406
Το άγαλμα του πολιτικού ηγέτη των Νοτίων Τζέφερσον Ντέιβις θα απομακρυνθεί από τη θέση του | REUTERS/Ben Depp

Η Νέα Ορλεάνη ξηλώνει (με δυσκολία) τα ρατσιστικά μνημεία της

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 08:46
Το άγαλμα του πολιτικού ηγέτη των Νοτίων Τζέφερσον Ντέιβις θα απομακρυνθεί από τη θέση του
|REUTERS/Ben Depp

Η Νέα Ορλεάνη ξηλώνει (με δυσκολία) τα ρατσιστικά μνημεία της

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 08:46

Ολόκληρη επιχείρηση μέσα στη νύχτα, κάτω από ισχυρή αστυνομική προστασία, έστησαν οι Αρχές στη Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ για να απομακρύνουν ένα μνημείο του ρατσιστικού παρελθόντος του αμερικανικού Νότου.

Το μνημείο είχε ανεγερθεί το 1891 για να «τιμήσει» τα έργα και τις ημέρες της Λέγκας των Λευκών, της διαβόητης ρατσιστικής παρακρατικής οργάνωσης που τρομοκρατούσε αφροαμερικανούς και σκοπό είναι να διώξει από τον Νότο όποια μορφή διοίκησης επέβαλε η Ουάσιγκτον μετά την ήττα των Νοτίων στον αμερικανικό Εμφύλιο (1861-1865).

Η επιγραφή του μνημείου, όπως αναφέρει το BBC, αρχικά μιλούσε για την «ανωτερότητα των λευκών στον Νότο», αν και πιο πρόσφατα είχε αντικατασταθεί από μία που αναγνώριζε τους «Αμερικανούς και από τις δύο πλευρές» που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο η τοποθεσία στην οποία είχε ανεγερθεί έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα. Το μνημείο δέσποζε στο Κρέσεντ Σίτι εκεί όπου στις δεκαετίες μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο η Λέγκα των Λευκών είχε συγκρουστεί με την αστυνομία της πόλης.

Ο Τομ Καράμους, καλλιτέχνης και ακτιβιστής, κρατά ένα αυτοσχέδιο μήνυμα. «Ενα έφυγε, απομένουν άλλα τρία». Αφορά στα μνημεία της μετεμφυλιακής περιόδου που οι Αρχές της Νέας Ορλεάνης αποφάσισαν να απομακρύνουν (REUTERS/Ben Depp)

Ακόμα τρία αγάλματα προγραμματίστηκε να απομακρυνθούν από κεντρικά σημεία της Νέας Ορλεάνης και να μεταφερθούν σε άλλο σημείο όπου θα μπορούν να ενταχτούν «στο κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο».

Δεν ήταν μια εύκολη επιχείρηση, ακόμα και εν έτει 2017, και μολονότι έχουν περάσει 150 χρόνια από τη λήξη του αμερικανικού Εμφυλίου. Για την απομάκρυνση του μνημείων τα ξημερώματα της Δευτέρας χρειάστηκαν δρακόντεια μέτρα.

Εργάτες με μάσκες στα πρόσωπα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ελεύθεροι σκοπευτές να επιτηρούν την περιοχή, φορτηγά με καλυμμένες τις πινακίδες και, βέβαια, εργασία τις πρώτες πρωινές ώρες όχι μόνο για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των οχημάτων αλλά και για να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες.

«Η απομάκρυνση των μνημείων στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στην πόλη και τη χώρα ότι η Νέα Ορλεάνη καλωσορίζει την διαφορετικότητα και την ανοχή», εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης Μιτς Λάντριου. Ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι οι εργάτες είχαν δεχτεί απειλές ενώ πυρπολήθηκε το αυτοκίνητο ενός από αυτούς.

Η απόφαση για την απομάκρυνση των τεσσάρων μνημείων είχε ληφθεί μετά την επίθεση τον Δεκέμβριο του 2015 στη Νότια Καρολίνα, όπου ένας ακροδεξιός λευκός είχε σκοτώσει εννέα αφροαμερικανούς σε εκκλησία.

Στον αμερικανικό Νότο η ανάμνηση της προσπάθειας των επτά πολιτειών του να αποσχιστούν από τις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, ενώ 150 χρόνια μετά τον εμφύλιο, η σημαία της Συνομοσπονδίας εξακολουθεί να είναι σε ευρεία αλλά φυσικά ανεπίσημη χρήση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...