485
Επιστήμονας κρατά φιαλίδιο του ZyCov-D, του πρώτου DNA εμβολίου για τον κορονοϊό | Cadila Healthcare

Το πρώτο εμβόλιο DNA για τον κορονοϊό στο μικροσκόπιο

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 15:19
Επιστήμονας κρατά φιαλίδιο του ZyCov-D, του πρώτου DNA εμβολίου για τον κορονοϊό
|Cadila Healthcare

Το πρώτο εμβόλιο DNA για τον κορονοϊό στο μικροσκόπιο

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 15:19

Το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας DNA για τον κορονοϊό ενέκρινε πριν από περίπου ένα μήνα η Ινδία. Πρόκειται για το ZyCoV-D, το οποίο σύμφωνα με την ενδιάμεση μελέτη της παρασκευάστριας εταιρείας Cadila Healthcare, αποτρέπει τα συμπτώματα της νόσου στο 66% των εμβολιασμένων.

Τι διαφορά έχει όμως το DNA από τα RNA εμβόλια; Το DNA και το RNA αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής. Είναι μόρια που μεταφέρουν τις γενετικές πληροφορίες από τους γονείς στα παιδιά, δηλαδή σε αυτά βασίζεται η κληρονομικότητα.

Οπως και τα υπόλοιπα εμβόλια, όταν το DNA χορηγηθεί στον οργανισμό, διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον ιό, όπως γράφει το BBC.

Tο ZyCoV-D χρησιμοποιεί πλασμίδια ή μικρούς δακτυλίους DNA με γενετικές πληροφορίες τις οποίες μεταφέρουν στα κύτταρα, ώστε να κατασκευάσουν την πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ετσι, όπως και τα περισσότερα εμβόλια για τον κορονοϊό, το ZyCoV-D δίνει στον οργανισμό οδηγίες για την παραγωγή αντισωμάτων τα οποία καταπολεμούν τον κορονοϊό.

Τι κάνει αυτό το εμβόλιο διαφορετικό;

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο ανθρώπινου DNA στον κόσμο για τη λοίμωξη Covid-19. Εμβόλια DNA έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά προορίζονται για ζώα, όπως είναι, για παράδειγμα, ένα εμβόλιο για άλογα και το εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος στους σκύλους.

Ωστόσο, πάνω από 160 εμβόλια DNA δοκιμάζονται σε ανθρώπους στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα αφορούν την αντιμετώπιση του καρκίνου και το ένα τρίτο από αυτά την αντιμετώπιση του ιού HIV.

Το ZyCov-D είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο που χορηγείται χωρίς βελόνα, καθώς περνάει από το δέρμα με μία ειδική τεχνολογία πίεσης του υγρού.

«Το να έχεις ένα εμβόλιο DNA που δρα κατά μιας μόλυνσης είναι μεγάλη υπόθεση. Αν παρέχει τελικά επαρκή προστασία, η Ινδία θα πρέπει να είναι υπερήφανη», δήλωσε η δρ Γκαγκαντίπ Κανγκ, ιολόγος και η πρώτη Ινδή που εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Πλεονεκτήματα…

Οι επιστήμονες λένε ότι τα εμβόλια DNA είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και σταθερά. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες ξεκινούν από τους μείον 2 και φτάνουν έως τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Η Cadila Healthcare ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της είχε δείξει «καλή σταθερότητα» στους 25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτό θα βοηθούσε στη μεταφορά και αποθήκευσή του.

Και μειονεκτήματα

Τα εμβόλια DNA που αναπτύχθηκαν για μεταδιδόμενες ασθένειες στους ανθρώπους είχαν αποτύχει στο παρελθόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργούν καλά σε ζώα, αλλά δεν προσφέρουν τελικά το ίδιο επίπεδο ανοσολογικής ανταπόκρισης στους ανθρώπους», δήλωσε η δρ Κανγκ.

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόκληση, τεχνικά, είναι πώς να ωθήσει το πλασμίδιο του DNA στο ανθρώπινο κύτταρο, ώστε να προκαλέσει ανθεκτική ανοσία.

Τα εμβόλια mRNA, τα οποία χρησιμοποιούν αγγελιαφόρο RNA για να διεγείρουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, όπως το Pfizer και το Moderna, δεν χρειάζεται να φτάσουν στον πυρήνα του κυττάρου για να είναι αποτελεσματικά και να προσφέρουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα και είναι πιθανό να παράγουν ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας.

Το άλλο πιθανό μειονέκτημα είναι ότι το ZyCoV-D απαιτεί τρεις δόσεις, αντί για δύο, ωστόσο η εταιρεία εξετάζει και το ενδεχόμενο να γίνονται μόνο δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...