255
Γιατρός ελέγχει της εξετάσεις ασθενούς με καρκίνο (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 19:44
Γιατρός ελέγχει της εξετάσεις ασθενούς με καρκίνο (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 19:44

Ενας νέος συνδυασμός φαρμάκων, που ανήκουν στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, φέρεται να δίνει ελπίδες επιβίωσης σε ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου.

Σε μία μελέτη-ορόσημο, η ανοσοθεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα εκπαίδευσε τόσο καλά το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ώστε να καταφέρει να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονταν και να προκαλέσει θετική τάση επιβίωσης, όπως αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Ερευνας (ICR) του Λονδίνου στον Guardian.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα το περιστατικό ενός 77χρονου ασθενούς, τον οποίο οι γιατροί είχαν ενημερώσει ότι θα πέθαινε πριν από τέσσερα χρόνια. Εντούτοις, αποφάσισε να συμμετέχει στην κλινική μελέτη και μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη χορήγηση του συνδυασμού φαρμάκων, οι υπεύθυνοι τον ενημέρωσαν ότι ο όγκος «είχε εξαφανιστεί τελείως».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός της νιβολουμάμπης με την ιπιλιμουμάμπη οδήγησε στη μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου. Μάλιστα, σε ορισμένους ο καρκίνος εξαφανίστηκε τελείως, με τους γιατρούς να αναζητούν εναγωνίως, και να μη βρίσκουν, κάποιο ανιχνεύσιμο σημάδι της νόσου.

Ο συνδυασμός δύο ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Τα αποτελέσματα από άλλες κλινικές μελέτες του συνδυασμού φαρμάκων είχαν δείξει θετικά αποτελέσματα σε καρκίνο του νεφρού, του δέρματος και του εντέρου, σε ασθενείς τελικού σταδίου.

Εκτός από την αύξηση της πιθανότητας μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η ανοσοθεραπεία έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες, σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική χημειοθεραπεία, η οποία χορηγείται σε αρκετούς τύπους καρκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News