400
Η πρώτη καλλιτέχνιδα στον κόσμο που χορεύει στον ρυθμό του εγκέλαδου | Moon Ribas

Η χορεύτρια που λικνίζεται στον ρυθμό σεισμικών δονήσεων

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 10:21
Η πρώτη καλλιτέχνιδα στον κόσμο που χορεύει στον ρυθμό του εγκέλαδου
|Moon Ribas

Η χορεύτρια που λικνίζεται στον ρυθμό σεισμικών δονήσεων

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2016, 10:21

Η Μουν Ρίμπας ίσως είναι το μοναδικό… ρομπότ που έχει τόση φυσική όψη. Αντίθετα όμως με τα άλλα… ρομπότ, η 30χρονη Ισπανίδα καλλιτέχνιδα έχει τοποθετήσει μόνο ένα πολύ μικρό μαγνητικό τσιπ κοντά στον αγκώνα της – το οποίο της επιτρέπει να νιώθει όλες τις σεισμικές δονήσεις οπουδήποτε στην Γη, σε πραγματικό χρόνο.

Οπως και με τον καλλιτεχνικό σύντροφό της, Νέιλ Χάρμπισον, που έχει τοποθετήσει μια κεραία αναγνώρισης χρωμάτων μόνιμα στο κρανίο του, η Ρίμπας λέει ότι η εξωτερική φυσική αλλαγή δεν είναι το νόημα του να είσαι ανδροειδές όπως σημειώνει με την Αννέ Κουίτο στο Quartz.

Η Ρίμπας τονίζει πως η αλλαγή δεν έγινε από την επιθυμία της να αποκτήσει ρομποτικές ικανότητες. «Αλλαξα το σώμα μου, για να τροποποιήσω το μυαλό μου» λέει η ίδια και εξηγεί πώς μετατρέπει τις δονήσεις σε χορευτικές φιγούρες. «Θέλω να αντιλαμβάνομαι την κίνηση με ένα βαθύτερο τρόπο», εξηγεί η καλλιτέχνιδα η οποία επιθυμεί να «μεταφράσει» τις μαζικές και φυσικές κινήσεις του πλανήτη με έναν τόσο διαφορετικό και ξεχωριστό τρόπο, μέσα από την τέχνη της.

Η υποδερμική εμφύτευση του μαγνητικού τσιπ λαμβάνει δεδομένα από μια προσαρμοσμένη εφαρμογή για iOS που συγκεντρώνει τη σεισμική δραστηριότητα από σεισμογραφικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Η Ρίμπας περιγράφει την εμπειρία της ως φυσική αίσθηση και λέει πως είναι σαν να έχει ένα τηλέφωνο να δονείται στο μπράτσο της. Οσο πιο ισχυρός είναι ο σεισμός, τόσο ισχυρότερη είναι η δόνηση που αισθάνεται.

Οι δονήσεις μεταδίδονται στο μαγνητικό τσιπ που έχει στο μπράτσο της, χαρίζοντας έμπνευση για τις χορογραφίες της (/Moon Ribas)
Οι δονήσεις μεταδίδονται στο μαγνητικό τσιπ που έχει στο μπράτσο της, χαρίζοντας έμπνευση για τις χορογραφίες της (/Moon Ribas)

Κατά τη διάρκεια του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που κατέστρεψε τμήματα του Νεπάλ πέρυσι, οι δονήσεις ήταν τόσο ισχυρές που την ξύπνησαν στη μέση της νύχτας. Η ίδια λέει ότι ένιωσε πολύ περίεργα, σαν να ήταν πραγματικά εκεί. Και προσθέτει ότι αισθάνεται συνδεδεμένη με τους ανθρώπους που υποφέρουν από ένα σεισμό καθώς αυτές οι δονήσεις έχουν γίνει σαν δεύτερος χτύπος της καρδιάς της.

Το εμφυτευμένο τσιπ στο χέρι της μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής και πλέον η κα Ρίμπας σκέφτεται να προσθέσει ακόμη ένα στο πόδι της ώστε να συνδέσει τα κάτω άκρα της με τις σεισμικές δονήσεις με αποτέλεσμα να αντιδρά πιο άμεσα. Κάθε δάχτυλο και μία Ηπειρος.

Μαζί με τον Νέιλ Χάρμπισον, η Ρίμπας θέλουν να συνεργαστούν με μηχανικούς και ερευνητές για να βελτιώσουν τα εμφυτεύματά τους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News