587
Στον χώρο της βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κολλεγίου θα γίνει η διάλεξη του τούρκου καθηγητή | Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Deree-The American College of Greece: ο Τζεμάλ Καφαντάρ στην ετήσια διάλεξη της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 14:49
Στον χώρο της βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κολλεγίου θα γίνει η διάλεξη του τούρκου καθηγητή | Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Deree-The American College of Greece: ο Τζεμάλ Καφαντάρ στην ετήσια διάλεξη της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 14:49

Η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree–The American College of Greece διοργανώνει τη διάλεξη της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», με φετινό καλεσμένο τον τούρκο ιστορικό Τζεμάλ Καφαντάρ και θέμα «Travels in Hyperhistory: Uses and Abuses of the Ottoman Past in the Lands of Rum» (Ταξίδια στην υπεριστορία: Χρήσεις και καταχρήσεις του οθωμανικού παρελθόντος στα εδάφη των Ρωμιών). Ο Τζεμάλ Καφαντάρ είναι καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στην έδρα Vehbi Κοç του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στις 19:00 στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή, είναι ανοιχτή στο κοινό και θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Το παρελθόν, ή αυτό που αρεσκόμαστε να επιδεικνύουμε με την ονομασία αυτή, συχνά στοιχειώνει τον δημόσιο αντίλογο και συχνά παρεισφρέει στις καθημερινές συζητήσεις στα μέρη τής πάλαι ποτέ Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εσχάτως, έχει εξαπλωθεί στην καταναλωτική κουλτούρα και τα μέσα επικοινωνίας. Μπορούμε άραγε να αντιμετωπίσουμε την Ιστορία με διαφορετικούς τρόπους; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Ιστορία και να πάμε παρακάτω; Με την παρουσίασή του αυτή, ο φετινός καλεσμένος και ο ιστορικός της οθωμανικής κοινωνίας και πολιτισμού θα επιχειρήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις.

H έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θεσπίστηκε το 2003 στο Deree, προς τιμή του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου τόσο ως αναγνώριση του εμβληματικού του ρόλου στην ιστορία όσο και για την αποφασιστική συμβολή του στην επανεγκατάσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα το 1923. Την έδρα αυτή κατέχουν για τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες που ερευνούν πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

Ποιος είναι ο ομιλητής

Ο Τζεμάλ Καφαντάρ είναι καθηγητής Ιστορίας και καθηγητής Τουρκικών Σπουδών της έδρας Vehbi Koç στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στο συγγραφικό του έργο ανήκει το Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State, 1995 (ελληνική μετάφραση Ανάμεσα σε δύο κόσμους, ΜΙΕΤ 2008), ένας τόμος δοκιμίων με θέμα «τέσσερις συνηθισμένες ζωές» και αυτοβιογραφικά κείμενα (στα τουρκικά, 2011), καθώς και το «A Rome of One’s Own: Reflections on Cultural Geography and Identity in the Lands of Rum» στο Muqarnas 24 (2007) (διευρυμένη έκδοση σε μορφή βιβλίου στα τουρκικά, 2018). Μαζί με τον Halil Inalcik έχει επιμεληθεί το Süleyman the Second and His Time (1995). Το άρθρο του, δημοσιευμένο το 2014, με θέμα την «ιστορία του καφέ και τη νύχτα» είναι αντικείμενο ενός τωρινού του βιβλίου. Εχει συνεργαστεί στενά στη δημιουργία των ταινιών «Bedreddin of Simavna: Inspirations» (σε σκηνοθεσία Nurdan Arca, 2006) και «1661: Cine-Eye Istanbul» (βασισμένο στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης του Eremya Kömürcüyan και σε σκηνοθεσία Zeynep Dadak· αναμένεται μέσα στο 2019).

Σχετικά με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

 Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία 144 ετών. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το γυμνάσιο και λύκειο-ΙΒ Pierce, το Deree, που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής υποστήριξης.

Σχετικά με το Deree–The American College of Greece

 Το Deree αποτελεί μία από τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Προσφέρει 26 σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα bachelor, αναγνωρισμένα από τον αμερικανικό οργανισμό NEASC (New England Association of Schools and Colleges) και πιστοποιημένα από το OU (Open University) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα προγράμματα προσφέρονται μέσω των τριών σχολών του Deree: School of Business, School of Liberal Arts and Sciences, Frances Rich School of Fine and Performing Arts. Επιπλέον, μέσω της μεταπτυχιακής σχολής του Deree, προσφέρονται 6 προγράμματα master στους τομείς της Ψυχολογίας, της Επικοινωνίας, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης Δεδομένων.