810
| Shutterstock

Ψηφιακά «κόλπα» για δασκάλους και μαθητές

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 13:30

Ψηφιακά «κόλπα» για δασκάλους και μαθητές

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 13:30

Ας ξεχάσουμε τα βιβλία. Στα σχολεία του μέλλοντος, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης, για παράδειγμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατάνε ανάμεσα στα ηλιοτρόπια ή κάτω από τα κυπαρίσσια του Βαν Γκογκ. Γιατί αρκούν, πλέον, ένας τρισδιάστατος προβολέας και δύο τηλεχειριστήρια που διατίθενται ήδη στην αγορά.

Ας φανταστούμε έναν υπολογιστή να εκτελεί χρέη διορθωτή ή και φροντιστή. Δίχως φωνές και νεύρα και με μοναδικό στόχο τη βελτίωση και την πρόοδο του παιδιού. Ας εξοικειωθούμε με στυλό που γράφουν στο αέρα και με λογισμικά που ενημερώνουν τους δασκάλους για τους μικρούς «νταήδες» της τάξης τους. Ας αποδεχτούμε πως τα παιδιά του μέλλοντος στο σχολείο θα πηγαίνουν δίχως τσάντα. Και όλα αυτά γιατί η τελευταία λέξη της εκπαίδευσης είναι η ψηφιακή τεχνολογία, γράφει η ιταλική la Repubblica.

Μια ιδέα από τα σχολεία του μέλλοντος είχαν την ευκαιρία να πάρουν όλοι όσοι βρέθηκαν προσφάτως στη Φλωρεντία, όπου πραγματοποιήθηκε η Didacta, η μεγαλύτερη έκθεση για την εκπαίδευση στον κόσμο. Επί τρεις ημέρες, 150 εκθέτες (πρωτοπόροι της τεχνολογίας) παρουσίασαν τα τελευταία δημιουργήματά τους, που πρόκειται να φέρουν επανάσταση στις σχολικές αίθουσες. Μαζί τους ήταν και 4.000 δάσκαλοι και καθηγητές για να παρουσιάσουν νέες μεθόδους διδασκαλίας, κατάλληλες για την πρόοδο της τεχνολογίας προς όφελος των μαθητών.

Ενας Μικρός Πρίγκιπας από κολοκύθα

3D Food Printer-PrΣτα σχολεία του μέλλοντος οι μικροί μαθητές θα μπορούν να εκτυπώνουν τρισδιάστατα τους Επτά Νάνους πάνω σε πατάτες ή τον Μικρό Πρίγκιπα πάνω σε μια κολοκύθα και μετά να τους τρώνε όλοι μαζί, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Mαθηματικών ή και των Aγγλικών. Χάρη στον 3D Food Printer, έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή κόστους 2.800 ευρώ που επιτρέπει στα παιδιά να μεταμορφώνουν φρούτα και λαχανικά στους αγαπημένους ήρωές τους. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο εξοικείωσης με την τεχνολογία μέσω του οποίου τα παιδιά μαθαίνουν, επίσης, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν περί υγιεινής διατροφής, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ενα λογισμικό κατά του bullying 

Bullying_PrΕνα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της μάστιγας του bullying προσφέρει η Lenovo στους καθηγητές του μέλλοντος. Πρόκειται για ένα notebook εφοδιασμένο μ’ ένα λογισμικό που επιτρέπει τον έλεγχο όλων όσα γράφουν οι μαθητές στις όποιες συσκευές τους. Πώς λειτουργεί; Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, οι διδάσκοντες δημιουργούν μια λίστα με δυνητικά «επικίνδυνες» λέξεις. Κάθε φορά που κάποιος μαθητής ή μαθήτρια γράφει μία από αυτές, εκείνοι ενημερώνονται αυτόματα με μια ειδοποίηση στην οθόνη του κινητού τους. Αν κάποιος γράψει, για παράδειγμα, τη λέξη «θάνατο», θα ενημερωθούν άμεσα, έχοντας, ωστόσο, τη δυνατότητα να ελέγχουν εάν έγραψε «εύχομαι τον θάνατό σου» ή «τα σενάρια για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πολλά».

Σχεδιάζοντας την Ακρόπολη στον αέρα

3D pencil_Pr Στα σχολεία του μέλλοντος τα παιδιά θα παίρνουν το στυλό και θα σχεδιάζουν την Ακρόπολη ή το Κολοσσαίο ή τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά τα σχέδιά τους δεν θα μένουν στα χαρτιά. Θα ορθώνονται προς τα πάνω, αποκτώντας τρεις διαστάσεις. Ο νέος τρόπος για να διδάσκουν οι καθηγητές ταυτόχρονα στους μαθητές Γεωμετρία, Μαθηματικά και Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, είναι μέσω της χρήσης του 3Doodler start, ενός επαναστατικού στυλό με το οποίο μπορεί κανείς να σχεδιάσει ό,τι επιθυμεί στον αέρα. Κυριολεκτικά. Χάρη σε μια φιλική προς το περιβάλλον ρευστή πλαστική ουσία που έχει χαμηλό σημείο τήξης και, γι’ αυτό, στερεοποιείται πολύ γρήγορα. Ξεκινώντας από ένα κομμάτι χαρτί και ακολουθώντας τη φόρμα της όποιας μακέτας, μαθητές και μαθήτριες θα βλέπουν να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά τους τρισδιάστατα ο Πύργος του Άιφελ, ένα αυτοκίνητο ή ακόμα και μια μέλισσα, ιδανική για το μάθημα της Βιολογίας.

Ph -digital future in school_Pr
φωτό: fieradidacta.indire.it
Ημερολόγιο για ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης

Code-PrΠρόκειται για κάτι ανάμεσα σ΄ένα παραδοσιακό ημερολόγιο και μια διαδραστική ατζέντα. Το αποκαλούμενο «ημερολόγιο του coding», δημιούργημα του Ιταλού Αλεσάντρο Μπολιόλο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο και πρέσβη της Ιταλίας στην Europe Code Week, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο που κατασκευάστηκε για την εξοικείωση των μικρών παιδιών, ηλικίας ακόμη και εννέα ετών, με την υπολογιστική σκέψη. Υπάρχουν οι κλασικές σελίδες με τις ημέρες της εβδομάδας. Αλλά «κατεβάζοντας», δωρεάν, την κατάλληλη εφαρμογή και στρέφοντας, στη συνέχεια, την οθόνη του «έξυπνου» κινητού τους προς το χαρτί, μαθητές και μαθήτριες αποκτούν πρόσβαση σε κόσμους εικονικούς προς ανακάλυψη. Με λιγότερο από 19 ευρώ, οι γονείς του μέλλοντος μπορούν να αποκτήσουν χώρο επαρκή για μια ολόκληρη σχολική χρονιά, στον οποίο τα παιδιά θα σημειώνουν τα καθήκοντα αλλά και τις όποιες σκέψεις τους ενώ οι καθηγητές όλα όσα θα θέλουν να επισημάνουν στους κηδεμόνες.

Ενας φωνητικός μείκτης κατά της δυσλεξίας 

Dislexia_Pr Η ενσωμάτωση στο σχολείο έχει, πλέον, να κάνει και με την τεχνολογία και τα παιδιά που βασανίζονται λόγω δυσλεξίας, δυσγραφίας ή άλλων μαθησιακών δυσκολιών, μπορούν, τώρα, να εισέρχονται σ’ ένα μαθησιακό περιβάλλον δίχως προηγούμενο, ένα περιβάλλον ψηφιακό, στο οποίο θα κρατούν σημειώσεις και θα συντάσσουν και θα διορθώνουν τα κείμενά τους με την αρωγή ενός φωνητικού μείκτη. Τα εύσημα ανήκουν και πάλι στη Lenovο αλλά και στον ιταλικό εκπαιδευτικό οίκο Edizioni Centro Studi Erickson.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...