650
| Menelaos Myrillas / SOOC

Τι ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη «διαπλοκή»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2016, 20:47

Τι ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη «διαπλοκή»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2016, 20:47

O Αλέξης Τσίπρας απαίτησε αλλαγές στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Mega Channel και του ΔΟΛ, ισχυρίζεται ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, ενώ «Το Βήμα» συνεχίζει την αρθρογραφία του σχετικά για τις προεκλογικές επαφές που είχε ο σημερινός Πρωθυπουργός με ισχυρούς των media και των επιχειρήσεων.

Στο κύριο άρθρο του, ο Σταύρος Ψυχάρης, υποστηρίζει ότι το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την απομάκρυνση του βασικού σχολιαστή του Mega (προφανώς του Γιάννη Πρετεντέρη), την αναβάθμιση πολιτικού συντάκτη και την πρόσληψη –πάντα στο Mega-στελέχους της Αυγής.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο είχε ακουστεί στη δημοσιογραφική αγορά ότι επίκειται η ανάληψη θέσης σχολιαστή στο δελτίο του Mega από τον αρθρογράφο της «Αυγής» Θανάση Καρτερό. Ωστόσο ο κ. Καρτερός διέψευσε ότι έχει δεχθεί σχετική πρόταση, προσθέτοντας ότι η απάντηση του θα ήταν αρνητική. Σύμφωνα με τον Σταύρο Ψυχάρη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει τη διεύθυνση των «Νέων», παλαιό στέλεχος του ΔΟΛ που πολιτεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ (Βασίλης Μουλόπουλος), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.

Με ένα δισέλιδο άρθρο του Παύλου Παπαδόπουλου, η εφημερίδα, συνεχίζει την αρθρογραφία «με τις γάτες», περιγράφοντας επαφές του Αλέξη Τσίπρα με κεντρικούς παράγοντες των media και των επιχειρήσεων. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συναντήσεις στελεχών του ΔΟΛ με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίζεται να επιδιώκει ένα πλαίσιο καλών σχέσεων με το συγκρότημα, όντας σύμφωνος και με την αναδιοργάνωση των δανείων της επιχείρησης.

Το δημοσίευμα αποδίδει σε συνεργάτη του κ. Τσίπρα το εξής μήνυμα προς τον ΔΟΛ: «Θέλουμε να ξέρετε ότι εμείς πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας επιτεθούμε με αφορμή την αναδιοργάνωση της δανειακής εικόνας, αλλά επειδή κάτι πρέπει να πούμε, σας ενημερώνουμε ότι θα δηλώσουμε απλώς ότι οι τράπεζες πρέπει να προσέχουν τις χορηγήσεις σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις.» Στο άρθρο γίνεται, υπαινικτικά, λόγος για κάποιο «Συμβόλαιο που δεν τηρήθηκε» μετά από το δείπνο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με δημοσιογραφικό στέλεχος του ΔΟΛ. Ηταν ένα δείπνο «με συνταγή βγαλμένη από το βιβλίο μαγειρικής της Μαρίκας Μητσοτάκη» που συνοδεύτηκε «με δύο φιάλες “Κτήμα Σημίτη”». Φεύγοντας, ο κ. Τσίπρας, πήρε ως δώρο ένα σπάνιο αυθεντικό αντίτυπο του «Συμβολαίου με τον Λαό», του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το 1981. «Κρίμα που τελικά θα αποτύγχανε να το διαβάσει, να το αποκρυπτογραφήσει και να το εφαρμόσει» σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Αν ήσασταν λιγότερο επιφυλακτικοί μαζί μου ίσως θα είχα κερδίσει τις εκλογές. Για αυτό με ενδιαφέρει η σχέση με τις εφημερίδες και με το κανάλι σας» φέρεται να λέει ο κ. Τσίπρας προς στέλεχος του ΔΟΛ, το οποίο του πρότεινε να συναντηθεί με τον Σταύρο Ψυχάρη.

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, διατηρούσε, πάντα κατά «Το Βήμα», διπλή στρατηγική. «Δημοσίως συντηρούσε  την εικόνα των μέσων ως εχθρών του λαού και ιδιωτικώς απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες τους να προβάλλουν θετικά τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος.»

Οι υπαινιγμοί για την ταυτότητα των προσώπων που συναντούσε ο Αλέξης Τσίπρας σε «φιλικό νεοκλασικό σπίτι» είναι σαφεις: «”The SKY is the limit” έλεγε με νόημα παρατηρητικός γείτονας με ποδοσφαιρικές γνώσεις σε φίλο του δημοσιογράφο. Είχε εντοπίσει μία διπλή προσωπικότητα (δηλαδή του αθλητισμού και της ενημέρωσης) να θεάται τρεις φορές στη γειτονιά. Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναμόρφωση του καναλιού για να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, κάτι που τελικά δεν έγινε.» Είναι προφανής η αναφορά στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο.

«Κάποιοι επιμένουν ότι δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τη γειτονιά και γόνος με εκρηκτική προσωπικότητα, πατριωτικές ανησυχίες, φαρμακευτικές γνώσεις και την ανάλογη αδυναμία για τον αθλητισμό και την ενημέρωση.» Αναφορά στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Στο ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου παραπέμπει, πιθανότατα, η αναφορά σε πολυτελή κατοικία και δείπνο «με ανέκδοτα για ένα προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ και συλλογή κορυφαίων πούρων Αβάνας», ενώ η Μαριάννα Λάτση πρέπει να είναι η «βαθύπλουτη ώριμη κληρονόμος, πρώην σύζυγος σκεπτόμενου γόη του θεάτρου».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Ο κατήφορος συνεχίζεται. Τα πρωτοσέλιδα της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...