384
Ο Ντίλαν τραγουδά προς τιμήν του Μάρτιν Σκορσέζε, σε εκδήλωση στο Λος Αντζελες, τον Ιανουάριο του 2012 | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Είναι ο Μπομπ Ντίλαν ένας λογοκλόπος;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 18:43
Ο Ντίλαν τραγουδά προς τιμήν του Μάρτιν Σκορσέζε, σε εκδήλωση στο Λος Αντζελες, τον Ιανουάριο του 2012
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Είναι ο Μπομπ Ντίλαν ένας λογοκλόπος;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 18:43

Ο Μπομπ Ντίλαν, ένας από τους πιο δημιουργικούς στιχουργούς των καιρών μας, ένας γνήσιος μαέστρος των λέξεων, ένας πάνω απ’ όλα ποιητής κι ύστερα μουσικός, έκλεψε τις φράσεις του από το Διαδίκτυο; Εχει ανάγκη ο Ντίλαν να κλέψει σχόλια και ιδέες από μία ιστοσελίδα; Και μάλιστα σε τόσο απρόσεκτο βαθμό ώστε να μην αντιληφθεί ότι αντέγραφε παραποιημένες φράσεις;

Συντάκτρια του αμερικανικού περιοδικού Slate μελέτησε καλά την ομιλία που μαγνητοφώνησε ο αμερικανός μουσικός για την παραλαβή του Νομπέλ Λογοτεχνίας. Σε αυτήν ο ίδιος περιέγραψε διεξοδικά τις επιρροές που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας του από τρία λογοτεχνικά έργα: Την «Οδύσσεια», το «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» και το «Μόμπι Ντικ».

Ηταν η πολυαναμενόμενη ομιλία που έστειλε -τελευταία στιγμή- ο μουσικός στη Σουηδική Ακαδημία, μία προϋπόθεση για να λάβει το ποσό των 800.000 ευρώ που συνοδεύει τον τιμητικό τίτλο.

«Η ομιλία είναι εξαιρετική και, όπως αναμέναμε, γλαφυρή. Αφού απέστειλε την ομιλία, η περιπέτεια Ντίλαν πλησιάζει στο τέλος της», είχε σχολιάσει η Σάρα Ντάνιους γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας.

«Οταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου», άρχιζε η ομιλία του Ντίλαν.

Αλλά τα αποσπάσματα που παρέθεσε ο ίδιος από το βιβλίο του Χέρμαν Μέλβιλ, ήταν… λάθος! Κάποιες φράσεις δεν υπάρχουν καν στο αυθεντικό έργο. Η συντάκτρια του Slate Αντρια Πίτζερ βρήκε το λάθος: Ο Ντίλαν συμβουλεύτηκε -παραπάνω απ’ ότι έπρεπε- το SparkNotes, το ίδιο σάιτ που συμβουλεύονται φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Από τις 78 προτάσεις που χρησιμοποίησε περίπου είκοσι είναι πειραγμένες ή ανύπαρκτες!

sdsdsds
Αποσπάσματα από την ομιλία του Ντίλαν και από την ιστοσελίδα SparkNotes, τα οποία παρέθεσε και συνέκρινε η συντάκτρια του Slate

Για παράδειγμα, ο Ντίλαν αναφέρθηκε στη φράση: «Κάποιοι άνθρωποι που δέχονται πλήγματα οδηγούνται στον θεό, άλλοι στην πικρία». Η φράση δεν υπάρχει στο «Μόμπι Ντικ». Αλλά υπάρχει στο SparkNotes: «Κάποιος που λόγω των δοκιμασιών του έχει οδηγηθεί στον Θεό και όχι στην πικρία».

Είναι λογοκλοπή; Η ίδια -αφού δεν κατάφερε να λάβει σχολιασμό για το ζήτημα από τους εκπροσώπους του Ντίλαν- προσέγγισε ακαδημαϊκούς. Ενας από αυτούς, ο Χουάν Μαρτίνεζ, καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern απάντησε: «Αν ο Ντίλαν ήταν μαθητής μου και υπέβαλε μία έκθεση με κλεμμένα αποσπάσματα, θα τον έκοβα». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...