1059
. | CreativeProtagon

Οταν τα λεφτά διαλύουν μπίζνες και οικογένειες

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 5 Οκτωβρίου 2018, 22:00
.
|CreativeProtagon

Οταν τα λεφτά διαλύουν μπίζνες και οικογένειες

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 5 Οκτωβρίου 2018, 22:00

Τους συγγενείς δεν τους επιλέγεις. Οταν όμως οι συγγενείς είναι και συνεταίροι στην οικογενειακή επιχείρηση, συχνά τα πράγματα ξεφεύγουν. Η αρχική διαφωνία γίνεται δυσφορία που αφήνει μεγάλο πεδίο για κουτσομπολιό γνωστών και φίλων και συχνά εξελίσσεται σε δικαστική διαμάχη. Σε πολλές περιπτώσεις η αντιπαράθεση συγγενών με έπαθλο την οικογενειακή επιχείρηση αναβαθμίστηκε σε πολυετή δικαστική αντιπαράθεση πλήττοντας την επιχείρηση που αφορά. Ωστόσο, αν κλιμακωθεί η εχθρότητα, αυτό που μετράει δεν είναι η αξία της εταιρείας συνολικά αλλά ποιος θα ελέγχει την έστω μικρότερη, εταιρεία.

Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ότι δεν γνώριζε για το φούσκωμα των πωλήσεων στην Κίνα για το οποίο ευθύνεται _ κατ΄αυτόν_ ο πατέρας του, που διοικούσε την θυγατρική στην Ασία, προκάλεσε αίσθηση. Ιδιαίτερα η έμμεση απειλή ότι δεν θα διστάσει να κινηθεί νομικά εναντίον όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μαζί με τη σύζυγο του Μαρίζα (Studio Panoulis/IntimeNews)

Και όμως δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζονται ενδοοικογενειακές κόντρες σε επιχειρηματικό όμιλο. Ας θυμηθούμε μερικές:

Η πλέον φαντασμαγορική ήταν η βεντέτα των Δασκαλαντωνάκηδων. Η ρεθυμνιώτικη οικογένεια μεγαλοξενοδόχων έγινε ξαφνικά μαλλιά-κουβάρια.

Ολα άρχισαν όταν ο πατέρας Νίκος Δασκαλαντωνάκης, χώρισε την σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών τους Παρθενόπη (Πόπη).

Η πρώην σύζυγος είχε την θερμή συμπαράσταση των δύο από τα τρία παιδιά, του Γιάννη και της Τίνας. Ο πάτερ φαμίλιας είχε την στήριξη της πρεσβύτερης θυγατέρας, της Μαρί Δασκαλαντωνάκη, συζύγου του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.

Η ξενοδοχειακή αγορά γνώριζε ότι ο πατέρας Νίκος και τα τρία παιδιά του ήταν μέτοχοι της εταιρείας περίπου με παρόμοια ποσοστά. Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ξεκίνησε δικαστική μάχη επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης και η Τίνα ήταν εικονικοί μέτοχοι, όχι πραγματικοί _ αν και συμμετείχαν στα Δ.Σ. των εταιρειών και στις αυξήσεις κεφαλαίων του παρελθόντος. Το δικαστήριο του Ρεθύμνου, που εκδίκασε την υπόθεση, δικαίωσε τον πατέρα εξοβελίζοντας τα δύο παιδιά.

Ο  Νίκος Δασκαλαντωνάκης

Μετά από δέκα χρόνια συχνά αλληλοσυγκρουόμενων δικαστικών αποφάσεων, εκδόθηκε απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τον Γιάννη την Τίνα και κατά συνέπεια την πρώην σύζυγο. Στο μεταξύ όμως είχαν γίνει πολλές δραστικές αλλαγές στις εταιρείες, αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίων, συγχωνεύσεις κλπ. Είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποκατασταθούν τα πράγματα στην κατάσταση πριν από την οικογενειακή βεντέτα.

Νωρίτερα και για πολλά χρόνια διαρκούσε η διαμάχη των δύο παιδιών του Παναγιώτη Αγγελόπουλου της Χαλυβουργικής.

Ο Θόδωρος, σύζυγος της Γιάννας Δασκαλάκη και ο Κωνσταντίνος, που έμεινε ανάπηρος νωρίς από σπάνια ασθένεια, βρίσκονταν σε πόλεμο διεθνώς. Ο πατριάρχης της οικογένειας Παναγιώτης κινητοποίησε ακόμα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συμφιλιώσει τους γιους του, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά επήλθε συμβιβασμός όταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κράτησε τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας -μεταξύ αυτών τη «Χαλυβουργική»- και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος το ναυτιλιακό κομμάτι του εξωτερικού.

Το παράδοξο είναι ότι ανάλογη διαμάχη ξέσπασε πριν ένα χρόνο όταν τα δύο παιδιά του Κωνσταντίνου, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος, ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, στράφηκαν κατά του πατέρα τους. Ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει την διανοητική επάρκεια να διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας.

Οι ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, οι οποίοι στράφηκαν κατά του πατέρα τους (ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Εμφύλιος ξέσπασε και στη Θεσσαλονίκη, στην οικογένεια του Αλέκου Μπακατσέλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016. Η διαθήκη του πυροδότησε εντάσεις ανάμεσα στα µέλη της ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας. Ο εγγονός του επιχειρηματία, που φέρει το ίδιο όνομα µε τον παππού του, ξεκίνησε δικαστική διαμάχη επειδή διαπίστωσε ότι η τελευταία ιδιόχειρη διαθήκη του παππού ήταν αλλαγμένη σε σχέση µε την αρχική.

Σύμφωνα µε τον ίδιο, η διαθήκη του παππού άλλαξε, γιατί όπως αναφέρει σε εξώδικο προς άλλους κληρονόμους, δηλαδή την χήρα Τίµη Μπακατσέλου και τους δύο γιους της, Νικόλα και Γιώργο Μπακατσέλο: «Στα τέλη του 2016 πληροφορήθηκα και παρέλαβα τις δύο ιδιόγραφες διαθήκες του παππού µου. Έκπληξη και μεγάλη απορία µου προξένησε το γεγονός πως ενώ πρόκειται για δύο ολόιδιες διαθήκες μέχρι τη σελίδα 9, εν συνεχεία αλλάζουν άρδην, όσον αφορά την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων του παππού µου». Αλλαγές, που όπως διαπιστώθηκε από την κατανομή της κληρονομιάς, πλήττουν και τον πρωτότοκο γιο του Αλέκου Μπακατσέλου, τον Κωνσταντίνο, που και αυτός σύμφωνα µε τις πληροφορίες απάντησε µε εξώδικο στους βασικούς κληρονόμους.  Αρχικά, πάντως, ο εγγονός εισέπραξε αντί απάντησης την απόλυσή του από το εργοστάσιο «Pyramis», στο οποίο είχε προσληφθεί από τον παππού του.

Ο Αλέκος Μπακατσέλος (δεξιά) μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το 2013. Μετά τον θάνατο του ξέσπασε εμφύλιος στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΤΡΥΨΑΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Στην καπνοβιομηχανία Καρέλλια υφέρπει επίσης πολυετής διαμάχη μεταξύ των κληρονόμων της μεγάλης οικογένειας από την Καλαμάτα και άλλων βασικών μετόχων. Η Ινώ Καρέλλια µε ανακοίνωση επιτέθηκε στην «ισχυρή μειοψηφία της εταιρείας», δηλαδή στις κυρίες Ιωάννα Καρέλλια και Ασημίνα Σπυροπούλου που, όπως αναφέρει, επιστράτευσαν νομικά επιτελεία αφήνοντας υπόνοιες κατά της πλειοψηφίας των μετόχων και της διοίκησης της εταιρείας, παρότι «εισπράττουν μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ». Επί πλέον, αφήνονται υπονοούμενα για σύσταση offshore εταιρειών και διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό _ ακόμα και για διευκόλυνση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Σε διαμάχη επίσης βρίσκονται οι αδερφοί Χόντου, ιδιοκτήτες της γνωστής αλυσίδας καλλυντικών Hondos. Αν και στην αρχή τα πέντε αδέρφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) δημιούργησαν τον επιτυχημένο όμιλο, οι γκρίνιες έφεραν διχόνοια. Ο Γιώργος Χόντος αποχώρησε από τον Όμιλο Hondοs Center, δημιουργώντας την δική του αλυσίδα το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. Τα υπόλοιπα αδέρφια αποκήρυξαν τον αδερφό τους με γραπτή ανακοίνωση το 2013.

Πικρή γεύση και από την αντιπαράθεση που αφορά τα γνωστά ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη. Αφορμή η χρήση της επωνυμίας στη Λεωφόρο Κύμης, στο ύψος της Νέας Ιωνίας από τον Θεόδωρο Κωνσταντινίδη (διατηρεί τρία ζαχαροπλαστεία στο Βόλο), αδερφό του Γρηγόρη που διαχειρίζεται τα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωση η πλευρά του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, ως “Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη”, στρέφεται κατά του νέου ζαχαροπλαστείου στη Νέα Ιωνία και ενημερώνει τους πελάτες της ότι «το κατάστημα- ζαχαροπλαστείο που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το τελευταίο διάστημα στην Νέα Ιωνία Αττικής, επί της οδού Κύμης αρ. 17, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της εταιρείας μας».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του αδερφού του ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, με ανακοίνωση του ,τονίζει ότι λυπάται για όσα τού καταλογίζει ο αδελφός του και προσθέτει: «δεν μπορεί να μού αφαιρέσει ούτε το επίθετο Κωνσταντινίδης, ούτε και την προσωπική μου ιστορία και διαδρομή στη ζαχαροπλαστική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News