697
(Και) Δημοσκοπικά ασταμάτητος ο Τραμπ | REUTERS/Carlo Allegri

O εκλογολόγος-γκουρού «δείχνει» τώρα Ντόναλντ Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2016, 18:30
(Και) Δημοσκοπικά ασταμάτητος ο Τραμπ
|REUTERS/Carlo Allegri

O εκλογολόγος-γκουρού «δείχνει» τώρα Ντόναλντ Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2016, 18:30

Λίγες ημέρες μετά το συνέδριο το οποίο επιβεβαίωσε την κυριαρχία του σε ένα κόμμα που θέλοντας και μη θα τον στηρίξει τον Νοέμβριο (ενώ τούς είχε δείξει για μήνες ότι δεν τους έχει ιδιαίτερη ανάγκη), ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Φυσικό ως ένα βαθμό, γιατί αυτό παρατηρείται μετά από κάθε συνέδριο εδώ και δεκαετίες και για τα δύο κόμματα.

Ωστόσο, ο Νέιτ Σίλβερ, ένας από τους πιο έγκυρους εκλογολόγους στις ΗΠΑ βλέπει πιο μακριά: το μοντέλο του προβλέπει για πρώτη φορά ότι ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Χωρίς μεγάλη διαφορά σε ψήφους (45,4% έναντι 45,1%) που εξάλλου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στις ΗΠΑ, αλλά με πολιτείες-κλειδιά όπως τη Φλόριντα και το Οχάιο υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, ο Σίλβερ βλέπει τον Τραμπ επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου με πιθανότητες 53,8% έναντι 46,2% της Κλίντον.

Ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει σταθερή αύξηση και σταδιακά κλείνει της ψαλίδα με την Κλίντον, η οποία ένα μήνα νωρίτερα, στα μέσα Ιουνίου, είχε κατά μέσο όρο πανεθνικό προβάδισμα της τάξης των 6-7 μονάδων.

Ο εκλογολόγος εξηγεί ότι για τον λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να μετρηθεί η φυσιολογική μετασυνεδριακή ώθηση. Για την ακρίβεια είναι μία δύσκολη περίοδος για δημοσκοπήσεις: η ώθηση δεν είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια, ενώ και οι δημοσκοπήσεις τείνουν να είναι περισσότερο ευμετάβλητες αυτό το διάστημα.

Ωστόσο μια σειρά δημοσκοπήσεων τη Δευτέρα 25 Ιουλίου έδειξαν ότι ο Τραμπ διατηρεί κυμαινόμενο αλλά υπαρκτό προβάδισμα από την υποψήφια των Δημοκρατικών: μία μονάδα κατά το CBS, πέντε κατά το CNN, τέσσερις σε άλλη έρευνα και επίσης τέσσερις σε κυλιόμενη έρευνα των Los Angeles Times.

Το μοντέλο του Σίλβερ, το now-cast, «είναι χρήσιμο αν θέλουμε μια φωτογραφία του πώς είναι η αναμέτρηση τώρα» λέει ο ίδιος και τονίζει μάλιστα με μεγάλη έμφαση αυτό το «τώρα». Ο Σίλβερ προσθέτει ότι το μοντέλο μπορεί να «αντιδράσει βίαια» σε μικρές αλλαγές από τις δημοσκοπήσεις, αλλά δείχνει ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης τώρα.

now-cast
Οι προβλέψεις του now-cast στις 26 Ιουλίου (fivethirtyeight.com)

Οι προβλέψεις, όπως σημειώνει το Salon, δίνουν νίκη του Τραμπ σε επτά πολιτείες από αυτές που μετακινούνται από το ένα κόμμα στον άλλο σε κάθε αναμέτρηση (swing states): την Αϊόβα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, το Νιου Χάμσαϊρ, το Οχάιο, την Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα.

Τα άλλα δύο μοντέλα του Σίλβερ δίνουν προβάδισμα στην Κλίντον. Αυτό με την συνισταμένη των δημοσκοπήσεων καταγράφει ισχνότερο προβάδισμα ενώ ένα ενισχυμένο μοντέλο (δημοσκοπήσεις συν ιστορικά στοιχεία) είναι υπέρ της Κλίντον με μεγαλύτερη διαφορά.

Ο Σίλβερ εξηγεί ότι η πορεία της αναμέτρησης Τραμπ-Κλίντον για την ώρα θυμίζει παλαιότερες αναμετρήσεις, παρά τις πιο πρόσφατες και περισσότερο σταθερές αναμετρήσεις του 2004, του 2008 και του 2012.

Οπότε τί βλέπει για το μέλλον ο Σίλβερ; Συστήνει να περιμένουμε να περάσει και το συνέδριο των Δημοκρατικών που άρχισε χθες Δευτέρα 25 Ιουλίου με προτροπή για ψήφο στην Κλίντον από τον Μπέρνι Σάντερς και την Μισέλ Ομπάμα.

«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν καλύτερες προβλέψει μετά τα συνέδρια, όταν η ώθηση από αυτά έχει σβήσει», εξηγεί ο Σίλβερ και τονίζει: Αν σε 2-3 βδομάδες οι δύο υποψήφιοι είναι μαζί ή αν προηγείται ο Τραμπ «τότε θα είναι η ώρα να αρχίσουν να πανικοβάλλονται οι Δημοκρατικοί». Η Κλίντον δεν θα κάνει περίπατο, εξηγεί, και ο Τραμπ έχει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει αν και για την ώρα η Κλίντον είναι αυτή που ευνοείται.

Ο Σίλβερ, που είχε υπάρξει δημοφιλής στατιστικολόγος για το μπέιζμπολ (τα στατιστικά του οποίου είναι στις ΗΠΑ είναι ολόκληρη επιστήμη), είχε προβλέψει με ακρίβεια τον νικητή των εκλογών του 2008 και του 2012. Καθώς εξελισσόταν ο αγώνας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το 2016 είχε προβλέψει ότι ο Τραμπ δεν θα κατάφερνε, αλλά διαψεύστηκε μάλλον πανηγυρικά – έσπευσε μάλιστα να εξηγήσει πώς και γιατί έπεσε τόσο έξω.

Ενώ οι αριθμοί που επικαλείται τον κάνουν να βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο –ανάλογα με τον υποψήφιο- άλλοι εκτιμούν ότι στο τέλος μπορεί η πλάστιγγα των εκλογών να γύρει εξαιτίας παραγόντων που δεν είναι εύκολο να μετρηθούν. Ο Μαικλ Μουρ, για παράδειγμα, εξέφραζε μόλις χθες την απαισιοδοξία του ότι ο Τραμπ είναι από τώρα ο νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου. Ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής εξηγεί ότι κάποια πράγματα παίζονται μέσα στο παραβάν, σε μια φάρσα που στήνουν οι ψηφοφόροι την τελευταία στιγμή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...