255
Στιγμιότυπο από την πρώτη εκδήλωση του 2019 για το ΔΙΚΤΥΟ | ΔΙΚΤΥΟ

Στο ΔΙΚΤΥΟ οι ευρω-τουρκικές σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 20:09
Στιγμιότυπο από την πρώτη εκδήλωση του 2019 για το ΔΙΚΤΥΟ
|ΔΙΚΤΥΟ

Στο ΔΙΚΤΥΟ οι ευρω-τουρκικές σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 20:09

Το πρώτο «πρόγευμα εργασίας» του ΔΙΚΤΥΟΥ για το 2019 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το think tank ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας European Council on Foreign Relations (ECFR).

Προσκεκλημένη των δύο ιδρυμάτων και κεντρική ομιλήτρια ήταν η τουρκάλα δημοσιογράφος και σύμβουλος πολιτικής του ECFR κ. Ασλί Αϊντιντασμπάς. Στην εισήγησή της επικεντρώθηκε σε ζητήματα γεωπολιτικής στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, καθώς και στον νέο ρόλο της Τουρκίας στο διαμορφούμενο και ασταθές διεθνές περιβάλλον. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάλυση και στην προοπτική των διμερών σχέσεων της Τουρκίας, τόσο με την Ελλάδα και την ΕΕ όσο και με τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία αλλά και με τις αναδυόμενες της Ανατολής, όπως η Κίνα και ευρύτερα με τον ισλαμικό κόσμο.

Η Αννα Διαμαντοπούλου και η φιλοξενουμένη της τουρκάλα δημοσιογράφος Ασλί Αϊντιντασμπάς

Στη δική της παρέμβαση η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε πόσο σημαντικός είναι για την ανάπτυξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων ο συνεχής διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση των εσωτερικών συνθηκών και των αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον. Υπογράμμισε δε την ανάγκη επανεξέτασης και ορισμού της νέας σχέσης με την Τουρκία, γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο ένταξής της ως πλήρες μέλος είναι νεκρό. Την εκδήλωση άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους, ο αντιπρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Γιάννος Λιβανός και η υποδιευθύντρια του ECFR Vessela Tcherneva.

Στη συνάντηση και στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν μέλη του Κοινοβουλίου, πρέσβεις και άλλοι διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και διεθνολόγοι, εκπρόσωποι think tanks και ιδρυμάτων εξωτερικής πολιτικής καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι ΜΜΕ και δημοσιογράφοι με ειδίκευση στα διεθνή ζητήματα.