442
O Αλέξης Τσίπρας χαμογελάει στον Βασίλη Λεβέντη που κατεβαίνει από το βήμα της Βουλής αφού του έκανε την ερώτηση στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 12:20
O Αλέξης Τσίπρας χαμογελάει στον Βασίλη Λεβέντη που κατεβαίνει από το βήμα της Βουλής αφού του έκανε την ερώτηση στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 12:20

Την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης ότι η «επί της αρχής συμφωνία» του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας θα έχει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρξουν ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα, επανέλαβε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα επέμεινε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά του 2019, οπότε και θα ισχύουν και τα άλλα, δηλαδή η μείωση στο αφορολόγητο και τις συντάξεις –τα οποία βέβαια ο Πρωθυπουργός απέφυγε να κατονομάσει.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «έντιμο συμβιβασμό» καθώς παραδέχτηκε ότι οι πιστωτές θα προτείνουν μέτρα τα οποία «δεν θα μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς». Οπως διευκρίνισε, στις διαπραγματεύσεις απαιτούνται «κάποιες υποχωρήσεις».

Υποστήριξε ωστόσο ότι στο Εurogroup υπήρξε μια… έκπληξη καθώς για πρώτη φορά οι δανειστές «δεν πήραν αλλά έδωσαν» όπως είπε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα σταμάτησε πια να είναι η χώρα της καρπαζιάς, όπως την παραλάβαμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως για κάθε ευρώ σε μέτρα θα υπάρξει «αντίστοιχη ελάφρυνση από μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς». Επικαλέστηκε κι αυτός – όπως κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – τη δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ότι ο «καθαρός» δημοσιονομικός αντίκτυπος όλου του πακέτου θα είναι μηδενικός.

Ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι η κυβέρνηση έχει πλέον βγάλει από το τραπέζι τις απαιτήσεις για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, όμως δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο στο πιθανό κόστος των μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στρέφοντας τα βέλη του στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά στην αντιπολίτευση, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έβαλαν «όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι», δηλαδή την αποτυχία της κυβέρνησης. Κατηγόρησε ονομαστικά τον κ. Μητσοτάκη πως τις τελευταίες ημέρες «το έχει βάλει στα πόδια» επειδή έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Προσέθεσε ότι είναι διατεθειμένος να μείνει στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επέλεξε προφανώς ο κ. Τσίπρας να αγνοήσει τόσο την ασθένεια του κ. Μητσοτάκη, όσο και ότι οι δυο τους συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό Δημόσιο.

Λεβέντης: Αλχημείες χωρίς εγγυήσεις τα αντίμετρα

Αλχημείες χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης τα αντισταθμιστικά μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν εγγύηση για τίποτα.

Διερωτήθηκε μάλιστα πώς θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα για έναν μισθωτό που θα χάσει «έναν μισθό» από τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά μπορεί να μην έχει ακίνητο για να κερδίσει από μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Εκτίμησε ότι με την επιστροφή των θεσμών η κυβέρνηση θα τα δεχτεί όλα.

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε τέλος να υπάρξει μία ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των δημοσκοπήσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...