974
Ο κ. Τσίπρας στον ALPHA: επανέλαβε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας... | YouTube

Τσίπρας: «Σε ένα χρόνο θα φύγουμε από τα μνημόνια»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 20:23
Ο κ. Τσίπρας στον ALPHA: επανέλαβε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας...
|YouTube

Τσίπρας: «Σε ένα χρόνο θα φύγουμε από τα μνημόνια»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 20:23

 «Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές, περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις Βελκουλέσκου ότι  η έξοδος στις αγορές θα αποδειχθεί κενή περιεχομένου αν δεν γίνει περαιτέρω μείωση συντάξεων και μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» ανέφερε Εκτίμησε δε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι για «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Θα έχουμε την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%, θα έχουμε μείωση του φόρου αλληλεγγύης, θα έχουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» προανήγγειλε.

Για το χρέος επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της φοροδιαφυγής δήλωσε ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, καθώς και τον καταλογισμό προστίμων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένος από τις εισπράξεις. «Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και γίνεται προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε. Δεν υπήρχε χώρος στη δημόσια σφαίρα, όποια πέτρα και να σήκωνες έβλεπες διαφθορά. Υπάρχει πολιτική βούληση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» είπε.

Για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη στη χώρα αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα. Επίσης υπάρχουν αποφάσεις που προκαλούν προβληματισμό, αλλά αφορούν συγκεκριμένους δικαστές, όχι το σύνολο της Δικαιοσύνης. Η διάκριση των εξουσιών είναι κάτι που δεν το αμφισβητεί κανείς. Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και κρίνονται από τον λαό. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις. Και οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να κρίνουν, αρκεί να το κάνουν τεκμηριωμένα».

Για την επιλογή της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής του Νομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τις ενστάσεις υποκριτικές, αφού και άλλοι πολιτικοί έχουν συνεργαστεί ή συνεργάζονται με συνταξιούχους δικαστικούς.

Για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας. Αυτά που γράφει είναι γνωστά εδώ και μήνες και χρησιμοποιούνται τώρα για να αλλάξει η ατζέντα. Θα πω ένα πράγμα για τον κ. Βαρουφάκη και δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μία μάχη για τον ελληνικό λαό, δεν μπορούμε να τα την ξευτελίζουμε για την προβολή τονισμένων “εγώ”». Σε ερώτηση αν ήταν λάθος η επιλογή του να τοποθετήσει τον κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως «η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει».

Σχετικά με το αν είχε κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα το 2015 τόνισε ότι η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ. Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε.

Μιλώντας για την ασφάλεια, στο κέντρο της Αθήνας, ο Πρωθυπουργός, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα Εξάρχεια που χαρακτήρισε «ιδιαίτερη περιοχή». «Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρούμε λύση με την κοινωνία των πολιτών. Η καταστολή δεν θα φέρει λύση». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας είναι καλή και δεν υπάρχει καμία σχέση με όσα γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά και να αντιστρέψει το κλίμα πίεσης από την κοινωνία. «Δεν βλέπουμε όμως αυτή η πίεση να αποδίδει κέρδη στην αντιπολίτευση. Κανένας δεν λέει “να έρθει ο Μητσοτάκης να μας σώσει”, όλοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τι θα κάνουμε».

ΝΔ: «Ρεσιτάλ θράσους»

Για ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων για να καλύψει την ανικανότητα και την αποτυχία του κατηγορεί τον Πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία. «Μας ανακοίνωσε ως θετικά βήματα και επιτυχίες, τους ατελείωτους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες, τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, το Μνημόνιο στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα ως το 2022, τη συνεχή λιτότητα για δεκαετίες που έχει υπογράψει» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με αφορμή την αναφορά του Πρωθυπουργού πως «βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα» η ΝΔ σχολιάζει: «Είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτές τις μέρες. Ίσως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στο γυάλινο Πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει. Και τότε οι δικαιολογίες που άρχισε να ψελλίζει για αυταπάτες, λάθος εκτιμήσεις και επιλογές προσώπων, δεν πρόκειται να τον γλυτώσουν από την σκληρή λαϊκή ετυμηγορία. Τουλάχιστον, θα έχει εξασφαλίσει μια καριέρα ηθοποιού για το μέλλον …»

«Ο κ. Τσίπρας αυταπατάται αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να πουλά νέες, ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό, θεωρώντας ότι οι εκλογές «παραγράφουν» τις ευθύνες για τα  ψέματα, την ανευθυνότητα και την πολιτικό τυχοδιωκτισμό που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού  η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει: «Ολοι ξέρουν ότι φόρτωσε τη χώρα και τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα βάρη, δεσμεύσεις, εποπτεία και μνημόνια μέχρι το 2060, ενώ παράλληλα παρέδωσε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για…..έναν αιώνα. Για ποιο τέλος των μνημονίων το 2018 μιλά λοιπόν;».

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας σχολίασε: «Θα συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ.Τσίπρα: ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αλλά ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι ακατάλληλοι να το καταρτίσουν και να το εφαρμόσουν. Το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν χτίζεται με την επέκταση του πελατειακού κράτους, με την επιστροφή της Παιδείας στη δεκαετία του ’80, με το κυνήγι της αριστείας και την αφαίμαξη της παραγωγικής Ελλάδας για τη συντήρηση του κομματικού στρατού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...