380
O Αλέξης Τσίπρας πορεύεται αισιόδοξος, κατά δήλωση του | Menelaos Myrillas / SOOC

Τα βήματα μετά την αξιολόγηση και το Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2016, 02:00
O Αλέξης Τσίπρας πορεύεται αισιόδοξος, κατά δήλωση του
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τα βήματα μετά την αξιολόγηση και το Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2016, 02:00

Με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται αλλά το τέλος της να είναι κοντά, αν κρίνει κανένας από τις αναφορές και της κυβέρνησης και των θεσμών, ο κυριακάτικος τύπος ανιχνεύει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και στην οικονομία και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του στην Real News της Κυριακής εκφράζοντας αφενός την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και αφετέρου κάνοντας ένα άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 και ότι «ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα Μνημόνια πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018». Σχετικά με τον περιώνυμο πλέον κόφτη, ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και ότι «σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο». «Μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνει ακόμη.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι μετά την αξιολόγηση θα υπάρξουν αλλαγές. Την ίδια ώρα αφήνει ένα πεδίο συνεννόησης με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας: όπως σημειώνει, αν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επιλέξουν να ανοίξουν έναν γόνιμο διάλογο, «θα καλωσορίζαμε το γεγονός, ωστόσο δείχνουν προσηλωμένοι στο άρμα του παλιού συστήματος».

Εν τω μεταξύ, στο Βήμα της Κυριακής καταγράφονται οι σχεδιασμοί του υπουργείο Εσωτερικών για μια (σαρωτική) αλλαγή στον εκλογικό νόμο και τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουμε.

Στις καινοτομίες του νέου νόμου περιλαμβάνεται η ψηφοφορία στα 17 για όλους, το μπόνους των 30 εδρών σε κόμματα ή συνασπισμούς που περνούν το 40%, η ψήφος των αποδήμων και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που δεν θα έχουν πάνω από 10 έδρες η κάθε μία.

Από τις 300 έδρες οι 270 θα βγαίνουν με απλή αναλογική ενώ θα υπάρχει και μεικτό σύστημα σταυρού και λίστας.  Η σχετική συζήτηση υπολογίζεται να αρχίσει ακόμα και μέσα στον Μάιο και πάντως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στα οικονομικά στρέφεται το Εθνος της Κυριακής και στο παρασκήνιο της συμφωνίας που περιλαμβάνει ταξίδια-αστραπή στο Παρίσι και το Στρασβούργο και μία γέφυρα άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαίους ευρωσοσιαλδημοκράτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Καθημερινή η οποία στο πρώτο θέμα της εστιάζει στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που πέρασε εν μέσω αντιδράσεων. Φιλοξενεί ακόμη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους» έναντι της περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...