609
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης σε συνεδρίαση της Βουλής | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS

Οι αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:11
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης σε συνεδρίαση της Βουλής
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS

Οι αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:11

«Η επόμενη μέρα του πολέμου» για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι η 30ή Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα κριθεί η συνταγματικότητα της χορήγησής τους. Οσο αναμένεται η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται διαρκώς από τις αντιπαραθέσεις αλλά και τις αποκαλύψεις για τα περιουσιακά στοιχεία ενός από τους υπερθεματιστές, του Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο επιχειρηματίας δήλωσε αγροτεμάχιο έκτασης 5.020 στρεμμάτων στην Ιθάκη ως εγγύηση στον τηλεοπτικό διαγωνισμό, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι αφήνουν αιχμές για το «πόθεν έσχες» του, ενώ κάνουν λόγο «απιστία κατά του Δημοσίου».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ρητά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πως «όποιος προσωρινός υπερθεματιστής δεν δικαιολογήσει το πόθεν έσχες, θα εκπέσει». Μετά τον Πρωθυπουργό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης τήρησε επίσης αποστάσεις από τον Χρήστο Καλογρίτσα, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Δευτέρας, επαναλαμβάνοντας πως «όποιος καναλάρχης δεν πληροί τις προϋποθέσεις, φεύγει. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε περίσκεψη, όπως και οι Ελληνες».

Συμπλήρωσε πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ταυτότητας των υπερθεματιστών και είναι τεχνικά πολύπλοκο να γίνει η αποτίμηση. «Να δούμε την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος για την αδειοδότηση των καναλιών», επέμεινε, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καθαρότερη δήλωση επί του θέματος από εκείνη του Πρωθυπουργού.

Ακόμα μία αντίδραση στο ίδιο μήκος κύματος ήρθε λίγο αργότερα, αυτή τη φορά από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ο οποίος μιλώντας πάλι στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εκλεκτός της κυβέρνησης» για την υπόθεση Καλογρίτσα.

«Κοντά σιμά είναι τα Γιάννενα, 26 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το 1/3 του ποσού… δεν είναι το πόθεν και το έσχες, αλλά αν έχουν οι υποψήφιοι ζεστό χρήμα. Τα βάζουν εντάξει… δεν τα βάζουν; τίτλοι τέλους, και πηγαίνουμε στον επόμενο» επέμεινε.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η Επιτροπή για τις αδειοδοτήσεις «έκανε τη δουλειά της, η επιτροπή της Βουλής θα κάνει τη δική της, και στο τέλος έρχεται η ώρα της Κρίσεως». «Όταν πρέπει να δώσετε τα χρήματα πρέπει να τα έχετε τόσο απλό είναι» σχολίασε.

Και οι αποστάσεις – αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καλά κρατούν: «Mε παραξενεύει πολύ πώς είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να πάρει κανάλι να επικαλείται τέτοια στοιχεία», δήλωσε την Κυριακή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος. Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, αν «μπορούν να μπουν κανόνες με βοσκοτόπια», ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως είναι αδύνατον να πιστεύουν ότι μπορεί να εκταμιεύσει άμεσα τα χρήματα που του ζητούνται για την άδεια.

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την κατάργηση του ασυμβίβαστου ανάμεσα στις ιδιότητες του καναλάρχη και του εργολάβου, όπως αυτή προκύπτει από τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, που ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου στο ΦΕΚ. «Με βάζει σε πειρασμό η σκέψη για τον βασικό μέτοχο και το κατά πόσο μπορούν οι εργολάβοι να είναι κάτοχοι καναλιών», σχολίασε.

Ανάλογες αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. «Οταν κάποιος διαγωνιζόμενος πατάει ένα κουμπί και λέει “έχω τα χρήματα”, θα πρέπει να έχει τα χρήματα», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Καμμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. «Αν δεν τα έχει, αυτό συνιστά απιστία κατά του Δημοσίου», κατέληξε.

Ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Νέας Δημοκρατίας, επικρίνοντας τη στάση της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών με τις αναφορές περί επιστροφής 246 εκατομμυρίων ευρώ στους υπερθεματιστές που έλαβαν τηλεοπτική άδεια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε πως ο νόμος Παππά προέβλεπε ελέγχους των υποψηφίων καναλαρχών χωρίς τη συμμετοχή κανενός δικαστικού λειτουργού. «Είναι δηλωτικός ικανότητας ο βοσκότοπος; Το πληρεξούσιο νεκρού για βοσκότοπο είναι επαρκής εγγύηση; Λυπάμαι», σχολίασε ο κ. Δένδιας, ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης με την αδειοδότηση ήταν ο έλεγχος του τηλεοπτικού τοπίου. «Πιστεύουμε στη ΝΔ ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και ελπίζουμε πως και το ΣτΕ έχει αυτή την άποψη» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...