572
Ο Αντονι Σκαραμούτσι, νέος διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Τον οποίο κοντεύει να διαλύσει μέσα σε λίγες ημέρες... | REUTERS/Joshua Roberts

Σφάζονται στον Λευκό Οίκο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 09:13
Ο Αντονι Σκαραμούτσι, νέος διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Τον οποίο κοντεύει να διαλύσει μέσα σε λίγες ημέρες...
|REUTERS/Joshua Roberts

Σφάζονται στον Λευκό Οίκο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 09:13

Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη ο ρόλος του υπευθύνου επικοινωνίας είναι να φιλτράρει, να εξωραΐζει, να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα. Αλλά στον υπέροχο κόσμο της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο Σον Σπάισερ -ακόμα και αυτός ο Σον Σπάισερ με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις- είχε τελικά δίκιο που παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου θεωρώντας καταστροφική την πρόσληψη του Αντονι Σκαραμούτσι, ως διευθυντή Επικοινωνίας του Τραμπ.

Το έγραψε και η Washington Post ότι ο ρόλος του Σκαραμούτσι είναι σαφώς διαλυτικός στην καρδιά της αμερικανικής κυβέρνησης, το αποκάλυψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο New Yorker: ο έγκριτος αρθρογράφος Ράιαν Λίζα δημοσίευσε έναν απίστευτο διάλογο του με τον Σκαραμούτσι, ο οποίος καθύβριζε με χυδαίους χαρακτηρισμούς τον ελλληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους καθώς και τον Στιβ Μπάνον, τον εξ απορρήτων του Τραμπ.

«Είναι ένας γαμ… παρανοϊκός και σχιζοφρενής», είπε ο Σκαραμούτσι (για τον Πρίμπους) στον δημοσιογράφο, ο οποίος δημοσιοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης τον μεταξύ τους διάλογο, που είχε γίνει μόλις την Τετάρτη. Για τον δε Στιβ Μπάνον, έναν από τους πιο στενούς συμβούλους του Τραμπ τόσο προεκλογικά όσο και τώρα, ο Σκαραμούτσι είπε ότι «ρουφάει το πουλί του».

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στο τηλεφώνημά του στον Λίζα στη διάρκεια παρέμβασής του σε εκπομπή του CNN, λίγο προτού ο δημοσιογράφος δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση μέσω twitter ότι ήταν λάθος του που εμπιστεύτηκε έναν δημοσιογράφο και ότι δεν θα το ξανακάνει.

Οι χυδαίες αναφορές του Σκαραμούτσι προκάλεσαν σάλο και εντός του Λευκού Οίκου και για μια ακόμη φορά η κριτική φτάνει στο Οβάλ Γραφείο. Ο Τραμπ μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης στήριζε τον «στενό του φίλο», γνωστό του από τις μπίζνες του στη Νέα Υόρκη, τον οποίο προσέλαβε μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Στο τηλεφώνημα που έγινε ανάμεσα στον Σκαραμούτσι και τον Λίζα, ο πρώτος απαιτούσε από τον αρθρογράφο του New Yorker να μάθει την πηγή των πληροφοριών που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με ένα δείπνο του ζεύγους Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ με τον Σον Χάνιτι, αστέρα των συντηρητικών τοκ σόου καθώς και τον Μπιλ Σάιν, παλαιό στέλεχος του Fox News.

Για τον Σκαραμούτσι ήταν προφανές ότι το είχε κάνει είτε ο Πρίμπους ο οποίος άλλωστε δεν τον ήθελε στον Λευκό Οίκο, είτε ο Μπάνον.

Ολα πάλι καταλήγουν στον Τραμπ και στο περιβάλλον του που θυμίζει περισσότερο αγέλη λύκων παρά κυβερνητικό σχήμα.

Ο Σκαραμούτσι είναι προσωπική του επιλογή, την ίδια ώρα που είναι εμφανές ότι οι έρευνες για τον ρόλο της Μόσχας και των διασυνδέσεών της με άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου στενεύουν τον κλοιό γύρω από το Οβάλ Γραφείο. Οι στενοί συνεργάτες του Τραμπ είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναμεμειγμένοι στην υπόθεση με τους Ρώσους, ενώ άλλοι -όπως ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον- φέρονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν το πλοίο καθώς μαθαίνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης από τα… tweets του προέδρου.

Ο Τραμπ έχει απέναντί του τα μέσα ενημέρωσης, πολλούς γερουσιαστές αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία). Ηδη από το Κογκρέσο του έχουν διαμηνύσει να μην τολμήσει να οδηγήσει σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς (επειδή ανέχεται την έρευνα του FBI για τον ρωσικό δάκτυλο στις προεδρικές εκλογές).

Η περίπτωση του Σκαραμούτσι ίσως αποδειχτεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Ηδη οι μισοί Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του. Ακόμα και το Fox μίλησε για την παρακμή της προεδρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...