716
| Nick Paleologos / SOOC

Τύμπανα εκλογών από τη ΝΔ

Τύμπανα εκλογών από τη ΝΔ

«Διαφορετικό πολιτικό τοπίο ξημερώνει την Δευτέρα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι μακριά η στιγμή, που ο κ. Τσίπρας θα πάρει την άγουσα για την…αντιπολίτευση». Η…πρόβλεψη ανήκε πριν από τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό σε κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και δεν ήταν προιόν υπέρμετρης αισιοδοξίας ή ενθουσιασμού για τις ικανοποιητικές το δίχως άλλο δημοσκοπικές επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλλον ήταν απότοκος έντονου προβληματισμού και… πικρής εμπειρίας από αντίστοιχες περιστάσεις επί πρωθυπουργίας, Αντώνη Σαμαρά, όταν η ψήφιση ανάλογου πακέτου μέτρων είχε αρνητικές παρενέργειες, που δεν μπορούσαν να διαγνωστούν επ ακριβώς τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είτε κλείσει η συμφωνία, είτε διαπιστωθεί ή προκληθεί, ή «σκηνοθετηθεί» – όπως λέγεται χαρακτηριστικά στους κόλπους της ΝΔ  – εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων, ο πολιτικός ορίζοντας του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον ορατός. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να ζητήσει εδώ και δύο μήνες εκλογές, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, όπως ομολογούν στενοί του συνεργάτες. «Περιορίζει, πάντως, αισθητά και τους πιθανούς ελιγμούς του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς, του αφαιρεί εξ αντικειμένου την επιλογή του εκλογικού αιφνιδιασμού», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που εξακολουθούν να επισημαίνουν πως καμία εκδοχή δεν θα πρέπει αυτήν την ώρα να αποκλείεται, αν και η επικρατούσα άποψη παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ προετοιμάζεται και για έναν πόλεμο-αστραπή και για έναν πόλεμο φθοράς. Μετά το 10ο Συνέδριο της ΝΔ, ο κομματικός μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση, κάθε ΝΟΔΕ έχει λάβει σαφείς εντολές να βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης ετοιμότητας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναθέσει σε συγκεκριμένα στελέχη το δύσκολο έργο της εξεύρεσης εκείνων των υποψηφίων από την κοινωνία των πολιτών, ώστε να καταδειχθεί ότι το κόμμα επανασυνδέεται με τα κοινωνικά στρώματα, που του γύρισαν την πλάτη. Την ίδια ώρα, γαλάζιοι βουλευτές και πολιτευτές θα αναλάβουν το έργο να εξηγήσουν στην ελληνική κοινωνία τις αμέσως επόμενες ημέρες τι ακριβώς ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή και πως επιβεβαιώνεται η εξόφθαλμη κυβερνητική ανακολουθία και ψευδολογία.

«Δεν θα παίξουμε το έργο του περσινού καλοκαιριού, δεν θα συμπράξουμε ούτε στη συνθηκολόγηση, ούτε στη ρήξη» τόνισε ο εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος

Στη ΝΔ επιμένουν σχεδόν αποκλειστικά στο πακέτο των 5,4 δις ευρώ (και στην δέσμη των έμμεσων φόρων, που θα έλθουν τις επόμενες ημέρες σε άλλο νομοσχέδιο) και πώς αυτό δυσχεραίνει τη ζωή μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. «Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπανίζει ότι το εν λόγω πακέτο μέτρων δεν επηρεάζει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα», επισημαίνει υψηλά ιστάμενο κοινοβουλευτικό στέλεχος της παράταξης, παραπέμποντας στις μειώσεις των συντάξεων και του ΕΚΑΣ αλλά και στη σημαντική επιβάρυνση, που προκύπτει από την επερχόμενη λαίλαπα των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, ο φόρος στα καύσιμα και το τέλος Διαδικτύου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι υποψιασμένοι και για τους διθυράμβους που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εάν και εφ όσον αποσπάσει μία κάποιου είδους δέσμευση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Γαλάζια στελέχη υποβαθμίζουν την όποια επιτυχία, καθώς σημειώνουν ότι αφ ενός η συγκεκριμένη δέσμευση ισχύει από τον Νοέμβριο του 2012, αφ ετέρου το τίμημα είναι πανάκριβο: αχρείαστα μέτρα συνολικού ύψους 12 δις έως το 2018, χωρίς ίχνος μεταρρυθμιστικής ή αναπτυξιακής χροιάς.

Πώς όμως πορεύεται η ΝΔ σε μία πιθανή εκλογική αναμέτρηση, με σκληρά διλήμματα και πολλές – φανερές και όχι – παγίδες; «Δεν θα παίξουμε το έργο του περσινού καλοκαιριού, δεν θα συμπράξουμε ούτε στη συνθηκολόγηση, ούτε στη ρήξη» τόνισε ο εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιχειρώντας να προλάβει τις αναμενόμενες πιέσεις, που πρόκειται να ασκηθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει προιδεάσει εγκαίρως τους συνομιλητές του εντός και εκτός Ελλάδος ότι δεν πρόκειται να συμπράξει ή να συναινέσει  καθ οιονδήποτε τρόπο με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ή με τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μεγάλο στοίχημα της ΝΔ παραμένει, πάντως, η διεύρυνση της εκλογικής της επιρροής στο νευραλγικο χώρο του Κέντρου, άσκηση σε κάθε περίπτωση δύσκολη. «Η «Συμφωνία Αλήθειας», που προέταξε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Συνέδριο, θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα λελογισμένο πολιτικό reprofiling του κόμματος», υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του γαλάζιου προέδρου, που γνωρίζει το δύσβατο στο εσωτερικό της ΝΔ. Μολονότι, η πλευρά Μητσοτάκη κυριάρχησε στο πρόσφατο Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πως οι εσωκομματικοί πονοκέφαλοι δεν έχουν τελειώσει. Η «παρέμβαση» Μειμαράκη, που άσκησε κριτική στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη δήλωση του ΠτΔ περί νομίσματος, υποδηλώνει την πρόθεση δημιουργίας ενός – έστω και χαλαρού – εσωκομματικού μετώπου, που δύναται να συσπειρώσει όλους όσοι δεν αισθάνονται «ευπρόσδεκτοι» στην προεδρική πτέρυγα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...