330
Το στυλό υψηλού φωτισμού θα προσαρμόζεται σε μία ήδη υπάρχουσα συσκευή και θα αλλάξει τις επεμβάσεις του προστάτη | Shutterstock

Φακός ρίχνει φως στον καρκίνο του προστάτη

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 17:23
Το στυλό υψηλού φωτισμού θα προσαρμόζεται σε μία ήδη υπάρχουσα συσκευή και θα αλλάξει τις επεμβάσεις του προστάτη
|Shutterstock

Φακός ρίχνει φως στον καρκίνο του προστάτη

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 17:23

Η αφαίρεση όγκου του προστάτη είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες επεμβάσεις για τον άντρα, ακριβώς επειδή είναι ένα όργανο που συνδέεται με τη στύση και την ούρηση. Ετσι, όσο μικρότερο τμήμα υγιούς αδένα αφαιρεθεί μαζί με τον καρκίνο, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής με τις βασικές λειτουργίες θα έχει ο ασθενής στον μέλλον. Δεν είναι όπως το έντερο, για παράδειγμα, που ακόμη και να γίνει μεγαλύτερη εκτομή από τα όρια του όγκου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς τρόπους για να επέμβουν όσο το δυνατόν λιγότερο και μην αφαιρούν υγιή κύτταρα από τον ανδρικό αδένα.

Τώρα, με ένα νέο και πολύ απλό εργαλείο, κατάφερα να ρίξουν φως στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Κυριολεκτικά όμως, καθώς κατασκεύασαν ένα στυλό, το οποίο έχει τόσο δυνατό φωτισμό, που δείχνει ακόμη και το πιο μικρό καρκινικό κύτταρο που έχει «περιδέσει» στον αδένα. Ετσι, οι γιατροί μπορούν πλέον να δουν με γυμνό μάτι, πού βρίσκεται ακόμη και το τελευταίο κύτταρο, ώστε να αφαιρέσουν μόνο αυτό και ούτε ένα τμήμα ιστού από τον υγιή.

«Οι παθολογικοί ιστοί κανονικά δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα οι χειρουργοί να λαμβάνουν μεγάλη ευθύνη μεταξύ της πλήρους αφαίρεσης του όγκου και της διατήρησης βασικών λειτουργιών του ασθενή, “κόβοντας” μεγαλύτερο τμήμα του αδένα, ή αφαιρώντας τον και ολόκληρο. Με την έρευνά μας βρήκαμε ένα σημαντικό εργαλείο, που θα μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες», σχολιάζει στους Times του Λονδίνου ο Νταν Ελσον, καθηγητής απεικονιστικής χειρουργικής και υπεύθυνος της μελέτης.

Στην πραγματικότητα, η νέα συσκευή θα προσαρμόζεται σε ένα φακό που ήδη υπάρχει και χρησιμοποιείται για την καλύτερη αυτοψία καρκινικών κυττάρων. Καθώς ένα ειδικό ραδιενεργό φάρμακο εγχέεται μέσω της φλέβας του ασθενή, τα καρκινικά κύτταρα αλλάζουν θα χρώμα και έτσι ο χειρουργός θα γνωρίζει ακριβώς σε ποιο σημείο πρέπει να κάνει την τομή.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δρ Ελσον, ο φακός αναμένεται να χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα χειρουργεία και να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων ανδρών στον κόσμο, μέχρι το 2022, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια.