1195
Ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός. Το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας έχει χαρακτηριστεί ως «ορόσημο» από την κυβέρνηση, αλλά... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Τσακαλώτος, το «άλλο Eurogroup» και η… Γκρέις Κέλι

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 15:08
Ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός. Το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας έχει χαρακτηριστεί ως «ορόσημο» από την κυβέρνηση, αλλά...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Τσακαλώτος, το «άλλο Eurogroup» και η… Γκρέις Κέλι

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 15:08

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να χαρακτηρίζει «ορόσημο» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο αφήνει πια ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συνεδρίαση της ευρωομάδας των υπ. Οικονομικών ώστε να κλείσει οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση. Ουσιαστικά είναι μια ακόμη προσπάθεια να τηρηθούν μεν τα προσχήματα -ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου- αλλά να χαμηλώσει και ο πήχης για το προσεχές Eurogroup και να παραπεμφθούν για τον Ιανουάριο οι όποιες αποφάσεις για αξιολόγηση και χρέος.

«Η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν. Μπορεί να υπάρχει και άλλο Eurogroup, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα για το αν θα μπορούμε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση», είπε ο κ. Τσακαλώτος την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Μέχρι Γενάρη οι λεπτομέρειες για το χρέος θα έχουν δοθεί. Εκεί θα ξέρουμε πως θα κολλήσουν τα τρία κομμάτια. Εκεί θα δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για ελληνική οικονομία», προσέθεσε.

Για τις μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ότι υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις με τους θεσμούς και για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων εντός προγράμματος. Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση του χρέους για να λάβει επιπλέον μέτρα: «Η συζήτηση θα είναι αν θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%. Το ΔΝΤ λέει ότι αν είναι λίγο πάνω από 1,5% εμείς μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα μέτρα. Αυτό αυτό που τους είπα χθες στο ΔΝΤ είναι να έχουν το θάρρος της γνώμης και αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο στόχος, αλλά το ΔΝΤ να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη αλλά αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τίποτα για το χρέος», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%, επί της ουσίας άφησε να φανεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος στη μείωση των επιχειρηματικών βαρών, τόσο με μείωση φόρων όσο και με μείωση του μη εργοδοτικού κόστους.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περίπου 1,8 δισ. ευρώ για να μειώσουμε τους φόρους και το κόστος σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να δούμε πόσο κοστίζει ο εργαζόμενος στον εργοδότη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη, λέγοντας πως το επενδυτικό κλίμα «βελτιώνεται».

Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ για «απομόνωση» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος επιστράτευσε την ειρωνεία και το γνωστό χιούμορ του.

Αφού υπογράμμισε τα θετικά σχόλια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, πρόσθεσε με νόημα: «Τέτοια… απομόνωση είχα να ζήσω από τους γάμους της Γκρέις Κέλλυ με τον Ρενιέ και της Νταιάνα με τον Κάρολο».

2016-11-07T152228Z_2117020958_S1AEULMFTCAB_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE
Θετικά μηνύματα από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (Reuters)

Δεν είναι πάντως όλα τα μηνύματα από το εξωτερικό απαισιόδοξα, ούτε και από το εσωτερικό. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή 0,3 μονάδες καλύτερα σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5%. Με βάση την ύφεση που είχε καταγραφεί τα πρώτα δύο τρίμηνα της χρονιάς, το ελληνικό ΑΕΠ κινείται αυτή τη στιγμή σε ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 0,16%.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Από την άλλη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άνοιξε την Τρίτη ένα «παράθυρο» για ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας μετά το 2018 αλλά και για συζήτηση μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για στο ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση της ευρωομάδας, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει «περαιτέρω συζήτηση» όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρειάζονται, αλλά και για παρεμβάσεις μεσαίο και μεγάλο ορίζοντα

Υπογράμμισε πάντως ότι προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και αλλαγές στα εργασιακά.

Οσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει βάση («has a point») όταν λέει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ «μεσοπρόθεσμα» μετά το τέλος του Μνημονίου το 2018 είναι υπερβολικά φιλόδοξος.

Τόνισε ότι το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει ακριβώς το «μεσοπρόθεσμο» διάστημα που ορίζει το Μνημόνιο για την επίτευξη του 3,5%.

«Αυτό θα είναι μία από τις συζητήσεις-κλειδιά» που θα κάνουμε, είπε. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%.

06_11292016_002_img_25941480407303
O Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου (SOOC)

Ποιο είναι το μέλλον; Το περιέγραψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και προσέγγισης ενός νέου προτύπου εξωστρεφούς και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Μιλώντας στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε πάντως ότι «παρά τις θετικές ενδείξεις εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2016, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως «προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν οι θετικές έως τώρα εξελίξεις απαιτείται προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και κυρίως η επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασισθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που περιλαμβάνει μια σειρά ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές, με προσδοκώμενα οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα.

«Αν συμβεί αυτό, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές και θα ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2017 και μετά» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε πως «κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους».

Συμπλήρωσε πως «επιπρόσθετα, θα ασκήσει καθοδική πίεση στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα συμβάλλει στην πολύ ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι παραπάνω εξελίξεις θα επιτρέψουν τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας, την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.

«Ολοι, δηλαδή τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της, έχουν να ωφεληθούν από την έγκαιρη περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε μια μάλιστα περίοδο αυξημένων διεθνών κινδύνων και αβέβαιων πολιτικών εξελίξεων σε χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Επομένως, ρεαλισμός και ευελιξία πρέπει να χαρακτηρίσουν τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τους θεσμούς και τους εταίρους της, κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Οπως είπε, «σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση. Ας μας διδάξουν επιτέλους τα λάθη του παρελθόντος και ο μύθος του Σίσυφου. Και η προτροπή δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τους εταίρους μας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...