436
Πρόσφυγες σε καταυλισμό της Μόριας | Stringer / SOOC

Αποτροπιασμός για τον ξυλοδαρμό προσφύγων στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 16:45
Πρόσφυγες σε καταυλισμό της Μόριας
|Stringer / SOOC

Αποτροπιασμός για τον ξυλοδαρμό προσφύγων στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 16:45

Εδώ και αρκετό καιρό, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν απομακρυνθεί από τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ζωή σε αυτούς κυλάει ομαλά. Σε πολλά κέντρα κράτησης, όπως για παράδειγμα στην Μόρια της Λέσβου, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζουν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες ενώ δεν είναι σπάνια τα περιστατικά βίαιων αντιπαραθέσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, αρκετά βίντεο που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου αποτύπωναν τον πως τα ΜΑΤ προσπάθησαν να καταστείλουν κάποια εξέγερση στο κέντρο κράτησης. Σε ένα από αυτά μάλιστα, φαίνεται ξεκάθαρα ο ξυλοδαρμός ενός μετανάστη από τους άνδρες των ΜΑΤ.

Σε άλλο βίντεο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάποια εξέγερση επιδιδόμενοι σε πετροπόλεμο με τους μετανάστες…

Αυτά τα περιστατικά σχολιάζουν, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους, 14 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό. Στο κοινό δελτίο Τύπου αναφέρουν:

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πληροφορίες, τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες για κατάχρηση βίας από την πλευρά των αρχών ασφαλείας στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου. Το οπτικό υλικό που απεικονίζει σκηνές βίαιης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης προσφύγων προκαλεί αποτροπιασμό ενώ οι πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις γεννούν έντονη ανησυχία. Επιπλέον, στο video που καταγράφει την επίθεση των ΜΑΤ, η δράση πολιτών που εμφανίζονται να πρωτοστατούν στους ξυλοδαρμούς με ανελέητη βαρβαρότητα, υπό την ανοχή των αστυνομικών, εγείρει πολλά ερωτηματικά και χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Η Πολιτεία έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο: έχει αφήσει εδώ και μήνες πρόσφυγες και μετανάστες σε συνθήκες άθλιες και ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων του νησιού. Η καταστολή, η αστυνομική βία, οι συλλήβδην προσωρινές κρατήσεις και επαπειλούμενες βαριές καταδίκες επί δικαίους και αδίκους βυθίζουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το αδιέξοδο. Η σκληρή ποινική μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από τη μια μεριά και  η αστυνομική βία, την οποία ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει ή να διερευνά από την άλλη, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση το βαθμό προστασίας των δικαιωμάτων στη χώρα μας. Ζητάμε από την ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της ως εγγυητής του κράτους δικαίου και να αντισταθεί σε ένα κλίμα απόδοσης συλλογικών ευθυνών και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι: Αλληλεγγύη – SolidarityNow, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Γέφυρες – Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία, Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, HIAS Ελλάδος, Κάριτας Ελλάς, Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /-στριών, Κοινότητα ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, Δίκτυο Μέλισσα, PRAKSIS και Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...