722
Ο Σταύρος Θεοδωράκης γίνεται δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε δέσμη δέκα προτάσεων για το Προσφυγικό | Nick Paleologos / SOOC

Οταν ο Σταύρος πρόλαβε τη Φώφη

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 29 Ιανουαρίου 2016, 17:06
Ο Σταύρος Θεοδωράκης γίνεται δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε δέσμη δέκα προτάσεων για το Προσφυγικό
|Nick Paleologos / SOOC

Οταν ο Σταύρος πρόλαβε τη Φώφη

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 29 Ιανουαρίου 2016, 17:06

Παράλληλες και υπό μία έννοια ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες ανέλαβαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά για το Προσφυγικό. Ανεξάρτητα από την απόλυτη κρισιμότητα του θέματος, πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της απόστασης που χωρίζει ακόμη τα δύο κόμματα για συννενόηση και ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Τα σημεία επαφής τους φαίνεται να είναι ελάχιστα και η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν αρκετή για να βρεθούν κοντά.

Ο«ιδιότυπος ανταγωνισμός» για το ποιος θα πάρει πρώτος πρωτοβουλίες ερμηνεύεται ως εκατέρωθεν προσπάθεια των δυο ισχυρότερων παραγόντων στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, να οριοθετήσουν το πλαίσιο εντός του οποίου δύνανται να συμπορευτούν. Αυτό που φαίνεται ως τεστ αντανακλαστικών απέναντι στην πολιτική πραγματικότητα, μοιάζει πολλές φορές με τεστ αντιδράσεων του ενός προς τον άλλον.

Οπως λοιπόν πριν από δύο εβδομάδες η κυρία Γεννηματά πήρε το άτυπο προβάδισμα των πολιτικών πρωτοβουλιών, ανακοινώνοντας με το άρθρο της στα ΝΕΑ την πρότασή της για να δημιουργηθεί μια ευρύτερη παράταξη των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου με ιδρυτική συνδιάσκεψη ως το καλοκαίρι, έτσι και τώρα ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται να «προλαβαίνει» το ΠΑΣΟΚ στο Προσφυγικό, με κατάθεση δέσμης προτάσεων για ένα μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα.

Την Πέμπτη το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοίνωσε ότι ζήτησε άμεση συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η οποία και έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής. Στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε πρόταση δέκα συγκεκριμένων ενεργειών επί των οποίων ζήτησε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση με στόχο να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις αμείωτες προσφυγικές ροές. Στόχος του κ. Θεοδωράκη είναι να υπερκαλυφθούν και οι καθυστερήσεις και αδυναμίες που έχει επιδείξει η κυβέρνηση με την πολιτκή των «ανοικτών συνόρων», οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις από ευρωπαίους εταίρους μέχρι και απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση του κ. Θεοδωράκη για ορισμό Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση του ζητήματος.

Η εξήγηση του Ποταμιού για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγκειται στο γεγονός ότι η εθνική συννεόηση για το μείζον θέμα του Προσφυγικού έχει θεσμική διάσταση στο υψηλότερο επίπεδο και δεν εξαντλείται μόνο στις συναντήσεις των κομμάτων και με την κυβέρνηση ή σε συζητήσεις ανάμεσά τους όπου η κάθε πλευρά έχει τη δική της προσέγγιση και ιεράρχηση.

Τι λέει η «άλλη» πλευρά; Παράλληλα με τη συνάντηση του κ. Θεοδωράκη με τον κ. Παυλόπουλο, από το στρατόπεδο κυρίας Γεννηματά επισημάνθηκε ότι ζητήθηκε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο θέμα. Γιατί από τον Πρωθυπουργό; Επειδή, λένε στο ΠΑΣΟΚ, είναι η κυβέρνηση που έχει τη συνταγματική υποχρέωση να ασκεί την κρατική πολιτική, πολύ περισσότερο σε θέματα εθνικών διαστάσεων, ενώ οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπενθυμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, περιορίζονται σε επίπεδο παραίνεσης και διαδικαστικών διευκολύνσεων. Στη Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να τονίσουν ιδιαίτερα και την «ευρωπαϊκή διάσταση» της πρωτοβουλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς προχώρησε σε επαφές για το Προσφυγικό πρόβλημα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προκειμένου να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις. Αλλωστε σε αυτό το ζήτημα μαζί με την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε η κυρία Γεννηματά, στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

Η ίδια πάντως με ανάρτηση στα social media μίλησε για «συστράτευση όλων» εντός Ελλάδος και στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπισθεί το οξυμένο προσφυγικό ζήτημα.

Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό συνάντηση για να συζητήσουμε το μείζον θέμα του προσφυγικού. Ένα ζήτημα κρίσιμο και ζωτικής σ…

Posted by ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ on Friday, January 29, 2016

Δεν έλειψαν, βέβαια, έστω και μεμονωμένα ορισμένες καχύποπτες ερμηνείες πως η κυρία Γεννηματά με την αίτημα για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μαρτυρά και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική του κατεύθυνση. Πρόκειται όμως, όπως εκτιμούν παρατηρητές, για μάλλον αβάσιμες ερμηνείες. Οι διακινητές τους κατά πάσα πιθανότητα επιδιώκουν να ενισχύσουν την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα που εκ των πραγμάτων υπάρχει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και σαφώς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, για να μη συμπορευτούν στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου στο πολιτικό σκηνικό, όπως πρότεινε η κυρία Γεννηματά.

Φαίνεται πάντως ότι είναι αναγκαίο να πέσει αρκετό νερό στον μύλο ώστε να γίνει γόνιμο το έδαφος για συνεργασία. Εκτός και αν Γεννηματά και Θεοδωράκης επιβεβαιώσουν τους επόμενους κρίσμους μήνες τη μαθηματική θεωρία ότι «δύο παράλληλες ευθείες συναντώνται μόνο στο άπειρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...