίβολα σαφές ότι «το παιχνίδι μόλις άνοιξε» και προδιαθέτοντας ότι μετά τη θερινή ραστώνη αναμένεται εξίσου καυτό φθινόπωρο.

Πρώτο και κυριότερο, η αιφνιδιαστική γνωστοποίηση από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του υπό ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, με την επίσημη ανακοίνωση να προγραμματίζεται για μετά τις 20 Αυγούστου, όταν όλοι θα επιτρέψουν από τα περίφημα «μπάνια του λαού». Η κίνηση του κ. Καμίνη πράγματι ήταν απρόσμενη και ανακάτεψε τη τράπουλα ανατρέποντας τις βεβαιότητες που διαμορφώνονταν.

Συνιστά υποψηφιότητα «εκτός των τειχών» των κομμάτων της ΔΗΣΥ με σημαντική κοινωνική αναφορά ενώ η Φώφη Γεννηματά θα έχει έναν υπολογίσιμο συν-διεκδικητή, το πολιτικό προφίλ του οποίου έχει μεταρρυθμιστικό στίγμα προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Επίσης βάζει δύσκολα σε πιθανές υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου κι όσων άλλων το σκέφτονται.

Προκάλεσε όμως εκνευρισμό και αμηχανία περιπλέκοντας τις προσπάθειες συνεργασίας της Ώρας Αποφάσεων και του Ποταμιού και όσων δεν θέλουν να εμπλακούν στο εγχείρημα της συγκρότησης του νέου φορέα καταλογίζοντας στη ΔΗΣΥ πασοκογενή χαρακτηριστικά.Το βασικό τους επιχείρημα, δηλαδή, ότι η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού από τη βάση είναι «εξωραϊσμός» της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και όχι η αναγκαία μεταρρυθμιστική δομή που έχει ανάγκη η χώρα, εξασθενεί.

Σε επανεξέταση σχεδίων υποχρεώνεται και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος με τις συνεχείς παρεμβάσεις του υποδεικνύει ως στρατηγική κατεύθυνση του ευρύτερου χώρου την αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι οπισθοδρομικό εκφράζει το κυβερνών κόμμα. Αλλά και τη σύγκλιση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων στους θεσμούς, στην οικονομία και στην κοινωνία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν θα θελήσει να ρίξει το βάρος του στη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα ως βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή θα επιλέξει άλλη διαδρομή.

Το δεύτερο γεγονός είναι η ηχηρή παρέμβαση, μετά από χρόνια αφωνίας, του Κώστα Λαλιώτη ο οποίος με εκτενέστατο άρθρο του υπερασπίζεται τις παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στη Δεξιά καθιστώντας σαφές ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε μετεξέλιξη ή την αλλαγή του στρατηγικού προσανατολισμού που προσέδωσε ο ιδρυτής του. Το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος» διεκδικεί εμφανώς να είναι η φωνή της συνείδησης του ΠΑΣΟΚ ερεθίζοντας τα όποια αντιδεξιά αντανακλαστικά έχουν απομείνει στην προοδευτική παράταξη. Κινείται με άλλα λόγια στον αντίποδα των όσων υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Βενιζέλος και οι εκσυγχρονιστές- μεταρρυθμιστές.

Όπως το έθεσε κορυφαίο ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της ΔΗΣΥ: «Ο ένας αναιρεί όσα υποστηρίζει ο άλλος. Εμείς συνεχίζουμε. Ο δρόμος είναι ανοικτός για έναν νέο ενιαίο σύγχρονο φορέα της Κεντροαριστεράς αρκεί να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε».

Στην εσωκομματική προβολή, όσα υποστηρίζει ο κ. Λαλιώτης θεωρείται ότι αποτελούν στήριξη της φημολογούμενης υποψηφιότητας του πρώην υπουργού και συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλου Γερουλάνου.  Μόνο, που όπως διερωτήθηκε παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη: «Τι θέλει να διεκδικήσει ο Παύλος; Την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ή του νέου φορέα; Γιατί δεν είναι σαφές ακόμη».

Πώς αντιμετωπίζει η κυρία Γεννηματά και ηγετικά στελέχη και παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη αυτές τις διεργασίες; Είναι αιφνιδιασμένοι από την υποψηφιότητα Καμίνη, χαιρέτησαν -με δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ- τη «δυναμική» που παίρνει το εγχείρημα, αλλά δείχνουν ψύχραιμοι για την έκβαση της τελικής μάχης για την ηγεσία. Και για τα όσα λέει ο κ. Λαλιώτης ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ιδέα. Αν θα επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός θα το ξέρουμε το φθινόπωρο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...