454
Ο γγ του CDU Πέτερ Τάουμπερ παρουσιάζει τις προεκλογικές αφίσες του κόμματος, φυσικά με το πρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ | REUTERS/Axel Schmidt

Το CDU προβάρει συμμαχίες, το SPD (ακόμη) αναζητά στρατηγική

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 11:35
Ο γγ του CDU Πέτερ Τάουμπερ παρουσιάζει τις προεκλογικές αφίσες του κόμματος, φυσικά με το πρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ
|REUTERS/Axel Schmidt

Το CDU προβάρει συμμαχίες, το SPD (ακόμη) αναζητά στρατηγική

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 11:35

Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα και την πιθανότητα συμμαχιών. Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να ψαλιδίσουν τη διαφορά από το CDU.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Bild δείχνει ότι ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) προηγείται του SPD κατά 15 μονάδες, δηλαδή με 39% έναντι του 24%. Στην τρίτη θέση παραμένει το αριστερό κόμμα Die Linke με 9%, ενώ το όριο για την είσοδο στη Βουλή (5%) υπερβαίνουν επίσης οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Υψηλό παραμένει ωστόσο το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Με δεδομένη την ενίσχυση των Φιλελευθέρων, η πιθανότητα ενός εκ νέου συνασπισμού για τα κεντροδεξιά κόμματα, το CDU/CSU και το FDP, είναι πλέον μεγάλη.

Κατά τα φαινόμενα είναι και επιθυμητή από τους συμβούλους της Μέρκελ.

Eνα πρόσωπο που έχει βαρύνοντα ρόλο στη σημερινή κυβέρνηση και -αρκετά πιθανόν- και σε αυτήν την επόμενης ημέρας, αν φυσικά αυτή προέρχεται από το CDU, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν σαφής σε όσα είπε στην  Handelsblatt. «Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες».

Εξηγεί ακόμη ότι ο μεγάλος συνασπισμός CDU και Σοσιαλιστών δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη».

Σε περισσότερο προεκλογικούς τόνους, ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να επικρίνει τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που έδωσε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος, και υποψήφιος για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς. Οπως είπε, αυτές «συνιστούν αποβλάκωση των ψηφοφόρων».

2017-06-25T113741Z_1343548647_UP1ED6P0WASII_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-SPD
Ο Μάρτιν Σουλτς σε κομματική συγκέντρωση στις 25 Ιουνίου (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Από την άλλη όχθη, αυτή του SPD, η αναζήτηση τακτικής που θα φέρει το κόμμα σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση από το CDU, όπως συνέβαινε στις αρχές του χρόνου, είναι προτεραιότητα.

Στο SPD ελπίζουν σε μια αναστροφή της εικόνας παρόμοια με αυτή που πέτυχε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έκλεισε την ψαλίδα με την Τερέζα Μέι και μετέτρεψε τον περίπατο για την πρωθυπουργό σε πύρρεια νίκη. Αναζητάται όμως ο τρόπος – στην πολιτική εξάλλου δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια θαύματα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε το κόμμα του να επικεντρωθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία στο επενδυτικό του πρόγραμμα, στην κοινωνική δικαιοσύνη και σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη.

Εκάνε όμως, για πρώτη φορά σε τόσο υψηλούς τόνους, επίθεση στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Χωρίς να την κατονομάσει ευθέως, την κατηγόρησε ότι αρνείται να συζητήσει επί της ουσίας τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και η απροθυμία αυτή συνιστά «επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Παρά ταύτα, δηλώνει αισιόδοξος: «Στην πραγματικότητα ο προεκλογικός αγώνας μόλις τώρα αρχίζει, άλλωστε οι εκλογές είναι σε τρεις μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...