699
Εκατοντάδες «πιστοί» της γιόγκα στην Times Square της Νέας Υόρκης | Getty Images

Παγκόσμια Ημέρα Yoga: Από μόδα, τρόπος ζωής

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 18:59
Εκατοντάδες «πιστοί» της γιόγκα στην Times Square της Νέας Υόρκης
|Getty Images

Παγκόσμια Ημέρα Yoga: Από μόδα, τρόπος ζωής

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 18:59

Η γιόγκα είναι μεταδοτική. Από στόμα σε στόμα και από σώμα σε σώμα, κάτι που ξεκίνησε από την Ινδία πριν από χιλιάδες χρόνια, έχει καταφέρει να κυριεύσει σήμερα ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Η 21η Ιουνίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα και αυτό γιορτάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ο καλοκαιρινός καιρός προσφέρεται άλλωστε, ώστε οι λάτρεις της γιόγκα να μπορούν να βγουν έξω, να τοποθετήσουν τα στρωματάκια τους πάνω στο γρασίδι ή πάνω στην άμμο και να επιδοθούν σε όλες αυτές τις στάσεις της γιόγκα που βοηθούν στην ευλυγισία του σώματος και στη διαύγεια του πνεύματος.

Η γιόγκα, εκτός από μεταδοτική, είναι και πολύ δημοκρατική μορφή άσκησης και εσωτερικής αναζήτησης. Μπορεί να την προτιμούν και να το διαλαλούν μέσα από τα social media όλες οι σταρ του Χόλιγουντ και όχι μόνο, έχει αγαπηθεί όμως παγκοσμίως από πολλούς – αν όχι από όλους. Ισως γιατί το μόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις γιόγκα, είναι ένα στρωματάκι, ο εαυτός σου, και η διάθεσή σου να αφήσεις για λίγο στην άκρη τις άχρηστες σκέψεις και να δώσεις σημασία στον εσωτερικό σου κόσμο.

yoga
Η ευλύγιστη κυρία της φωτογραφίας δεν είναι άλλη από τη σημερινή δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, όταν είχε φωτογραφηθεί σε απαιτητικές στάσεις γιόγκα για τις ανάγκες περιοδικού που ειδικεύεται σε θέματα ευεξίας (Instagram)

Είναι, λοιπόν, κάτι που από διεθνή μόδα έχει μετατραπεί αισίως σε τρόπο ζωής. Από τη Μέγκαν Μαρκλ και σημερινή δούκισσα του Σάσεξ που έχει αποτελέσει πρέσβειρα της γιόγκα καθώς η μητέρα της Ντόρια Ράγκλαντ είναι δασκάλα του είδους, μέχρι τη γυναίκα της διπλανής πόρτας που βιώνει έντονο στρες στην καθημερινότητά της και δεν ξέρει πώς να το αποβάλει, όταν μαθαίνεις πώς πρέπει να αναπνέεις σωστά σε έναν κόσμο που σου κόβει την ανάσα, είναι πολύ σημαντικό.

Οταν το σώμα σου μαθαίνει να μένει για αρκετή ώρα και να αναπνέει σε στάσεις που το φθάνουν στα όριά του, είναι σαν να εκπαιδεύεται ώστε να υπομένει δύσκολες συνθήκες, αλλά και να βγαίνει έξω από αυτές.

Η Χριστιάνα Παπαδοπούλου ασχολείται με τη γιόγκα συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια. Μας μίλησε για το πόσο της έχει αλλάξει τη ζωή και για το πόσο η ίδια επιθυμεί πλέον να αλλάζει τη ζωή των δικών της μαθητών: «Με το που έκανα το πρώτο μάθημα γιόγκα, αισθάνθηκα αμέσως ότι κάτι διαφορετικό συνέβαινε στο σώμα μου και ήθελα να το ανακαλύψω. Τώρα ξέρω ότι το σώμα μου αναπνέει, ότι η ενέργεια ρέει, ο νους ηρεμεί, η ψυχή γαληνεύει. Η γιόγκα είναι 99% πρακτική: μπορείς να την ανακαλύψεις και μόνος σου εμπειρικά. Τα πρώτα γραπτά κείμενα που αφορούν τεχνικές γιόγκα τοποθετούνται ανάμεσα στο 1.500 με 1.200 πΧ. Η προφορική παράδοση της γιόγκα έχει ρίζες ακόμη πιο πίσω. Αρα είναι αστείο να μιλάμε για “μόδα” που ήρθε και κάποια στιγμή θα φύγει. Τώρα το αν ο αριθμός των ανθρώπων που θα ασχολείται με τη γιόγκα στο μέλλον, θα είναι μικρότερος από τον αριθμο των ανθρώπων που ασχολούνται σήμερα, αυτό δεν το αποκλείω, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει σημασία. Η ποσότητα από την ποιότητα διαφέρουν ξεκάθαρα και απόλυτα».

image-0-02-03-384abef12a8954b48a8c339e01923d9b73ee2adc181461d94907b91dd61aaadc-V
Η Χριστιάνα Παπαδοπούλου όταν είχε ταξιδέψει στην Ινδία για να διδαχθεί από πρώτο και έμπειρο χέρι, ashtanga yoga (Facebook)

Η ίδια εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα της ashtanga yoga στο Ρίσικες της Ινδίας και σήμερα διδάσκει ashanga yoga, hatha yoga, yoga nidra, kids yoga στη σχολή «Νavasana yoga shala». Διδάσκει επίσης θεατρικό παιχνίδι και είναι θεραπεύτρια ρέικι δευτερου βαθμού.

Καθώς ασχολείται λοιπόν σε βάθος με όλες αυτές τις πρακτικές που βοηθούν στην εσωτερική μας αναζήτηση και ευεξία, θεωρεί ότι σε κάθε τύπου ανθρώπου αντιστοιχεί ένας διαφορετικός τύπος γιόγκα; «Υπάρχουν τεχνικές και πρακτικές χαλάρωσης, ενδυνάμωσης, τόνωσης, ευελιξίας, θεραπευτικές, κ.ά. Πιστεύω όμως, πέρα από αυτό, ότι όλοι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αρκεί να υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη στο σώμα, που είναι ο πιο μεγάλος δάσκαλος και ο πιο φωτεινός οδηγός. Η γιόγκα δεν είναι απλώς μια πρακτική άσκηση, είναι ένας τρόπος ζωής που ο καθένας, αν το θέλει, τον επιλέγει για τον εαυτό του. Επιλέγει να ζει με αγάπη και κατανόηση για τον εαυτό του. Κανένας άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα εκτός από εμάς τους ίδιους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News