738
H Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στη συνδιάσκεψη | Nikos Libertas/SOOC

Με υψηλούς τόνους και Σημίτη

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 14 Μαΐου 2016, 20:43
H Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στη συνδιάσκεψη
|Nikos Libertas/SOOC

Με υψηλούς τόνους και Σημίτη

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 14 Μαΐου 2016, 20:43

Οταν η Φώφη Γεννηματά έφτασε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Σάββατο το μεσημέρι, η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» ήταν ήδη γεμάτη. Η ατμόσφαιρα είχε κάτι από άλλες εποχές, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν παντοδύναμο, αλλά ήταν έκδηλη μια αίσθηση αγωνίας και προβληματισμού για το σήμερα και το μέλλον.

Στη πρώτη σειρά είχαν καθίσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και ανάμεσα τους ο Κώστας Σημίτης, με τα βλέμματα των περισσοτέρων στην αίθουσα, των φωτογράφων και των τηλεοπτικών καμερών, να είναι πάνω του και παραδίπλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Πίσω από το προεδρείο και το βήμα των ομιλητών, δέσποζε το πανό με κεντρικό σύνθημα: «Η Κεντροαριστερά είναι εδώ», σε κόκκινο φόντο με λευκά και πράσινα γράμματα. Εκατέρωθεν τα συνθήματα: «Συμπαράταξη για τη Πρόοδο» και «Συμπαράταξη για την Ελλάδα». Ούτε ο γνωστός π πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ ούτε τα light χρώματα της ΔΗΜΑΡ και των κινήσεων.

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στην αίθουσα υπό τους ήχους ενός μάλλον ουδέτερου ρυθμού και κάθισε δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό.

Ανεβαίνοντας, λίγα λεπτά αργότερα, στο βήμα χειροκροτήθηκε έντονα όταν ανέβασε τους τόνους κατά της κυβέρνησης και της ΝΔ, δεσμευόμενη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα χαρίσει την Κεντροαριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι επιδιώκει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι ο τρίτος ενδιάμεσος πολιτικός σχηματισμός.

«Αλληλοτροφοδοτούνται και λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι ομοιότητες στην στάση της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαίες. Και ο δύο τους χέρι-χέρι καταψήφιζαν και κατήγγειλαν όσο ήταν αντιπολίτευση. Ο ένας είχε «Ζάππεια», ο άλλος «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Μετά την ανάληψη της εξουσίας και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν στροφή στην πραγματικότητα, με την διαφορά ότι στον κ. Τσίπρα χρειάστηκαν επιπλέον έξι μήνες και 17 ώρες δήθεν διαπραγμάτευσης», είπε αποσπώντας έντονο χειροκρότημα.

O Kώστας Σημίτης κάλεσε την Κεντοαριστερά να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις
O Kώστας Σημίτης κάλεσε την Κεντοαριστερά να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις

Ομως εκεί που  περισσότεροι, όπως έλεγαν αργότερα, αισθάνθηκαν ότι μπορεί ο χώρος να παίξει ξανά ρόλο στις εξελίξεις ήταν όταν άρχισε τον χαιρετισμό του ο Κώστας Σημίτης. Το αίσθημα αυτοπεποίθησης τονώθηκε και όλοι συγκεντρώθηκαν στο άκουσμα των όσων ο πρώην πρωθυπουργός είπε.

«Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη στον έβδομο χρόνο της κρίσης και η έκβασή της δεν είναι ακόμη βέβαιη. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνον η έξοδος από την Ευρωζώνη. Είναι σε μεγάλο βαθμό η στασιμότητα, οι εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η υστέρηση που εντείνεται, η αδυναμία να μεταρρυθμίσουμε, το σύρσιμο χωρίς τέλος» επισήμανε ο κ. Σημίτης.Ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία χαρακτήρισε «δήθεν Αριστερά».
Χτύπησε το καμπανάκι και στα κόμματα και κινήσεις της Κεντροαρισστεράς πως δεν φτάνει απλώς να κατακρίνουν την κυβερνητική πολιτική αλλά χρειάζεται επεξεργασμένες προτάσεις κι αλήθειες.

«Αριστερή πολιτική είναι η γλώσσα της αλήθειας» υπογράμμισε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια στο λαό. Ο κ. Σημίτης προχώρησε σε παραινέσεις προς όλους «να τα βρουν» το συντομότερο. «Εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια μιας κοινής προσπάθειας με όλους που συγκλίνουν στους στόχους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμμέσως έρριξε βολές για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και τίς ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αριστερή πολιτική δεν είναι τα παραμύθια για λεφτά που υπάρχουν, ούτε για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα υπόκειται σε ενωσιακούς ελέγχους ή η αναφορά στην Ελλάδα που δήθεν οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια νέα πορεία. Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που εξηγεί, επισημαίνει τις δυσκολίες, έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει. Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες».

«Ο 80χρονος Κώστας Σημίτης είναι πιο ριζοσπάστης και προοδευτικός από όλη τη Συμπαράταξη και το ΡΕS μαζί» έγραψε εύστοχα στο facebook  ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά», Παναγιώτης Βλάχος, αποτυπώνοντας τα σχόλια που ακούστηκαν.

Panhellenic conference of the Democratic Alliance, in SEF stadium, Athens, on May 14, 2016 / Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ΣΕΦ, Αθήνα, στις 14 Μαϊου, 2016
Υψηλοί τόνοι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Αλλά κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκάλεσε αίσθηση με σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα μπήκε σε περιπέτεια όταν ανακόπηκε τον Ιανουάριο του 2015 η πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Αφησε δε σαφείς αιχμές για πρώην επιφανείς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι διατίθενται, όπως λέγεται, για να ανταποκριθούν σε κυβερνητική πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν έλειψαν ασφαλώς και μεμονωμένα  πικρόχολα σχόλια για την    απουσία του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και στελεχών (Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης ) και πρώην υπουργών και βουλευτών, που είχαν προσκληθεί αλλά πήγαν στο Συνέδριο της Δράσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...